ΚΥΘΗΡΑ. Μείζον τείνει να γίνει για το νησί των Κυθήρων το πρόβλημα που προέκυψε με το πλοίο «ΒΙΝΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» της εταιρείας ΛΑΝΕ που πραγματοποιεί δρομολόγια από και προς την Κρήτη.

Το χρονικό
Εδώ και 15 περίπου ημέρες τεχνικές βλάβες ακινητοποιούν το πλοίο και αναγκάζουν την πλοιοκτήτρια εταιρεία να αναβάλει ή και να ακυρώνει δρομολόγια. Αυτό έχει ως φυσικό και αναπόφευκτο επακόλουθο την ακύρωση εισιτηρίων, την πολύωρη αναμονή των ταξιδιωτών και, όπως καταγγέλλουν οι επαγγελματίες του νησιού, την ακύρωση τουριστικών κρατήσεων.
Σύμφωνα με την τελευταία, χθεσινή, ανακοίνωση της ΛΑΝΕ μάλιστα, το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, παραμένει στο λιμένα του Πειραιά μέχρι αποκατάστασης τεχνικής βλάβης, ως εκ τούτου τα δρομολόγια του πλοίου σήμερα 21/06/2017 από Κίσσαμο προς Αντικύθηρα-Κύθηρα-Γύθειο και η επιστροφή από Γύθειο προς Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμο θα παραμείνουν ανεκτέλεστα.

Οι συνέπειες
Με μια επιστολή διαμαρτυρίας τους οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι των Κυθήρων απευθυνόμενοι στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών, την Περιφέρεια Αττικής, τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, τους Βουλευτές Περιφέρειας Α Πειραιά και Νήσων αλλά και το Δήμο Κυθήρων-Αντικυθήρων ζητούν την άμεση αντικατάσταση του πλοίου και την τακτοποίηση των δρομολογίων «για να μην μετατραπούν τα Κύθηρα σε τόπο εξορίας».

«Διαμαρτυρία επαγγελματιών και κατοίκων των Κυθήρων σχετικά με τη συμπεριφορά της Εταιρείας ΛΑΝΕ LINES Α.Ε.
Με βάση την υπ΄ 2252.1.3.1/1593/2017/10-01-2017 (ΑΔΑ: ΨΚΧΦ4653ΠΩ-102) Σύμβαση Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας η εταιρεία ΛΑΝΕ Α.Ε. ανέλαβε την εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών γραμμών α) Πειραιάς – Κύθηρα – Αντικύθηρα – Κίσσαμος, β) Γύθειο – Κύθηρα – Αντικύθηρα – Κίσσαμος και γ) Καλαμάτα – Κύθηρα – Κίσσαμος με το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ. Η Εταιρεία ανακοίνωσε και δημοσίευσε τα δρομολόγια του πλοίου μετά την υπογραφή της συμβάσεώς της (Ιανουάριος 2017), στα οποία αναγραφόταν ως περίοδος ετήσιας ακινησίας για επιθεώρηση η 02/05 μέχρι και 01/06. Αυτό συνεπάγεται συμβατική υποχρέωση της Εταιρείας να πραγματοποιεί κρατήσεις εισιτηρίων από την 02/06 και φυσικά για ολόκληρο το διάστημα κατά το οποίο υποχρεούται σε εκτέλεση δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και δεν γνωρίζουμε τους λόγους.
Τις προηγούμενες ημέρες η ΛΑΝΕ απαντά στο τηλέφωνο (σε ερωτήσεις πελατών σε όλα τα πρακτορεία της) ότι το πλοίο δεν θα επιστρέψει στα εγκεκριμένα δρομολόγιά του με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση στα Κύθηρα. Οργανωμένα γκρουπ και μεμονωμένοι επισκέπτες που είχαν προγραμματίσει να μεταβούν στο νησί από/προς Πειραιά, Γύθειο, Κίσσαμο και Καλαμάτα μετά τις 02/06 και με βάση τα από Ιανουάριο 2017 ανακοινωθέντα και δημοσιοποιηθέντα δρομολόγια, προβαίνουν σε μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού. Η εταιρεία έχει αποσύρει τους πίνακες των δρομολογίων και φυσικά κάθε δυνατότητα κράτησης ακόμα κ για τον Αύγουστο. Η οικονομική ζημία των επαγγελματιών είναι ανυπολόγιστη, όπως τεράστια είναι και η δυσφήμιση του νησιού μας, που παρά την κρίση προσπαθεί να αυξάνει την επισκεψιμότητά του λόγω των εξωστρεφών κινήσεων των ιδιωτών καθώς και των τοπικών αρχών (Δήμος / Τουριστική επιτροπή / Επαγγελματικοί σύλλογοι).
Τα προβλήματα όμως είναι πολλαπλά. Ενδεικτικά ενώ ανακοινώνεται ότι το πλοίο ταξιδεύει με ταχύτητα 19 κόμβων (ηχογραφημένο μήνυμα στην αρχή κάθε δρομολογίου) σπανίως ταξιδεύει με 13 κόμβους. Οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες, ο κόσμος διαμαρτύρεται, οι προκαθορισμένες ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων σπανίως τηρούνται.
Ταυτόχρονα οι ώρες αφίξεων ειδικά από τον Πειραιά είναι επιεικώς απαράδεκτες καθώς το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι των Κυθήρων μετά τα μεσάνυχτα με αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία των επιβατών και φυσικά την δυσφήμιση του νησιού μας.
Επιπλέον είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, εν έτει 2017, να μην διαθέτει online σύστημα κρατήσεων και εκδόσεως-πληρωμής εισιτηρίων, όπως ΟΛΕΣ οι μεταφορικές εταιρείες στην Ευρώπη. Οι καταστάσεις αυτές είναι τριτοκοσμικές και δεν αξίζουν στο νησί μας και σε κανένα νησί.
Επιπρόσθετα, θεωρούμε τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός πως το πλοίο μετά από την ετήσια ακινησία – συντήρηση επέστρεψε στα δρομολόγια και από την πρώτη μέρα παρουσίασε βλάβη σε μηχανή ή μηχανές. Το αποτέλεσμα είναι να ακυρώνονται κρατήσεις καθημερινά σε πολλές επιχειρήσεις καθώς τόσο ο επισκέπτης που επιλέγει να μεταβεί από τον Πειραιά στα Κύθηρα όσο και (κυρίως) από Κρήτη δεν έχει άλλον τρόπο να επισκεφτεί το νησί και αν σκεφτόταν να το κάνει στο άμεσο μέλλον δεν του εμπνέει καμία εμπιστοσύνη το συγκεκριμένο πλοίο.

Αξιώνουμε:
1. ΑΜΕΣΟ άνοιγμα των πλάνων κρατήσεων των δρομολογίων της ΛΑΝΕ
2. ΑΜΕΣΗ δυνατότητα πραγματοποίησης ηλεκτρονικών (online) κρατήσεων και αγορών εισιτηρίων.
3. ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΗ τήρηση των ωρών αφίξεων και αναχωρήσεων όπως έχουν εγκριθεί από το Υ.Ν.Ν.Π. καθώς και τήρηση των δρομολογίων που έχουν εγκριθεί για μετά τις 2/6/2017.
4. ΕΚΔΟΣΗ δελτίου τύπου από την Εταιρεία για την αντιστροφή του κλίματος που η ίδια με την απόσυρση των δρομολογίων και με τις βλάβες έχει δημιουργήσει
5. Άμεση αντικατάσταση του πλοίου με νεώτερο εφόσον αποδεικνύεται ότι δεν είναι αξιόπλοο και δεν μπορεί να τηρήσει τις ώρες και την ταχύτητα που έχει ανακοινώσει.
Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, κυρίως δε για την αξίωση αποζημιώσεων κατά παντός υπευθύνου για διαφυγόντα κέρδη και έσοδα των επιχειρήσεών μας από την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά.
Τα Κύθηρα δεν είναι και δεν θα γίνουν τόπος εξορίας!
Κύθηρα, 18 Ιουνίου 2017»

Η απάντηση του Δημάρχου
Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Δημάρχου Κυθήρων-Αντικυθήρων στην επιστολή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρχαλάκης με ανακοίνωσή του παρακάλεσε χθες «όσους επαγγελματίες έχουν υποστεί συγκεκριμένη απώλεια εισοδήματος από τη μη εκτέλεση δρομολογίων του ΚΟΡΝΑΡΟΣ να στείλουν μήνυμα με τα στοιχεία τους στο [email protected] που να συνοδεύεται από σαφή στοιχεία όπως π.χ. συγκεκριμένες κρατήσεις που ακυρώθηκαν, ημερομηνίες και εκτίμηση απολεσθέντος εισοδήματος (π.χ. αναμενόμενη είσπραξη από δωμάτια κλπ)».

H οργάνωση Κυθήρων του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους διαμαρτυρόμενους
«Η οργάνωση Κυθήρων του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει απόλυτα την διαμαρτυρία και τα αιτήματα των επαγγελματιών και κατοίκων των Κυθήρων για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η εταιρεία LANE LINES στην φετινή τουριστική περίοδο». Έτσι ξεκινά σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης η οποία υποστηρίζει ότι «Τα νησιά μας βιώνουν για άλλη μιά φορά την αβεβαιότητα και την υποβάθμιση από την εταιρεία που τροφοδοτείται με εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η υπάρχουσα από το παρελθόν νομοθεσία δεν μπορεί να επιβάλλει κανόνες αξιοπιστίας και συνέπειας στις ελληνικές θάλασσες.
Ζητήσαμε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Α΄ Πειραιά να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους , σε συνεννόηση με την τοπική μας αυτοδιοίκηση, για επαναφορά κάποιας κανονικότητας στη γραμμή και τη εφαρμογή κανόνων που θα σταματήσουν την αυθαιρεσία στην ερμηνεία των συμβάσεων και των υποχρεώσεων των εταιρειών.
Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη βιώσιμης και αξιόπιστης λύσης στην περιοχή μας και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε τόσο τοπικά όσο και κεντρικά . Θεωρούμε ότι υπάρχουν προοπτικές που θα αναδειχθούν σε σύντομο διάστημα και θα επιτρέπουν τα χρήματα που δαπανώνται από τον προϋπολογισμό να μην καταλήγουν στον πίθο των Δαναΐδων».