ΣΠΑΡΤΗ. Aισιόδοξος δηλώνει στο notospress.gr o Δήμαρχος Σπάρτης κ Βαγγέλης Βαλιώτης σχετικά με την ανάπλαση και ανάδειξη και λειτουργία Πολιτιστικού και Διοικητικού Κέντρου στο Ξενία Σπάρτης.

Ένα αίτημα πολλών ετών, αφού αποκρυσταλλώθηκε στη δημιουργία στέγης για τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και τη Διοίκηση και παίρνει σάρκα και οστά τα επόμενα χρόνια. Τέλος του 2018 ο Δήμαρχος Σπάρτης εκτιμά ότι το σημερινό Ξενία θα έχει ανακατασκευαστεί και θα λειτουργήσει για τις ανάγκες του Δήμου και των Δημοτών.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Σπάρτης στο notospress.gr και στο Besttv αναφέρει ότι πρόκειται για ένα έργο που θα αγγίξει τα 2.800.000€ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ προέρχονται από την ένταξη του έργου σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και οι 800 χιλιάδες ευρώ από επικείμενο δανεισμό του Δήμου. Ευελπιστεί ότι η δανειακή σύμβαση θα είναι ευνοϊκή.

Αυτό που σημειώνει με έμφαση ο κ. Δήμαρχος είναι ότι ο Δήμος κατάφερε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και κυρίως με τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού να «ωριμάσει» μελέτη 180.000 ευρώ από τις 25/4 μέσα σε λίγους μήνες για να μπορέσει να ενταχθεί το έργο. Η μελέτη προβλέπει την βιοκλιματική αναβάθμιση και λειτουργία του κτιρίου, τη διαμόρφωση χώρων για την τέλεση εκδηλώσεων πολιτισμού και τέχνης και τη στέγαση γραφείων της Διοίκησης του Δήμου. Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 2.700 τ.μ. Με τη μεταστέγαση των υπηρεσιών στο «Ξενία» ο Δήμος θα απαλλαγεί από ένα σημαντικό κόστος ενοικίων που καταβάλει σήμερα, αποκτώντας έτσι την ευχέρεια αποπληρωμής του δανείου των 800 χιλ. ευρώ. Αυτό άλλωστε αποτέλεσε και ατού της διεκδίκησης από την πλευρά του Δήμου Σπάρτης.

Για την ιστορία, ο Β. Βαλιώτης αναφέρει ότι το οικόπεδο του «Ξενία» παραχωρήθηκε από τον Δήμο Σπαρτιατών στο Δημόσιο το 1960. Το 2012 ο Δήμος απέκτησε και πάλι την κυριότητα του ακινήτου. Αρχικά η χρήση του το προόριζε για Στέγη Υγείας. Η Δημοτική Αρχή Σπάρτης σε στενή συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χαρίτση και τους συνεργάτες του δρομολόγησε τη σημερινή εξέλιξη που θα αποδώσει στη Σπαρτιατική κοινωνία ένα ακόμα πλεονέκτημα.