Γράφει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος*

Ο κατακερματισμός της προοδευτικής παράταξης θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων είναι αποκαλυπτικά. Οι δυσαρεστημένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται κυρίως προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για μας μάλλον αδιαφορούν. Αυτό πρέπει να εξετασθεί σοβαρά. Δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Με αυταρέσκειες και μονομέρειες δεν δίνουμε απαντήσεις στις αναζητήσεις των προοδευτικών πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά την συρρίκνωση του, οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επαναθεμελίωση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Και βεβαίως να αποδείξει ότι δεν επιθυμεί να υπονομεύσει τις συγγενικές μας δυνάμεις, αλλά να καλλιεργήσει γόνιμες σχέσεις μαζί τους. Η ενότητα και η συμπόρευση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το «μικρό και δικό μας ΠΑΣΟΚ» δεν εξυπηρετεί τη δημοκρατική παράταξη. Αντιθέτως αντιστρατεύεται τη δημιουργία τρίτου πόλου.

Επιδίωξή μας, συνεπώς, δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συγκρότηση του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς. Κάτι τέτοιο, δεν επιτυγχάνεται αν σηκώνουμε τείχη απέναντι στους εν δυνάμει συνοδοιπόρους μας. Οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι Μεταρρυθμιστές, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η Ώρα Αποφάσεων, οφείλουν να αναζητήσουν τα σημεία σύγκλισης. Χωρίς ηγεμονισμούς, μικρομεγαλισμούς. Δίχως υπερχειλίζουσες φιλοδοξίες και προσωπικές στρατηγικές.

Ο ηγέτης ενός νέου, ενιαίου φορέα ούτε επιβάλλεται ούτε κατασκευάζεται. Δεν υπαγορεύεται από κομματικούς μηχανισμούς, πόσω μάλλον από εξωπολιτικά κέντρα. Αντιθέτως, αναδεικνύεται με δημοκρατικές διαδικασίες και την ελεύθερη βούληση της ευρύτερης κοινωνικής βάσης, η οποία προσδοκά την ανασύνθεση μιας νέας Κεντροαριστεράς.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, εκ των πραγμάτων, είναι αναγκασμένη να επανεξετάσει τις αποφάσεις της, για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη σύμπραξη των οργανωμένων, αλλά και ανένταχτων δυνάμεων. Το εγχείρημα της συμπαράταξης δεν νοείται να θέτει προαπαιτούμενα και αστερίσκους. Οφείλει να ανοιχτεί σε όλους εκείνους που νοιάζονται για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβανόμενη τον καίριο ρόλο της, επιβάλλεται να επιδείξει διορατικότητα και ευελιξία, αποδεικνύοντας τις ειλικρινείς προθέσεις της. Διαφορετικά, θα εγκλωβιστεί σε μια αχρείαστη και απαίδευτη προσπάθεια, που θα επιβεβαιώνει την ήδη συρρικνωμένη απήχησή της. Άλλωστε όλοι μας κρινόμαστε από τις πράξεις μας.

Όποιος επιδιώξει να υποτάξει τον προοδευτικό χώρο σε προσωπικούς υπολογισμούς και επιδιώξεις θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Το κυριότερο, θα έρθει αντιμέτωπος με εκείνους που προτάσσουν το «εμείς» έναντι του «εγώ». Όλοι μας, σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή, καλούμαστε να συμφωνήσουμε ότι η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης θα γίνει εκ του μηδενός. Αν δεν αποδεχτούμε αυτή την αυτονόητη παραδοχή, δεν θα κατορθώσουμε συναντηθούμε με τους εκλογείς που αποστρέφονται τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας.

* Βουλευτής Λακωνίας

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr