ΣΠΑΡΤΗ. Ανακοίνωση συμπαράστασης στην γιατρό που έπεσε θύμα προπηλακισμών και ξυλοδαρμού από συνοδούς ασθενούς το Σάββατο 24 Ιουνίου στο Νοσοκομείο της Σπάρτης και καταδίκης τέτοιων συμπεριφορών εξέδωσε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας Σωτήριος Μπότσιος.

Στην ανακοίνωση που θα διαβάσετε πάντως ο κ. Μπότσιος σημειώνει ότι η σύνδεση αυτού του περιστατικού με άλλο αντίστοιχο που συνέβη στον ίδιο χώρο την Κυριακή γίνεται για τη στοχοποίηση συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας και θα πρέπει να αποφευχθεί. «Ας μην επιτρέψουμε η Σπάρτη να γίνει Μενίδι», καταλήγει ο κ. Μπότσιος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αναφορικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου 24/6 στον χώρο των Επειγόντων Περιστατικών της Ν.Μ Σπάρτης, η Διοίκηση του Γ.Ν Λακωνίας δηλώνει ότι:

• Συμπαρίσταται ανεπιφύλακτα και με κάθε πρόσφορο τρόπο, στην ιατρό Γεωργαράκου Κυριακή, η οποία έπεσε θύμα αναίτιων προπηλακισμών και ξυλοδαρμού κατά την άσκηση των καθηκόντων της - ως ιατρός εφημερεύουσα στο τμήμα επειγόντων - εκ μέρους συνοδών ασθενούς, μόνο και μόνο επειδή προσπάθησε να κάνει τη δουλειά της, σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία και τα προβλεπόμενα για την αντιμετώπιση αντίστοιχων επειγόντων περιστατικών.

• Οι βιαιοπραγίες κατά ιατρών την ώρα άσκησης των καθηκόντων τους, η παρακώλυση της λειτουργίας του Νοσοκομείου και οι καταστροφές υλικών και πραγμάτων που ανήκουν στη Δημόσια περιουσία, απ’ όποιον κι αν προέρχονται, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Οι συνθήκες εργασίας των ιατρών σ’ ένα Νοσοκομείο που εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, οι καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες που δίνουν για την ζωή των ασθενών, επιβάλουν εκ των πραγμάτων τον σεβασμό κι όχι την απαξίωσή τους. Το Νοσοκομείο θα προστατεύσει, με κάθε νόμιμο τρόπο, την αξιοπρέπεια και σωματική ακεραιότητα των ιατρών και του προσωπικού του, την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία, καθώς και την περιουσία του. Οι κανόνες λειτουργίας του, πρέπει να γίνουν σεβαστοί απ’ όλους.

Τυχόν προσπάθειες σύνδεσης των γεγονότων του Σαββάτου με αυτά της νύχτας της Κυριακής που εκτυλίχθηκαν στον ίδιο χώρο αλλά με άλλη αιτία, προσβλέποντας στην στοχοποίηση συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, είναι φανερό πως πυροδοτούν την ένταση, κατάσταση που ποτέ δεν βοήθησε στην ψύχραιμη αποκλιμάκωση παρόμοιων φαινομένων. Η παραβατικότητα, δεν έχει χρώμα, φύλλο, φυλή ή θρησκεία. Ας μην επιτρέψουμε, η Σπάρτη να γίνει Μενίδι.

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας,
Σωτήριος Μπότσιος»