ΚΥΘΗΡΑ. Στην έκδοση δελτίου τύπου προχώρησε χθες Πέμπτη 22 Ιουνίου ο Δήμος Κυθήρων με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ιδιόρρυθμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος εξαιτίας της ακινητοποίησης του Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΝΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ λόγω τεχνικής βλάβης.

Σύμφωνα με αυτό λοιπόν:

Πρώτον, ο Δήμος Κυθήρων και προσωπικά ο Δήμαρχος, από την πρώτη ημέρα αναβολής των δρομολογίων του ΚΟΡΝΑΡΟΣ βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με το αρμόδιο υπουργείο όσο και με υπηρεισακούς παράγοντες. Έχει δε από την αρχή καταστεί απολύτως σαφές πως πρόκειται για αμιγώς τεχνική βλάβη του πλοίου και δεν υπάρχει πρόθεση της ΛΑΝΕ να διακόψει τη σύμβασή της.

Δεύτερον, μόλις γνωστοποιήθηκε η βλάβη η Δημοτική Αρχή ζήτησε την αντικατάσταση του πλοίου για να αποφευχθούν τυχόν επιπτώσεις στον τουριστικό και όχι μόνο τομέα. Η ΛΑΝΕ με επιστολή της στο Υπουργείο όμως διευκρίνισε ότι λόγω της τουριστικής περιόδου δεν έχει διαθέσιμο πλοίο για να καλύψει τα δρομολόγια που ακυρώνονται λόγω της απαραίτητης ακινητοποίησης του ΚΟΡΝΑΡΟΣ. Ωστόσο, ο Δήμος εξακολουθεί να ζητά την πραγματοποίηση έκτακτων δρομολογίων προτείνοντας μάλιστα ως δρομολόγιο το Πειραιάς-Κύθηρα-Σούδα κάτι για το οποίο αναμένεται απάντηση από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Τρίτον, ο Δήμαρχος Κυθήρων με επιστολή του έχει ζητήσει τη συνέργεια μέσω δυναμικών παρεμβάσεων για το ζήτημα από τους Δημάρχους Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο, Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα και Κισσάμου κ. Θεόδωρο Σταθάκη.

Τέταρτον, ο Δήμαρχος σε επικοινωνία του με την πλοιοκτησία του τοπικού πλοίου ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ ζήτησε η συνδρομή του τοπικού πλοίου στην άμβλυνση των συνεπειών της ακινησίας του ΚΟΡΝΑΡΟΣ και ήδη ανακοινώθηκε ότι το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ θα εκτελέσει (εφόσον απαιτηθεί από την κίνηση) έκτακτα δρομολόγια από και προς τη Νεάπολη Λακωνίας. Ο Δήμος ευχαριστεί θερμά τους κ.κ. Τουρλομούση και Τσαϊλά για την διαρκή διάθεση προσφοράς τους προς το νησί.

Πέμπτον, η Δημοτική Αρχή έχει επικοινωνήσει με την διοίκηση των αεροπορικών εταιρειών OLYMPIC AIR και SKY EXPRESS και έχει ζητήσει την πραγματοποίηση περισσότερων πτήσεων από Αθήνα προς Κύθηρα με ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική, τουλάχιστον για το ερχόμενο δεκαήμερο, αίτημα που εξετάζεται υπηρεσιακά.

Έκτον, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου, διευρυμένη σύσκεψη υπό τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό για το ακτοπλοϊκό ζήτημα των Κυθήρων, στην οποία έχει ζητηθεί η παρουσία των τοπικών Βουλευτών, της Περιφέρειας και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων.

Έβδομον, ο Δήμος τονίζει ότι τα περιθώρια παρέμβασης στο τωρινό πρόβλημα είναι εξαιρετικά περιορισμένα αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλοία να αντικαταστήσουν το ΚΟΡΝΑΡΟΣ, ειδικά εν μέσω θερινής περιόδου.

Όγδοον, ο Δήμος στηρίζει όσους επαγγελματίες αξιώσουν αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος και προς τούτο συγκεντρώνει σχετικά στοιχεία.

Έννατον, ο Δήμος Κυθήρων συνεχίζει τη δυναμική τουριστική προώθηση του νησιού ανανεώνοντας τη σύμβασή του με τον ΟΤΕ και προετοιμάζοντας τη συμμετοχή του στη μεγάλη έκθεση περιπατητικού τουρισμού της Γερμανίας TOURNATUR στο Ντύσελντορφ τον προσεχή Σεπτέμβρη, ενώ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στο ΚΙΠΑ, την Paths of Greece και τον οργανισμό MEDINA για την ολοκληρωμένη ιστορική ανάδειξη των μονοπατιών του νησιού.

Δέκατον, η Δημοτική Αρχή καταβάλει προσπάθεια για την διατήρηση του υψηλότατου επιπέδου καθαριότητας που υπάρχει στα Κύθηρα, αλλά και της ομαλής υδροδότησης του νησιού, καθώς οι βροχοπτώσεις του χειμώνα δεν κάλυψαν επαρκώς τη λειψυδρία του 2016.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να στηρίζει το διαχωρισμό των επιδοτούμενων γραμμών δημόσιας υπηρεσίας σε περιφερειακή και τοπική, στηρίζει χωρίς αστερίσκους τη διατήρηση της σύνδεσης με τον Πειραιά και στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούν και οι προτάσεις της για τη νέα δρομολογιακή περίοδο, επιμένοντας σε πολυετείς συμβάσεις αλλά και σε αντικατάσταση των παλαιών πλοίων με νεότερα.

«Διαβεβαιώνουμε ότι παρακολουθούμε στενά το ζήτημα, όμως η επίλυση μιας εξαιρετικά σοβαρής μηχανικής βλάβης ενός πλοίου δεν εμπίπτει στη σφαίρα των δυνατοτήτων κανενός Δήμου.

Χρέος μας είναι η άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων και αυτό κάνουμε με όλες τις παραπάνω ενέργειες.

Θεωρούμε ότι στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι επαγγελματίες του νησιού μας, τους οποίους πάντα θα στηρίζουμε σε κάθε ενέργειά τους.

Αναμένουμε τέλος από τη ΛΑΝΕ να υλοποιήσει την γραπτή δέσμευσή της προς το αρμόδιο υπουργείο σύμφωνα με την οποία το πλοίο θα είναι σε ετοιμότητα για εκτέλεση των εγκεκριμένων δρομολογίων του την 29-6-2017», καταλήγει η ανακοίνωση.