ΛΑΚΩΝΙΑ. Η εβδομάδα 19-25 Ιουνίου ήταν αφιερωμένη Δωριστί στην αρχαία Λακεδαίμονα και τα Υακίνθιά της. Το Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών και ο Διευθυντής του Απόστολος Πιερρής γιόρτασαν τα Υακίνθια στην περιοχή της Λακωνίας με διάφορες εκδηλώσεις.

Δείτε πώς περιγράφει τις εκδηλώσεις αυτές ο ίδιος ο κ. Πιερρής:
«Τρίτη 20-Τετάρτη 21 Ιουνίου
Ξεκινήσαμε με τη βραδιά Τρίτης προς Τετάρτη (20-21 Ιουνίου) στο Καταφύγιο του Ορειβατικού ψηλά στον Ταΰγετο. Συμποσιασθήκαμε, φάγαμε, ήπιαμε και συζητήσαμε μέχρι αργά. Μόλις που κοιμηθήκαμε μια-δυο ώρες και ξεκινήσαμε κατά τις 3 τη νύχτα για την κορυφή. Με εύνοια του Απόλλωνα όλα έγιναν όπως προμαντεύθηκαν:

«Τετάρτη 21:
Όρθριοι και εωθινοί θα ορθωθούμε στο Ταλετόν, στο Ηλιοφαές, του Μεγάλου της Γενέσεως (του Ταϋγέτου, Ταϋς=ο Μέγας).
Την ανατολή δε εκθαμβούμενοι, του Χρόνου εξιστάμενοι, τα μυστήρια της αποκάλυψης θα εποπτεύσουμε θεωρούντες την υπερτελή Μεταμόρφωση του Φαλλού του Γίγνεσθαι εις Άξονα της Αιωνιότητος, του Πάθους της Ύπαρξης εις «Τέλος» του Φαίνεσθαι, της Σήψης Γέννησης και Θανάτου εις Ίνδαλμα Αφθαρσίας, εις Ώρα Νεότητας, εις Άγαλμα Κάλλους, εις Κοσμικό Ανθό του Απόλυτου.
Καλλιεργούμε την εμπειρία της αλήθειας κατά το βίωμα της Ελληνικής αυθεντικότητας».

Έτσι τελεσιουργήθηκε η εορτή.
Μόλις που κοιμηθήκαμε μια-δυο ώρες και ξεκινήσαμε κατά τις 3 τη νύχτα για την κορυφή. Απολαύσαμε επί του Ταϋγέτου αφενός μεγαλειώδη επίδειξη της συζυγίας Σελήνης (στις τελευταίες μέρες της χάσης της) και Αφροδίτης (= Αυγερινού), αφετέρου δε μια σπάνια φανέρωση. Ο οδηγός μας, υπεύθυνος του Καταφυγίου, μας είπε ότι δεν έχει ξαναδεί τέτοια ανατολή.

Κυκλοτερής φλόγα ζωειφόρος επεφάνη ο Ήλιος, χωρίς σύννεφα, σαν να βγαίνει δίπλα στον Πάρνωνα.
Η αποκάλυψη Φωτός που μας προσφέρθηκε, κατηύθυνε τους διαλογισμούς μας επί τόπου. Κατανοήσαμε βαθύτερα το Φαίνεσθαι του Είναι. Ο Ήλιος υπεχώρησε στη θρησκειολογία του Ελληνισμού γιατί η ουράνια υπόστασή του συζεύγνυε τη γενεσιουργό δύναμή του (φαλλική φύση ως γόνιμος αρχή των κοσμικών πάντων, αρχή και αιτία της περιοδικότητας και πνευματική ουσία του σπέρματος) προς τη ζωοδοσία του (θερμή φύση της ζωντάνιας) και τη φωτοχυσία του.

Αλλά ο Ελληνισμός βιώνει το φως όχι ως εξωτερικό καταιγισμό αλλά ως αυτοφυώς επιφαινόμενη αίγλη του Κάλλους. Η τελειότητα του όντος είναι το φως του Κόσμου. Η ομορφιά είναι η αιτία κάθε φωτοχυσίας. Και ο Έρως προς το Κάλλος είναι το πνεύμα που διεγείρει κάθε ον προς τον σπερματικό ορθιασμό τον απογεννώντα (φανερώνοντα) δημιουργία λόγου και τέχνης. Πολιτισμός είναι ακριβώς η γέννα αυτού του Έρωτα, ο οποίος δεν είναι επιθυμία γενέσεως στον χρόνο αλλά συναγερμός και έκσταση αιωνιότητας δια κάλλους.

Έτσι ο Ήλιος έδωσε τη θέση του στον Απόλλωνα, τον πρωθήβη του Κάλλους, τον Ελληνικό θεό, ίνδαλμα πάσας Ολυμπιότητας. Και όταν τα Μυστήρια της Χθονιότητας και του Ήλιου εξαπολλωνίσθηκαν με τον Ορφισμό του 6ου και 5ου αιώνα π.Χ., τότε και το Φως εξαπαστράπτεται από την επιδερμίδα του πρωτόφαντου Φάνητα, πρωτόγονου της Νυκτός, ως επι-φάνεια επιφάνειας:

Πρωτόγονόν γε μὲν οὔτις ἐσέδρακεν ὀφθαλμοῖσιν,
εἰ μὴ Νὺξ ἱερὴ μούνη• τοὶ δ’ ἄλλοι ἅπαντες
θαύμαζον καθορῶντες ἐν αἰθέρι φέγγος ἄελπτον
τοῖον ἀπέστιλβε χροὸς ἀθανάτοιο Φάνητος.
Fr. 86 OF Kern

Αυτά μας απεκάλυψε η ανατολή στο Ταλετόν. Και τα διαλαλήσαμε σεμνοπρεπώς εξωρχούμενοι τα μυστήρια της επιφάνειας.
Κατεβήκαμε πλήρεις, κατάκοποι και οργώντες. Θα θέλαμε να πετάξουμε.

Παρασκευή 23 Ιουνίου
Στη Συνάντηση της Παρασκευής εν Σπάρτη (23 Ιουνίου), πρώτη εκτός λήξαντος προγράμματος, συνόψισα την ιερή αλληλουχία, στη Δωρική πεμπτουσία του Ελληνισμού, των κύριων διαρθρωτικών σημείων, από μεταφυσικής εις τρόπον βίου.

Αλληλουχία του Απόλυτου:
Είναι – Φαίνεσθαι – Κάλλος – Αιωνιότητα – Χαρά Ύπαρξης – Εορτή βίου – Παιδιά.
Αλληλουχία του Σχετικού:
Γίγνεσθαι – Ενδεχόμενο – Άσχημο – Χρόνος – Οδύνη της Ύπαρξης – Πάθος και Κόπος – Μέριμνα διάρκειας και Αγωνία θανάτου.

Η επαφή του Θαύματος του Είναι προς την Ανάγκη του Γίγνεσθαι συμβαίνει με τη Μορφή. Η Ομορφιά (Ευ-μορφία) στον Χώρο και τον Χρόνο συνάπτει τη στιγμή του χρόνου και τον τόπο του χώρου προς την Αιωνιότητα. Γι’ αυτό η ακμή της ώρας στη Νεότητα αποτελεί και συμβολίζει την Πύλη της Αιωνιότητας στον Χρόνο.
Το αλάνθαστο κριτήριο ότι το φαινόμενο απο-καλύπτει το ον (και δεν μας πλανά για την κρυφιότητά του) είναι το Κάλλος. Το Κάλλος εγγυάται την αλήθεια του όντος στη μύχια πραγματικότητά του, στην ουσία της ύπαρξής του. Και από το άλλο μέρος το Κάλλος ως μορφολογική τελειότητα θεμελιώνει την «αρετή», κάθε δηλαδή λειτουργική ικανότητα και αποτελεσματικότητα.

Έδωσα και την αισθητή εικόνα της θεωρίας μου για τις τρεις θεμελιώδεις υπαρξιακές διαστάσεις της ανθρώπινης εμπειρίας, τα τρία υπέρτατα αρχέτυπα κοσμικής δομής, τις τρεις ανάγωγες θρησκειολογίες, τις τρεις μεγάλες επαναστάσεις στην ανθρώπινη ιστορία.

Από την παλαιολιθική εποχή πανίσχυρο σύμβολο είναι η γυναίκα («Παλαιολιθικές Αφροδίτες») με υπερτονισμένα, υπερτροφικά συχνά, τα δομικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την γεννητικότητα: ευρύτατοι γοφοί, χωρητικώτατη κοιλιά, τεράστιοι μαστοί, σημαινόμενη, ενίοτε εξωστρεφής, vulva, στενοί ώμοι, κλίση προς τα έσω των μηρών. Παρά την θήλεια γονιμότητα, φυσική δύναμη εκφράζουν ζώα, ταύρος, αίγαγρος. Η αρσενική μορφή είναι είτε φαλλική είτε ζωόμορφος τοτεμική είτε και τα δύο, π.χ. φαλλικός λεοντοκέφαλος. Γενικά σχηματίζεται ευκοσμώτερη.
Με την Νεολιθική Επανάσταση η γυνή ως σύμβολο γονιμότητας καθίσταται Μεγάλη Μητέρα, όχι σπάνια Κουροτρόφος, με το παιδί στη αγκάλη. Η ανδρική μορφή συνδυάζει φαλλικότητα με πνευματικότητα (στοχαστικότητα, μουσική).

Στην δεύτερη μεγάλη Επανάσταση, την Μεταλλική, επικρατεί το αρχέτυπο της απόλυτης βιάζουσας Δύναμης. Εμφανίζεται σε καίρια θέση ή την κορυφή του πανθέου ο άρρην θεός που προβαίνει κραδαίνοντας απειλητικά στην υψωμένη δεξιά του το όπλο της συντριπτικής ισχύος, πέλεκυ, σφύρα, κεραυνό, δρέπανο.

Τρίτη είναι η Δωρική Επανάσταση του Ελληνισμού, η βασιλεία του Άνθους. Ο μέγας θεός ξεκινάει φαλλικός και πολεμιστήριος, αναλαμβάνει τα κατηγορήματα του Άρχοντα της Ισχύος και «τελειώνει» συντελούμενος στον Άνακτα πρωθήβη του Κάλλους. Στην Σπάρτη παρατηρούμε με πειραματική σαφήνεια τις θείες μεταμορφώσεις, από τον Δωρικό Αγυιέα, στον φοβερό Αμυκλαίο (τεράστιο φαλλό με περικεφαλαιωμένη κεφαλή άγριας όψης, υψωμένη δεξιά πάλλουσα δόρυ και προτεινόμενη αριστερά σφίγγουσα τόξο), και από εκεί με διαδοχικά στάδια στο απόλυτο ίνδαλμα του Κούρου, απ’ όπου πάλι παράγονται οι όψεις του νέου θεού με προσθήκη χαρακτηριστικών συμβόλων – του Αθλητή, του Πολεμιστή, του Μουσηγέτη Μουσικού και Ποιητικού, του Μαντικού.

Επέτρεξα την εικονική απόδοση των μεταβάσεων αυτών.

Δεν είχα τον χρόνο την Παρασκευή να προβώ στη δεύτερη υπεσχημένη αποκάλυψη, να παραγάγω τις Σπαρτιατικές μοναδικές ιδιαιτερότητες από τη Δωρική ουσία του Ελληνισμού. Έδωσα μόνο τη μορφή της παραγωγής.
Η αυθεντικότητα του Δωρισμού της Σπάρτης εξηγεί τη γέννηση και πρώτη άνθιση εκεί των κύριων χαρακτηριστικών φαινομένων του Ελληνισμού: πόλις – λυρική ποίηση – μέλος (μουσική, χορός) – οπλιτισμός – πλαστική μορφή και μνημειακή γλυπτική. Η ίδια αυθεντικότητα ερμηνεύει και νοηματοδοτεί τις περιβόητες Σπαρτιατικές ιδιαιτερότητες: πολιτειακή δομή - συσσίτια – αγωγή/παιδεία – Ειλωτεία – Δωρικός έρως – γαμικές συνήθειες - ευγονική παιδοποιία.
Από την έμφαση στον ορθιαστικό Άξονα της Αιωνιότητας, τον Κίονα του ίστασθαι ως ον τελεσιουργούμενο επί και υπέρ του Μηδενός, προκύπτει η υποτίμηση του ζωικού οριζόντιου άξονα (μόνος ο άνθρωπος εκ των ζώων ίσταται κάθετα και φαλλικά), συνεπώς η δευτερεύουσα σχέση προς τον Χρόνο – στην οικονομία (ανεξάρτητα από την αγωνιώδη μέριμνα), την οικογένεια (έμφαση βαρύνουσα στην ευγονική τεκνοποιία ως ίδιον έργον), και στην αποτελεσματικότητα (και η αποτυχία, ακόμη ο θάνατος, είναι αδιάφορη, αν συνοδεύεται από ταυτόχρονη επίδειξη τέλειας ακμής Κάλλους).
Το υπεσχημένο πάντως θα αναπληρώσω λεπτομερέστερα συντόμως εν καιρώ τω δέοντι.

Σάββατο 24 Ιουνίου
Στη Νουμηνία του Υακινθίου μηνός (εφέτος συνέπιπτε με το εσπέρας τη 24ης Ιουνίου) συμποσιασθήκαμε το δεύτερον και επισημότερα και εορταστικότερα στην ταβέρνα Κτήμα Σκρέκα των Πικουλιάνικων. Το φαγητό που απολαύσαμε ήταν η Κοπίδα των Υακινθίων, ερμηνευθείσα βάσει αρχαίων συνταγών. Η πρώτη Σπαρτιατική δοκιμή στην κλασσική γευσιγνωσία ήταν εξόχως ικανοποιητική. Ο νεαρός σεφ Δημήτρης Σκρέκας έδειξε μαεστρία στη μεταμόρφωση των κειμένων των συνταγών σε γευστική εμπειρία παρόλο που ελειτούργησε υπό ποικίλη πίεση. Τον είχαμε δοκιμάσει και προεγκρίνει στις δικές του δημιουργίες. Το Σάββατο έδειξε ικανότητες πρώτης κλάσης. Πιστεύω ότι στη δεύτερη περίσταση, πολύ γρήγορα με τις Γυμνοπαιδιές, θα αποδείξει τη γευσιποιητική «αρετή» του με τη βελτίωση του ήδη καλού αποτελέσματος.

Το μενού περιελάμβανε:
Ωμά φασόλια και βραστά κουκιά σερβιρισμένα και μαγειρεμένα κατάλληλα
Γαστέρα γεμιστή
Φύσκη (λουκάνικο) με ειδική γέμιση
Κατσίκι με δάφνη και γάλα
Φυσίκιλλον άρτο
Και για γλυκό ξερά σύκα με πετιμέζι.

Για ανυπόφορη θλίψη μου λησμόνησα και παρέλειψα να παραγγείλω φρέσκο κατσικίσιο τυρί, αναπόσπαστο μέρος της Υακίνθιας Κοπίδας. Ήταν το ζήτημα που με στενοχώρησε πολύ περισσότερο από το μόνο άλλο μελανό σημείο της Λακεδαιμόνιας εβδομάδας μας!

Αλλά το αρχαιοελληνικό Συμπόσιο, υπό τη διττή εποπτεία Απόλλωνα και Διονύσου, διεξήχθη αριστο-τελικά! Παίξαμε σοβαρολογώντας και σοβαρολογήσαμε παίζοντας. Τα θέματα ήταν συμποτικά. Η εκπαίδευση των αισθήσεων ανεδείχθη ένα μέγα θέμα. Την όραση και την ακοή και τη γεύση και την οσμή τις καλλιεργείς με ωραίες αντίστοιχες αισθήσεις και εναρμόνιες συνθέσεις τους. Πώς καλλιεργείς όμως την αφή; Γελάσαμε με τη νεωτερική αμηχανία μερικών εκ των συνδαιτυμόνων, και υποδείξαμε κατάλληλες παιδεύσεις!

