ΜΑΝΗ. Νέα πυρκαγιά, αυτή τη φορά στη περιοχή ανάμεσα σε Νύμφη και Κοκκάλα απειλεί την Μάνη. Οι άνεμοι γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοι ενω η δύσβατη περιοχή περιορίζει τις κινήσεις απο εδάφους.

Στη Μάνη πάντα υπάρχει ο κίνδυνος η φωτιά να ξαναζωντανέψει και να κάψει ακόμα και την πέτρα.
Μετά από δύο εφιαλτικά 24ωρα Πυροσβέστες και εθελοντές τελικά δεν μπορούν να ξαποστάσουν και να απομακρυνθούν. Η Μάνη κτυπήθηκε με τον πρώτο βοριά να βάζει σημάδι Κότρωνα και Σκουτάρι. Δύο φωτιές που ξεκίνησαν από τα Μεσόγεια με τη βοήθεια του Κυριακάτικου βοριά κι εφόσον δεν είχαν νικηθεί, αναζωπυρώθηκαν κι έκαψαν στο πέρασμά τους χαμηλή δασική βλάστηση, καλλιέργειες ελιάς, σπίτια, αποθήκες και αυτοκίνητα.

Μια δυστροπία στον συντονισμό των δυνάμεων ήταν αρκετή για να απειλήσει ακόμα και τις ζωές των κατοίκων Κότρωνα και Σκουταρίου.
Οι Αρχές την Κυριακή αποφάσισαν την εκκένωση των χωριών από την θάλασσα. Οι ελάχιστοι που έμειναν πίσω έδωσαν μάχη με τις φλόγες και πολλές φορές λύγισαν κάτω από τους αποπνικτικούς καπνούς.
Ελιές καμένες. Κολώνες της ΔΕΗ κάρβουνο. Δίκτυο της Cosmote λαβωμένο. Σταύλοι στάχτη. Αποθήκες διαλυμένες. Σπίτια καμένα. Αυτοκίνητα κατεστραμμένα.
Τραυματίες 2 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο.
Εικόνες που μπορεί να σφραγίστηκαν από χαμένες ανθρώπινες ψυχές, ωστόσο φέρνουν πίσω τους ιδιοκτήτες γης και ακινήτων που πρέπει από την αρχή να ξαναστήσουν το βιός τους.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, με μαγάλη εμπειρία στις πυρκαγιές καταγγέλει ότι ο κακός συντονισμός των δυνάμεων που υπήρχαν στην περιοχή στοίχισε την καταστροφή. «Όποτε αναλαμβάνουν υψηλά ιστάμενοι τον συντονισμό έχουν αυτά τα αποτελέσματα γιατί δεν γνωρίζουν την ιδιομορφία και τις συνθήκες της περιοχής» θα πει σε καταγγελτικό τόνο…

Η μη αξιοποίηση των εναέριων μέσων είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις όπως και η εντολή που είχαν πληρώματα για να μένουν στάσιμα, όπως καταγγέλλουν οι πολίτες. Μάλιστα, κάποιοι μέσα στον πόνο και την απελπισία αναφέρουν ότι κάποια σπίτια «προστατεύθηκαν» με πολιτικό μέσον, ενώ τα διπλανά τους καίγονταν…

Οι Αρχές θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε όλα αυτά και ιδιαίτερα στην αναφορά ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν ήταν αποτελεσματική. Ο Δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος αναφέρει ότι αν δεν υπήρχαν τρία οχήματα του Δήμου του με εθελοντές πυροσβέστες η φωτιά θα είχε κάψει σήμερα όλη την Μάνη.

Σήμερα στη Μάνη βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου του Π.Σ. Αρχιπύραρχος Λαρέζος Θεόδωρος και ο Επιχειρησιακός Συντονιστής Ματθαιόπουλος Βασίλειος από την Πάτρα και ο βουλευτής του Συριζα Σταύρος Αραχωβίτης. Επίσης χθες και σήμερα ήταν στον Κότρωνα και στην γύρω περιοχή η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα και ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης.

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας οι άνεμοι ανησύχησαν τις δυνάμεις που είναι σε αυξημένη επιφυλακή και διαρκή περιπολία τόσο για τον έλεγχο όσο και για την κατάσβεση μικρών εστιών που αναζωπυρώνονται. Ωστόσο η νέα φωτιά στη Νύμφη διασπά τις δυνάμεις και καθιστά το έργο πραγματικά υπεράνθρωπο.Επίσης η νέα φωτιά κινεί υποψίες για εμπρησμό.