ΤΡΙΠΟΛΗ. Το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο, αποτέλεσε το αντικείμενο της Ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΠΕΔ, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, αλλά και στελεχών της Τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος της ημερίδας ήταν η εμπεριστατωμένη ενημέρωση των Δημάρχων της Περιφέρειας, σχετικά με το πρόγραμμα προσωρινής στέγασης σε διαμερίσματα, για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και η ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας κ. Philip Lecler, και η τεχνική σύμβουλος του προγράμματος κα. Ελισσάβετ Ναζλή.

Η συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε γόνιμη και ουσιαστική. Στόχος του Υπουργείου αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας είναι η επέκταση του προγράμματος που ήδη εφαρμόζεται σε 4 Δήμους της Ελλάδας σε όλες τις Περιφέρειες. Ο κ. Μουζάλας στην ομιλία του τόνισε πως το πρόγραμμα στηρίζεται στην ελεύθερη αγορά και δίνει προτεραιότητα σε οικογένειες και άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Στόχος της Κυβέρνησης είναι το κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης και η μεταστέγαση αιτούντων άσυλο που πρόκειται να παραμείνουν στη χώρα σε σπίτια. Ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως δεν πρόκειται για «βίαιο πρόγραμμα» ενώ τόνισε πως και είναι ωφέλιμο και προς τους ιδιοκτήτες αφού προσφέρονται τιμές ενοικίασης καλύτερες από αυτές της αγοράς. «Δεν ερχόμαστε να επιτάξουμε σπίτια, κάνουμε προσφορά», είπε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης έκλεισε με την ευχή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δήμοι της Πελοποννήσου να ενταχθούν στο πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα σύντομα.