ΣΠΑΡΤΗ. «5 Ιουνίου 1944, μία αποφράδα μέρα αλλά ταυτόχρονα και ημέρα μνήμης και θυσίας. Οι Ναζί σκόρπισαν τη θλίψη και έβαψαν με αίμα τους Αγίους Αναργύρους.

Ο Δήμος Σπάρτης, πιστός στο ραντεβού του, πραγματοποίησε την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση των 73 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Αγίων Αναργύρων μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης.

Αποτελεί μία ημέρα τιμής στο αθώο αίμα των ηρωικών θυμάτων, με πλήρη επισημότητα και σεβασμό στην ιστορία και στην εθνική μας μνήμη.

Η ιστορία του Ολοκαυτώματος δε θα σβήσει ποτέ από τη συνείδηση και την καρδιά μας. Τιμώντας τους νεκρούς μας, τους δικούς μας ήρωες έχουμε παράλληλα μια εθνική αποστολή, ένα ιερό καθήκον: Να διατηρήσουμε την ιστορική μας Μνήμη, να διδάξουμε αυτά τα γεγονότα στα παιδιά μας.

Με αφορμή αυτή τη μαύρη επέτειο τους λέμε, να μην λυγίζουν, να αντλούν δύναμη και κουράγιο από τους ήρωες μας και με πείσμα και πίστη στα ιδανικά μας να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που ταλαιπωρούν όλους μας, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την χώρα μας.

Να μην ξεχνούν ότι, 72 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές :
• από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας
• από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα
• από τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων
καθώς και η επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας, που λεηλατήθηκαν και αποτελούν πολύτιμα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Αυτό είναι το μήνυμα του Δημάρχου Σπάρτης για την Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Αγίων Αναργύρων. Την Κυριακή 5 Ιουνίου, μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, στην Κεντρική Πλατεία των Αγίων Αναργύρων, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή, το άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου και μια μικρή δεξίωση, που παρατέθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα,ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Στρατηγάκος, ο Ταξίαρχος του Κ.Ε.Ε.Μ κ. Ιορδάνης Χατζηνικολάου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Σπάρτης κ. Παναγιώτης Σπυριδάκος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Νικόλαος Φλώρος και κ. Γεώργιος Κονίδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Θεόδωρος Φεριζής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γιάννης Μαντζουράνης, κ. Σταύρος Αργειτάκος, κ. Δημήτρης Λεβεντάκης και ο κ. Νικόλαος Βλήτας, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων.
Παρών και κ. Κωνσταντίνος Αλεξίου μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Για το χρονικό του Ολοκαυτώματος μίλησε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Ζαχαρίας Κωστιάνης.

Τέλος, τιμές απέδωσε και η Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης.