ΓΥΘΕΙΟ. Το «Ήρεμο Πάθος» (A Quiet Passion) είναι η πιο πρόσφατη ταινία του Βρετανού Terence Davies για τη θεωρούμενη από πολλούς ως σημαντικότερη Αμερικανίδα ποιήτρια. Τα ποιήματα της Ντίκινσον εκδόθηκαν ως επί το πλείστον μετά το θάνατό της και η ερμηνεία του έργου της αποτελεί ακόμα και σήμερα αντικείμενο λογοτεχνικών μελετών.

Ωστόσο, ο Davies δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ποίηση, παρότι παρεμβάλλει στη διήγηση αποσπάσματα ποιημάτων της Ντίκινσον από την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Στο επίκεντρο του «Ήρεμου Πάθους» βρίσκεται η ζωή της Έμιλι, τα όνειρα, οι φόβοι της και ο καταπιεσμένος ρομαντισμός της. Σκιαγραφείται ως μια δυναμική προσωπικότητα σε κατάσταση σχεδόν μόνιμης σύγκρουσης και παραίτησης από έναν κόσμο σε παρακμή.

Το «Ήρεμο Πάθος» έκανε πρεμιέρα στην περσινή Berlinale (όπου μεταξύ άλλων βραβεύτηκαν οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης» του Tomasz Wasilewski) και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της Αθήνας φέτος την 1 Ιουνίου σε διανομή της NEO Films.

Την ταινία που θα προβληθεί αύριο Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 21.30 στην Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου θα προλογίσει ο ποιητής και συγγραφέας Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, βραβευμένος για την ποιητική του συλλογή με τίτλο Ανεκπλήρωτοι Φόβοι, το 2014 με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα.