Νέα ακύρωση δρομολογίων από τη ΛΑΝΕ
Με νεότερη ανακοίνωσή της η ΛΑΝΕ ενημερώνει ότι το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, παραμένει στην περιοχή του λιμένα Πειραιά μέχρι αποκατάστασης τεχνικής βλάβης. Ως εκ τούτου τα δρομολόγια του πλοίου από 22/06/2017 έως 30/06/2017 πρωί θα παραμείνουν ανεκτέλεστα.

Πρόθυμη να καλύψει κενά η «Πορφυρούσα»
Με σημερινή ανακοίνωσή της η εταιρεία Πορφυρούσα Ν.Ε. ενημερώνει ότι «το πλοίο Πορφυρούσα που εξυπηρετεί με συνέπεια το νησί όλο το χρόνο, καθώς και την περίοδο που διανύουμε με τα υπάρχοντα δρομολόγια, θα εξυπηρετήσει άμεσα με επιπλέον δρομολόγια εφόσον αυτό χρειαστεί.»

Στρ. Χαρχαλάκης: Αξιώνουμε την αντικατάσταση του ΚΟΡΝΑΡΟΣ με άλλο πλοίο προς εφαρμογή του σχετικού νόμου
Με σημερινή του επιστολή προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Κυθήρων περιγράφει τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει Κύθηρα και Αντικύθηρα με τον ιδιόμορφο αποκλεισμό που έχει προκαλέσει η επ’ αόριστον ακινητοποίηση του Ε/Γ-Ο/Γ/ ΒΙΝΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ και ζητά αφενός να λάβει επισήμως γνώση για τα αίτια της ακινητοποίησης και το χρονοδιάγραμμα επαναφοράς του πλοίου στα δρομολόγια και αφετέρου την αντικατάστασή του με άλλο αντίστοιχων προδιαγραφών για την κάλυψη των αναγκών του νησιού.

Aναλυτικά η επιστολή του κ. Χαρχαλάκη έχει ως εξής:
«Προς Υπουργό Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
Προς Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό
Προς ΔΘΣ/Β

Θέμα: Ακυρώσεις δρομολογίων Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΝΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Από τις 2 Ιουνίου που επρόκειτο το Ε/Γ-Ο/Γ/ ΒΙΝΣΤΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ να επιστρέψει στα εγκεκριμένα του δρομολόγια μετά από 1 μήνα ετήσιας ακινησίας, μέχρι και σήμερα, το νησί των Κυθήρων και τα Αντικύθηρα, βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό από την έδρα της Περιφέρειάς μας, τον Πειραιά αλλά και από το Γύθειο και την Κρήτη, βασικές πηγές εσωτερικού τουρισμού για τα νησιά μας. Αιτία οι πολλαπλές (μετά την ετήσια ακινησία για συντήριση) και αλλεπάλληλες βλάβες του πλοίου που το κρατούν καθηλωμένο στον Πειραιά με αποτέλεσμα να ματαιώνονται καθημερινά εκατοντάδες κρατήσεις δωματίων και η τοπική οικονομία ενός νησιού που ζει κυρίως από τον τουρισμό, να καταβαραθρώνεται. Ο Ιούνιος έχει σχεδόν παρέλθει και η πτώση των αφίξεων σε σχέση με πέρσι υπερβαίνει το 10%, γεγονός που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις ακυρώσεις δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΝΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ.

Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας υφίστανται ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα χωρίς καμιά απολύτως δική τους ευθύνη, ενώ και ο Δήμος μας έχει μεγάλη απώλεια εσόδων από τα τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων που εξαρτώνται άμεσα από τις αφίξεις επισκεπτών στο νησί μας. Επιπλέον, η τροφοδοσία των Αντικυθήρων, που εκτελείται κυρίως από την Κρήτη, παραμένει προβληματική, ενώ ήδη επέρχονται ακυρώσεις κρατήσεων ακόμα και για Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς η εκτέλεση των δρομολογίων από τη ΛΑΝΕ παραμένει στη σφαίρα της ασάφειας.

Σύμφωνα με το άρθρο ΙΙ παρ.1 της υπ’αριθμόν 2252.1.3.1/1593/10-01-2017 (ΑΔΑ:ΨΚΧΓ4653ΠΩ-102) σύμβασής της, «η εκτέλεση των εγκεκριμένων δρομολογίων είναι υποχρεωτική για την ανάδοχο», ενώ η εταιρεία έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει το πλοίο ΒΙΝΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ με άλλο αναλόγων προσόντων (άρθρο VI παρ.1).

Δυστυχώς δεν έχουμε καμία ενημέρωση σχετικά με το αν και πότε θα επανέλθει στα δρομολόγια του το ΒΙΝΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, γεγονός που εντείνει την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας καθώς η απώλεια τοπικού εισοδήματος είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ο Δήμος μας δαπανά δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να προβάλει το νησί μας, μέσα από τη συμμετοχή σε εθνικές και ευρωπαϊκές εκθέσεις τουρισμού, διαφήμιση σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε νέο έντυπο υλικό. Οι δαπάνες αυτές έγιναν με δεδομένη την ακτοπλοϊκή μας σύνδεση τόσο με τη Νεάπολη όσο όμως και με τον Πειραιά, το Γύθειο, την Κίσσαμο και την Καλαμάτα. Με τις διαρκείς ακυρώσεις δρομολογίων, ο προγραμματισμός αυτός ματαιώνεται και μεγάλα χρηματικά ποσά θα έχουν δαπανηθεί χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Είναι δε προφανές, ότι τόσο ο Δήμος όσο και οι επαγγελματίες, οφείλουν να αξιώσουν αποζημιώσεις από κάθε υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή, όπως έχει μέχρι σήμερα διαμορφωθεί και για την οποία ουδέν προηγούμενο υπάρχει τουλάχιστον σε θερινή περίοδο.

Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να ενημερωθούμε άμεσα και εκ των πλέον επισήμων χειλέων σχετικά με τους λόγους που κρατούν το πλοίο δεμένο στον Πειραιά. Αξιώνουμε να γνωρίζουμε το αν και πότε θα επιστρέψει το πλοίο στη γραμμή και φυσικά θεωρούμε αυτονόητο ότι ο αποκλεισμός αυτός δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε για μία επιπλέον ημέρα, αξιώνοντας από τη ΛΑΝΕ να δρομολογήσει άμεσα άλλο πλοίο στα εγκεκριμένα της δρομολόγια μέχρι την οριστική επισκευή του υπάρχοντος και την επιστροφή του στη γραμμή μας με όρους απόλυτης ασφάλειας και συντήρησης.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με τιμή,
Ο Δήμαρχος
Ευστράτιος Αθ. Χαρχαλάκης»