ΣΠΑΡΤΗ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί», τα μέλη και οι φίλοι του στη Σπάρτη, διοργανώνουν μια εκδήλωση-συζήτηση για τη σημερινή Κούβα, με αφορμή δύο επίκαιρες εκδόσεις του Συλλόγου το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 19.00 στην Πνευματική Εστία Σπάρτης.

Στην εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης θα απευθύνει χαιρετισμό η Πρέσβειρα της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα. Τα βιβλία θα παρουσιάσουν για το Σύλλογο οι Δημήτρης Κουρνιώτης και Αλέκος Χαλβατζής ενώ της παρουσίασης θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίσει ο Γιάννης Μαντζουράνης, Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Σπάρτης.

Στην πρόσκληση του Συλλόγου σημειώνεται:
«Πριν δύο περίπου χρόνια αποκαταστάθηκαν στοιχειώδεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, μετά από διακοπή 50 και πλέον χρόνων. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς να πιστεύουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πια φιλικές. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ διατηρούν τον εμπορικό, χρηματοπιστωτικό και οικονομικό αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα, εξακολουθούν να κατέχουν παράνομα την περιοχή του Γουαντάναμο και οργανώνουν εκστρατείες ανατροπής της επανάστασης στην Κούβα. Όπως τόνισε ο Κουβανός Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο στις 28 Γενάρη 2017, «Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι ξεκάθαροι όταν διευκρινίζουν ότι αλλάζουν τις μεθόδους τους, αλλά όχι τους στόχους της πολιτικής τους. Και επιμένουν να συνεχίζουν να επεμβαίνουν στις εσωτερικές μας υποθέσεις, κάτι που δεν πρόκειται να δεχτούμε»».

Για τα βιβλία που θα παρουσιαστούν
Στο πρώτο βιβλίο, με τίτλο ΚOYBA – ΗΠΑ «Η επανάσταση δεν εξαγοράζεται», μπορεί κανείς να διαβάσει τα λόγια των: Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ Κάστρο, Χεράρδο Ερνάντες και Κένια Σεράνο. Μιλούν τρεις γενιές αγωνιστών της κομμουνιστικής πρωτοπορίας: η γενιά της επανάστασης, η γενιά των διεθνιστικών αντιαποικιακών αγώνων στην Αφρική και η νεότερη γενιά. Στις ομιλίες και συνεντεύξεις αυτές του 2015 διαφαίνεται η σταθερή δέσμευση στα ιδεώδη της ταξικής αλληλεγγύης, του διεθνισμού και του σοσιαλισμού. Ιδεώδη τα οποία αναπτύσσουν από το 1959 μέχρι σήμερα οι εργάτες και οι αγρότες της Κούβας που τόλμησαν να πάρουν τον δρόμο του σοσιαλισμού στην ‘πίσω αυλή’ της Αυτοκρατορίας.

Το δεύτερο βιβλίο, με τίτλο «Θα συνεχίσουμε να προχωράμε με σταθερό βήμα», περιλαμβάνει την εισήγηση του Ραούλ Κάστρο στο 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (Απρίλης 2016), όπου αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο εργαζόμενος λαός της Κούβας.

Μέσα από τα δύο αυτά βιβλία αναδεικνύεται η αποφασιστικότητα του λαού της Κούβας να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του συνεχίζοντας να οικοδομεί τον σοσιαλισμό που, παρά τη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση και τον απάνθρωπο αποκλεισμό συνεχίζει, όχι μόνο να εξασφαλίζει αξιοζήλευτο επίπεδο ζωής (δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους τους Κουβανούς), αλλά και να παρέχει διεθνιστική αλληλεγγύη ανά τον κόσμο, όπως στη Βενεζουέλα και στη δοκιμαζόμενη από τον ιό έμπολα Αφρική.