ΣΠΑΡΤΗ. Η Παλλακωνική Ομοσπονδία Αμερικής – Καναδά είναι ο φορέας που καταγράφει και σε μεγάλο βαθμό και δημιουργεί τη νεότερη ιστορία της Λακωνικής Ομογένειας. Έχοντας τους σημαντικότερους ενεργούς Συλλόγους των ΗΠΑ και του Καναδά ως μέλη του και με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Μαραφάτσο, καταγόμενο εκ Κροκεών (και εκ Βορδόνιας από την μητέρα του), αυτή την εποχή ολοκληρώνει ένα πολύ σημαντικό έργο.

Πρόκειται για το Λακωνικό Μουσείο που ανεγείρεται και θα λειτουργήσει μέσα στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Παμεπιστημίου του Connecticut.
Όπως αναφέρει στο notospress.gr ο κ. Μαραφάτσος «πουθενά αλλού στην Αμερικανική Ήπειρο δεν λειτουργεί τέτοιο κέντρο και τέτοιο Μουσείο».

Περιγράφοντας με περηφάνεια την προσπάθεια αναφέρεται στον γνωστό, λακωνικής καταγωγής ομογενή ζωγράφο Νicholas Leounes αλλά και στον Πρόεδρο του Πανεπισημίου κ. Ηλία Τομάζο. Σε αυτούς τους δύο ανθρώπους και στην Παλλακωνική Ομοσπονδία βασίζονται όλες οι προσπάθειες για τη δημιουργία του The Spartan / Leounes Laconian Museum. Ανάμεσα σε ένα συγκρότημα κτιρίων όπως είναι ο ιερός Ναός των Τριών Ιεραρχών, το Εκπαιδευτήριο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και το μαρμάρινο Ελληνικό Αμφιθέατρο, 1.500 θέσεων περίπου, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί κσι το Μουσείο που θα φέρει τον τίτλο: The Spartan / Leounes Laconian Museum, μιας και κατασκευάζεται από την Παλλακωνική Ομοσπονδία. Πρόκειται για έργο που θα στεγάσει αντίγραφα σπαρτιατικών εκθεμάτων, αυθεντικά εκθέματα εκθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς επίσης και πίνακες του ζωγράφου Νicholas Leounes, που θα αφήσει όλα του τα έργα στο Μουσείο, δωρίζοντας τη συλλογή του αξίας 15 εκατ. €

Η Παλλακωνική Ομοσπονδία αυτή την περίοδο διοργανώνει την τελετή Ολοκλήρωσης των υποδομών του Μουσείο που θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου 2017. Ο Καθηγητής Ηλίας Τομάζος περιβάλλει με την αναγκαία ακαδημαϊκή ολότητα το έργο ενώ στην τελετή αναμένονται σημαίνουσες προσωπικότητες από τον χώρο των Επιστημών, του Πολιτισμού, της Εκκλησίας, της Πολιτικής και της Ομογένειας.

Ο κ. Γιώργος Μαραφάτσος μιλώντας με τον διευθυντή του notospress.gr Ηλία Μπόνο ανέφερε ότι η Λακωνική Ομογένεια θέλει μέσα και από αυτό το μεγαλόπνοο έργο να διδάξει τους Αμερικανούς πολίτες την σωστή όψη της Ελλάδας. «Δεν αντέχουμε να βλέπουμε άδικες συγκρίσεις με χώρες όπως η Τουρκία και την Ελλάδα να υστερεί εκεί που κάποτε ήταν ισχυρή και μοναδική. Πρέπει οι νέες γενιές των Αμερικανών να μάθουν για τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την αληθινή αξία της Ελλάδας μας».

Μέχρι την ώρα της τελετής μόνο για τον χώρο του Μουσείου θα έχουν δαπανηθεί πάνω από 600.000€ και πρέπει να σημειωθεί ότι τα υλικά κατασκευής του μεταφέρονται από την Ελλάδα, όπως έγινε και με το μάρμαρο Πεντέλης που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Αμφιθέατρου. Το Μουσείο είναι περίπου 3.000τ.μ. με θέα το Αμφιθέατρο και δίπλα στο Εκπαιδευτήριο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.

Ο Πρόεδρος της Παλλακωνικής κ. Γιώργος Μαραφάτσος κατά την παραμονή του στη Σπάρτη αυτή την εβδομάδα θα έχει συναντήσεις (Τετάρτη 27/6) με τον Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο, με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα και με τον Δήμαρχο Σπάρτης κ Βαλιώτη, τους οποίους και θα προσκαλέσει στην τελετή παράδοσης του Μουσείου. Θα έχει επίσης επαφή με τους βουλευτές του Νομού και με το Δ. Σ. του Συλλόγου Αποδήμων κι Επαναπατρισθέντων Λακώνων «Ο Λεωνίδας» όπως και με τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Γρυπιώτη.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του κ. Μαραφάτσο στο notospress.gr με το μέλος της Επιτροπής Συντονισμού της Παλλακωνικής στη Σπάρτη κ. Κ. Τσίπουρα.