ΣΠΑΡΤΗ. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του στις 13/6/2017, αποφάνθηκε για τις αρχαιότητες στο χώρο του ΧΥΜΟΦΥΞ, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΚΑΣ, διατηρούνται ορατές οι αρχαιότητες στο δυτικό τομέα του ακινήτου (αρχαίος δρόμος), ενώ στους υπολοίπους τομείς προβλέπεται η διατήρηση των αρχαιοτήτων σε κατάχωση.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, δήλωσε ότι: «Ησυντονισμένη προσπάθεια της Περιφέρειας έχει φέρει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα και τόνισε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει για την ολοκλήρωση σύνταξης του μουσειολογικού προγράμματος που είναι προαπαιτούμενο ώστε η Περιφέρεια να προχωρήσει στην προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μελέτη του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης».

Η κ. Τζανετέα επεσήμανε: «Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τις αρχαιότητες στο Χυμοφίξ φέρνει επιπλέον δεσμεύσεις στο οικόπεδο και θα πρέπει να εξετασθεί η συμβατότητά τους σε σχέση με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Πολιτισμού».