ΔΙΡΟΣ. Την Κυριακή 17 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Καψάλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Ανατολικής Μάνης η εκδήλωση με ομιλία «Η μάχη στο Διρό» από την κ. Ουρανία Μπούρτζινου (Ποιήτρια-Πεζογράφο).

Στην εκδήλωση συμμετείχε η κ. Χρύσα Μάνδρου-Φιλιππάκου με το φωνητικό της σύνολο. Συγκίνησαν παρουσιάζοντας μανιάτικα τραγούδια ενώ εξίσου συγκινητικό ήταν και το μοιρολόγι της κ. Καίτης Μπραϊμης-Αντωνάκου. Οι παρευρισκόμενοι έμαθαν για τη μάχη του Διρού μέσα από τα βιλία της Καψαλείου Δημοτική Βιβλιοθήκης του Δήμου Ανατολικής Μάνης και εκτίμησαν την προσφορά των γυναικών της Μάνης.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Δήμου Ανατολικής Μάνης για τις ηρωίδες Μανιάτισσες που με τα δρεπάνια τους απώθησαν το στρατό του Ιμπραήμ στη μάχη του Διρού το 1826 ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 25 Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Πύργου Διρού και επιμνημόσυνη δέηση στην κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού. Το μνημόσυνο ακολούθησε κατάθεση στεφάνων ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Ευθυμία Σωτηροπούλου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών.
Αργότερα, στην πλατεία Πύργου Διρού η θεατρική ομάδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης παρουσίασε μια θεατρική δραματοποίηση της απόκρουσης του Ιμπραήμ, ο Μανώλης Αγγελάκης τραγούδησε κρητικά τραγούδια και η ομάδα Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.

Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δήμου Ανατολικής Μάνης, τιμητικό στρατιωτικό άγημα από το 3ο Τάγμα ΚΕΕΜ στο Γύθειο, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πύργου Διρού και το Σώμα αποδόσεως τιμών του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Στην εκδήλωσης το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο αντιπτέραρχος ιπτάμενος και Διευθυντής Στρατιωτικού Γραφείου του Προέδρους της Δημοκρατίας κ. Πρεζεράκος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Βουλευτής Λακωνίας (Ν.Δ.) κ. Δαβάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων και του προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντης, ο ταξίαρχος κ. Κολοκούρης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Φιλιππάκος, η Ειρηνοδίκης Νεαπόλεως κα Πεγιατζόγλου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου υποστράτηγος κ. Τριγώνης, ο Διοικητής 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος αρχιπλοίαρχος κ. Κοντομάρης, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου αντιπύραρχος κ. Παπαμιχαήλ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας ταξίαρχος κ. Μαρουδάς, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τζεφεράκος, ως εκπρόσωπος της αντιπεριφερειάρχου Λακωνίας, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Μαραμπέας, ο κ. Μπουτεράκος, ως εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και ο λαός της Μάνης.

Πληροφορίες-φωτογραφίες: gythio-click, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης