ΝΕΑΠΟΛΗ. Την κατάρρευση της Γερμανικής σκάλας που κατασκευάστηκε μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου για να εξυπηρετήσει τα μεταλλεία του Αγίου Ελισαίου στα Βάτικα απαθανάτισε ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή. Η γέφυρα έδειχνε από καιρό σημεία κατάρρευσης λόγω της έλλειψης συντήρησης της, γεγονός που ο Σύλλογος είχε επισημάνει, ματαίως βεβαίως, με αποτέλεσμα να μην αργήσει η έλευση του αναπόφευκτου.

Στην ανάρτηση που συνοδεύει τις φωτογραφίες που βλέπετε ο Σύλλογος σημειώνει:
«Ένας τόπος, μια πατρίδα, έχει μέλλον όταν κρατά ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος του και τα μνημεία τους.
Κάθε γενιά δεν έρχεται στη ζωή από το πουθενά, αλλά είναι η συνέχεια μιας πορείας, το διάστημα μιας γραμμής.
Γνωρίζοντας το παρελθόν και από που ερχόμαστε, αυτό ενδεχομένως μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε που πηγαίνουμε, ή τουλάχιστον που πρέπει να πάμε.
Διατηρώντας τις παραδόσεις και την ιστορική μνήμη γνωρίζουμε ποίοι είμαστε και που πηγαίνουμε.
Αν οι σημερινές γενιές γνωρίζαμε και μιλούσαμε για μεταλλεία Γκρόμμαν και σίδηρο, ήταν γιατί βλέπαμε μπροστά μας στη Σκάλα να στέκει.
Η Σκάλα έπεσε και σε λίγα χρόνια κανένας από τις νέες γενιές δεν θα έχει τίποτα να πει για αυτό, γιατί απλά δεν θα το βλέπει.
Ένα κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου, ένα μνημείο της που έπρεπε να διατηρηθεί, θα έχει πλέον χαθεί.
Είναι λυπηρό, παρά τις όσες φωνές που κατά καιρούς φώναζαν για την ανάγκη διατήρησης του Μνημείου αυτού, καμία από τις δημοτικές αρχές που θήτευσαν στον τόπο αυτό να μην έχει το όραμα της διατήρησης του.
Δεν μεμφόμαστε προσωπικά κανέναν, άλλωστε απρόσωπα κάθε αρχή που εκλέγεται δεν είναι παρά ένα αντικαθρέφτισμα της ίδιας της κοινωνίας που με τις επιλογές της ανεβάζει ή κατεβάζει τον πήχη.
Σε τελική ανάλυση η κατάρρευση της Σκάλας, απλά ανέδειξε το μέγεθος της κοινωνικής ευθύνης και αδιαφορίας».