Σχολιάσαμε την ψυχρή και θερμή οφιοφαλλική αντίθεση στη μεταφυσική της ρίζα και τον θρησκειολογικό συμβολισμό και τέλος, την νοηματοδοτήσαμε εντάσσοντάς την στη θεωρία μου για το αδιάρθρωτο ίστασθαι όφεως στα χθόνια ανάγλυφα του Μουσείου της Σπάρτης, του διηγερμένου Φαλλού προεξεχόντως και του «αγόνατου» καυλού των κυάμων που ερμηνεύει το Πυθαγόρειο ταμπού εδωδής των κατά μια αρχαία εξήγηση.

Η αποδεικτικότερη στιγμή όλης της νύχτας και, για μένα, σύμπασας της ιεράς Λακεδαιμόνιας ακολουθίας της εβδομάδας, έλαβε χώρα όταν προκάλεσα ελεύθερο ρου συζήτησης στη Σπαρτιατική αγέλη του συσσιτίου μας για το θέμα της απουσίας γυναικών από τα «ανδρεία» της Σπάρτης (άλλη ονομασία των Συσσιτίων). Γρήγορα το θέμα ανήχθη στον μέγα σκόπελο διαφορετικών φύσεων και των αμοιβαίων σχέσεων των δύο φύλων. Η συζήτηση μεταξύ όλων των συμποσιαστών, νέων και προβεβηκότων, ήταν όμορφη, ανέφελη και ανέμελη, παίζουσα και αποκαλύπτουσα, ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο, και όλα εναρμονίζοντο και ολοκληρώνονταν με φυσική απλότητα και αυθόρμητη διευθέτηση. Ζήσαμε εκείνη την ώρα ένα πραγματικό αρχαιοελληνικό συμπόσιο.

Να στην πράξη τι εννοώ. Μόλις πετάξουμε το ψεύτικο, ξένο και πιθηκίσιο, το αυθεντικό ορθιάζει και αναπηδά και επιπηδά που λέει και ο Πλάτωνας στον Φαίδρο. Είμαι υπερήφανος που συνετέλεσα στην πραγματοποίηση αυτού του ξεγυμνώματος της ταυτότητας. Πήρα μεγάλη χαρά. Εκείνη τη στιγμή πιάσαμε την κλασσική Αιωνιότητα στα μάτια των συνδαιτυμόνων. Μπράβο μας.

Κυριακή 25 Ιουνίου
Η τελευταία ημέρα, Κυριακή 25 Ιουνίου, ήταν αφιερωμένη στα Ταιναρικά.
Διασχίσαμε τη Μάνη, εμπειρία καθ’ εαυτή. Η γύμνια των αδρών μορφών του Ταϋγέτου καθώς από την υψηλή κορφή του πάμε στη μακρινή ακροποσθία του προσομοιάζει προς ανεπεξέργαστους Κούρους που περιμένουν τον δημιουργό τεχνίτη για να αναδείξει τη μορφή του «τι ην είναι» τους (όπως πάσχιζε ο Μικελάντζελο).

Φθάνουμε στον διπλό κόλπο Πόρτο Στέρνες. Στην πλαγιά του βουνού κατά τον δυτικό μυχό του ω βρισκόταν η πόλη. Στον ανατολικό μυχό το ιερό και το Νεκυομαντείο. Ο ναός μάλλον βρισκόταν όπου η Εκκλησία των Ασωμάτων: ο βόρειος τοίχος της μοιάζει να αποτελείται από ατόφια την αρχαία κατασκευή. Από εκεί, στο ύψωμα της μεσαίας κεραίας του ω, κατέβαινες προς το Νεκυομαντείο και, περεταίρω, τον Άδη. Μακρός «διάδρομος» (γλυμένος βράχος στη μια πλευρά, λιθοοικοδομή στην άλλη) οδηγεί από βαθύ φρέαρ στη θάλασσα. Πλήθος λαξευμένων τόπων στους πέριξ βράχους, υπαίθρια ιερά. Μικρό σπήλαιο που έχει καταρρεύσει κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στο μέσον του χώρου, δίπλα στη θάλασσα πρέπει να είναι το αναφερόμενο από Παυσανία (ΙΙΙ, 25, 4) και Στράβωνα (VIII, 363C) άντρο.

Κάποτε έβοσκαν τα ιερά βόδια του Ήλιου εκεί (Ομηρικός Ύμνος εις Απόλλωνα). Έγινε μυθολογική ανταλλαγή μεταξύ Απόλλωνα και Ποσειδώνα, όπου ο Ποσειδών (κυριεύων των Δελφών με τη Χθονία) παραχώρησε τον ομφαλικό χώρο στον Απόλλωνα παραλαβών από αυτόν το Ταίναρο. (Προανέφερα ότι η ταύτιση Απόλλωνα προς Ήλιο είναι μερικότατη και χωρίς κλασσική Ελληνική έμφαση). Ταυτόχρονα είναι και η Κάθοδος στον Άδη εκεί ακριβώς (όχι στην άσχετη Σπηλιά δυτικά της άκρας που συνήθως αναφέρεται).
Ανέλυσα επί τόπου, στο άντρον, τα νήματα του πολυσύνθετου αυτού υφαντού.

Ο Ποσειδών (πόσις, πους, ο βαίνων και εποχεύων) είναι ο μέγας θεός της Πελασγικής Πελοποννήσου. Ο σύνευνος της Δήμητρας (π.χ. στη Φιγάλεια), ή της Γης (στους προΑπολλώνιους Δελφούς). Η ταυτωτική σχέση Κόρης προς Δήμητρα (της γυναικείας φύσει αβίαστης Παρθένου και βεβιασμένης Μητρός), απηχείται στην αντίστοιχη σχέση Άδη προς Ποσειδώνα (ο βιαστής του θανάτου προς τον σύνευνο της χθόνιας ζωής).
Η λατρεία του Άδη και της Κόρης στο Έλος (με τη Δήμητρα στην πλαγιά του Ταϋγέτου, Ιερό στα Καλύβια της Σοχάς) συνάδει λοιπόν και αντιστοιχεί προς τον Ποσειδώνα του Ταινάρου. (Όπως η παρουσία του Άδη στην Τριφυλία σε σχέση με τον εκεί και πέριξ καταμαρτυρούμενο Ποσειδώνα). Εξ ου το Νεκυομαντείο και η Κάθοδος στον Άδη, δια της οποίας ο Ηρακλής μυθολογείται ότι ανέσυρε τον Κέρβερο. Ο οποίος πάλι κατά τον Εκαταίο τον Μιλήσιο δεν ήταν τρικέφαλος κύων αλλά όφις πέλωρος, κατά τον Δελφικό Πύθωνα, - ο μέγας Φαλλός ο επιβατεύων της Γης.

[Για τα Δελφικά δείτε αναλυτικά τις σχετικές μελέτες μου. Ενδιαφέρουσα, και χαρακτηριστική, παραλλαγή παρουσιάζει ο Ομηρικός Ύμνος εις Απόλλωνα. Το Δελφικό τέρας γίνεται θήλεια Δράκαινα συνδυαζόμενο προς τον Τυφώνα και τον πολλαχώς μαρτυρούμενο χόλο της Ήρας κατά του Απόλλωνος. Η Ήρα, ως Μεγάλη θεά της προτέρας κατάστασης, αντιτίθεται προς τον Μέγα θεό της νέας].

Ιδιαίτερη διαύγεια φωτός επισημάνθηκε στον τόπο του ιερού του Ποσειδώνα στην Πύλη του Άδη.
Κατεβήκαμε νότια μέχρι την άκρα του Ταίναρου και τον φάρο. Γυρίζοντας κάναμε μπάνιο στα νερά του Ιερού, εκεί όπου ωδηγούσε η μακρά, σκεπαστή μάλλον στην αρχαιότητα, δίοδος από των εγκάτων της γης στην θάλασσα. Το ύδωρ έχει χθόνια σημασία, ως υγρό της ζωής. [Ο Ea ή Enki της υπέρτατης Σουμεριακής/Βαβυλωνιακής τριάδας είναι θεός των υδάτων και της μαντικής].

Στην αρχαιότητα θα υπήρχαν πηγές νερού, αφού συντηρείτο και μικρή πόλις. Και τώρα παρατηρούνται πηγάδια».