Αμερικανός τουρίστας, οικογενειακώς, καταφθάνει πρωί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κατευθύνεται στη Λακωνία. Φθάνει σε 2 ώρες σε εξαιρετικό ξενώνα της Σπάρτης και νωρίς το μεσημέρι σπεύδει στην Αρχαία Σπάρτη. Αφού βλέπει και αγγίζει ότι τον έχει γοητέψει επιστρέφει στην πόλη, στέκεται στο άγαλμα του Λεωνίδα που φωτίζεται μοναδικά. Καταλήγει σε εστιατόριο της πόλης όπου απολαμβάνει σύγχρονες παραλλαγές τοπικής κουζίνας, ντόπια μπύρα. Με ένα άνετο Τaxi, επιστρέφει στον ξενώνα για ξεκούραση.

Το απόγευμα στο Μουσείο Ελιάς όπου μένει για ώρα και το βράδυ σε παραδοσιακή ταβέρνα για συνταγές της Σπάρτης και κρασί με πρόγραμμα τοπικών χορών και τραγουδιών της Ελλάδας. Επιστρέφει για ένα ήσυχο ύπνο στον πανέμορφο ξενώνα.

Πρωί, νωρίς, ξεκινά για τον Βυζαντινό Μυστρά. Παλάτια, Εκκλησιές, Μουσείο και Αρχοντικά. Μένει άναυδος μπροστά στην καστροπολιτεία που δεν είναι νεκρή αλλά σφύζει από ζωή… Στα νερά του Παρορίου απολαμβάνει γεύμα της ώρας.... Επιστρέφει ικανοποιημένος για ξεκούραση.

Το απόγευμα θα επισκεφθεί το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών του Τάκη Αϊβαλή κι ένα από τα Μοναστήρια της περιοχής, τους Αγίους Τεσσαράκοντα. Το βράδυ περπατά στους πεζόδρομους της πόλης όπου βλέπει προτομές και αναθέματα για όλους τους σημαντικούς ανθρώπους της Σπάρτης. Η όμορφη μουσική τον οδηγεί σε ένα café bar της πόλης για κρύο πιάτο, cocktail και live πρόγραμμα.

Την 3η ημέρα αναχωρεί για ολοήμερη εκδρομή σε Μάνη, Σπήλαια Διρού και Γύθειο. Μπάνιο στο Σκουτάρι. Ψάρι στο όμορφο λιμάνι, ούζο και παστέλι. Επιστρέφει τελικά στον ξενώνα του στη Σπάρτη όπου βρίσκει να τον περιμένει ένα απίστευτο αναμνηστικό δώρο από την πόλη της Σπάρτης – μινιατούρες με ελαιόλαδο, κρασί και αποστάγματα, βότανα και γλυκά…

Την 4η ημέρα αφού απολαύσει ένα ακόμα Λακωνικό πρωινό με λαλαγγίδες, μέλι και φυσικό χυμό πορτοκάλι αναχωρεί για ολοήμερη εκδρομή σε Μονεμβάσια. Μπάνιο στις μικρές «γαλάζιες» παραλίες που συναντά στη διαδρομή. Βόλτα και ξενάγηση με γεύμα μέσα στο Κάστρο και κόκκινο κρασί malvasia. Επιστρέφει αργά στη Σπάρτη με τη σκέψη του ακόμα στα καλντερίμια… Ταξινομεί τις εκατοντάδες φωτογραφίες στο κινητό του. Κάποιες έχει ήδη στείλει στους φίλους της οικογένειας. Απολαμβάνει το spa του ξενώνα.

Την άλλη ημέρα ολοκληρώνεται η επίσκεψή του στη Σπάρτη και πρέπει να αναχωρήσει για τα νησιά του Αιγαίου. Πριν φύγει αναζητά σουβενίρ και προϊόντα από ότι γνώρισε.

Έχει ήδη νιώσει: Αρχαία Σπάρτη, Βυζαντινό Μυστρά, Μεσαιωνική Μονεμβάσια, Επαναστατική Μάνη, βουνό, θάλασσα, σπήλαια, φιλοξενία, γαστρονομία! Πόσα ακόμα θα μπορούσε να δει και να απολαύσει…

Θα χρειαζόταν αρκετές ημέρες ακόμα… Θα ξανάρθει γιατί έμαθε ότι τον άλλο χρόνο η Σπάρτη θα έχει και ένα μεγάλο αρχαιολογικό Μουσείο.

Σπάρτη. Όνειρο… που μπορεί να γίνει πραγματικότητα!