ΣΠΑΡΤΗ. Κατάληψη του αμαξοστασίου του Δήμου Σπάρτης πραγματοποιούν οι συμβασιούχοι του Δήμου διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία από τις 12 Ιουνίου 2017 απολύονται χιλιάδες συμβασιούχοι Ο.Τ.Α. σε όλη την Ελλάδα.

Στο Δήμο Σπάρτης εργάζονται 15 συμβασιούχοι, όλοι στον νευραλγικό τομέα της καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι τη Δευτέρα το βράδυ απευθύνθηκαν με ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης ζητώντας στήριξη στο αίτημά τους για μονιμοποίηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση υπέρ τους και ο Δήμος Σπάρτης αρνείται να τους απολύσει όμως, από τις 12 Ιουνίου οι συμβασιούχοι δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται αφού οι πληρωμές τους δεν ελέγχονται από το Δήμο. Αντίστοιχη στάση άλλωστε έχουν κρατήσει και άλλοι Δήμοι ανά την Ελλάδα.

Από το αμαξοστάσιο χθες Τρίτη 20 Ιουνίου βγήκαν μόνο περιπολικό όχημα για την απαραίτητη περιπολία, σκαπτικά μηχανήματα και όχημα καθαριότητας για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά του Νοσοκομείου, του Γηροκομείου και του Ασύλου Ανιάτων.

Σήμερα οι συμβασιούχοι ενημερώνουν τους πολίτες και ανασυγκροτούνται ενόψει της αυριανής απεργίας. Στο πλευρό τους βρίσκεται με απόφαση που έλαβε για παλλακωνική 24ωρη απεργία και το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας ενώ αύριο το πρωί, με λεωφορείο που θα αναχωρήσει στις 6.30 το πρωί από την Σπάρτη θα μεταβούν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί εκεί.

Απόψε το βράδυ πάντως θα ληφθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή των συμβασιούχων Ο.Τ.Α. εάν θα συνεχιστεί η μορφή που θα λάβουν οι κινητοποιήσεις τους τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες Τρίτη 20/6 ο Δήμος Σπάρτης με ανακοίνωση του έχει ζητήσει από τους πολίτες να μην βγάζουν απορρίμματα στους κάδους έως και την Πέμπτη 22 Ιουνίου ώστε να διατηρηθεί η πόλη όσο γίνεται περισσότερο καθαρή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των συμβασιούχων Ο.Τ.Α. Λακωνίας έχει ως εξής:
«Επιτροπή αγώνα εργαζομένων στους ΟΤΑ Λακωνίας
Τώρα γενικός ξεσηκωμός:
Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος συμβασιούχος

Το Ελεγκτικό συνέδριο, Παρασκευή βράδυ, προχώρησε στην έκδοση απόφασης-κόλαφο για όλους τους συναδέλφους συμβασιούχους.

Αφού επικαλείται το σύνολο των αντεργατικών διατάξεων κάθε είδους: σύνταγμα, οδηγίες της ΕΕ, νόμους, μνημόνια, προεδρικά διατάγματα, κώδικα κατάστασης δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, καταλήγει ότι είναι ανεπίτρεπτη η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων βάσει των άκυρων συμβάσεων, κατά παράβαση του συντάγματος όπως επίσης και η καταβολή των αποδοχών τους στο μέλλον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για διεκδίκηση και των δεδουλευμένων λόγω αυτοδίκαιης ακυρότητας των συμβάσεων.

Από κοινού συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνουν το δικαίωμα στη δουλειά αντισυνταγματικό. Αυτό είναι το σύστημα που υπηρετούν πιστά: απαγορεύει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν πάνω από 8 μήνες, χτυπά αλύπητα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Με το καλημέρα της συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση η κυβέρνηση απολύει χιλιάδες εργαζομένους δίνοντας μποναμά στους επιχειρηματικούς ομίλους την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, του πρασίνου και των νεκροταφείων.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι μας έπιασαν στον ύπνο. Με τον αγώνα μας θα τους χαλάσουμε και τους σχεδιασμούς τους και την πολιτική τους. Κανένας δεν θα παίξει με το μεροκάματό μας, με την αξιοπρέπειά τη δικιά μας και των οικογενειών μας!

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, παραμερίζοντας όσους βάζουν εμπόδια στις κινητοποιήσεις, «αδρανούν» ή ακόμα και τάσσονται ενάντια.

Με τον αγώνα μας να τους χαλάσουμε τα σχέδια για απολύσεις. Καμιά απόλυση. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες.

Να φύγουν οι ιδιωτικές εταιρείες από τις δημοτικές και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση τώρα να φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι επιτροπές αγώνα συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Υλοποιούμε όλες τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη για το δικαίωμα στη Μόνιμη και Σταθερή δουλειά.
Συνεχίζουμε την κατάληψη στο αμαξοστάσιο του Δήμου Σπάρτης.
Εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτυχία της απεργίας την Πέμπτη στις 22 του μήνα. Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στην Αθήνα.
Καλούμε όλη την εργατική τάξη να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας για το δικαίωμα στη Μόνιμη και Σταθερή δουλειά.»