ΚΥΘΗΡΑ. Επιστολή με τη μορφή του κατεπείγοντος έστειλε ο Δήμαρχος Κυθήρων, Στρ. Χαρχαλάκης, την Τρίτη 4 Ιουλίου προς τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό με θέμα το συνεχιζόμενο πρόβλημα με την ακινητοποίηση του ΒΙΝΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ.

Στην επιστολή που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω, ο κ. Χαρχαλάκης ζητά την άμεση αντικατάσταση του πλοίου από τη ΛΑΝΕ ή την απόσυρση της εταιρείας από τη γραμμή ώστε να μην χαθεί εντελώς τουριστικά το φετινό καλοκαίρι.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Θέμα: Αντικατάσταση Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΝΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Το 1/3 της θερινής περιόδου έχει παρέλθει και το πλοίο ΒΙΝΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ παραμένει ακινητοποιημένο στο Πέραμα λόγω βλάβης, χωρίς καμία ορατή προοπτική επισκευής της κύριας μηχανής του. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία που υποχρεούται βάσει δημόσιας συμβάσεως να εξυπηρετεί τα νησιά μας, με διαρκή δελτία τύπου μεταθέτει την ακινησία του πλοίου από εβδομάδα σε εβδομάδα με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα να έχει μετατραπεί σε απόλυτη οργή, καθώς οι ακυρώσεις κρατήσεων είναι εκατοντάδες, η οικονομική ζημία ανεπανόρθωτη και η δυσφήμιση του τόπου μας μεγάλη. Η ΛΑΝΕ δεν ενημερώνει για την ουσία του προβλήματος αλλά περιορίζεται στην ανακοίνωση του ανεκτέλεστου των δρομολογίων μεταθέτοντας διαρκώς την ημερομηνία δήθεν επαναφοράς του πλοίου στη γραμμή. Η συμπεριφορά αυτή συνιστά απόλυτο εμπαιγμό που ουδείς-Υπουργείο, Δήμος, φορείς και κάτοικοι-δύναται να ανεχθεί. Ο Μάιος χάθηκε. Ο Ιούνιος χάθηκε. Δεν είναι δυνατόν να χαθούν τουριστικά ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Η κατάσταση στην τοπική κοινωνία είναι πλέον εκρηκτική.
Τα Κύθηρα ζουν από τον τουρισμό. Η σύνδεσή τους με την Κρήτη, τον Πειραιά, την Καλαμάτα και το Γύθειο δεν είναι πολυτέλεια ή πάρεργο, αλλά ζωτικότατης σημασίας και πρέπει να αποκατασταθεί, ει δυνατόν, αύριο το πρωί. Η ΛΑΝΕ οφείλει είτε να βρει άμεσα άλλο πλοίο, είτε να εγκαταλείψει πάραυτα τη γραμμή, καθώς η συμπεριφορά αυτή είναι πέραν κάθε ανεκτής λογικής. Αντιλαμβανόμαστε ότι και η ίδια η εταιρεία έχει οικονομική απώλεια από την κατάσταση αυτή, όμως το μείζον όλων είναι η επαναφορά της συγκοινωνιακής ομαλότητας στην περιοχή με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο.
Γνωρίζω την ευαισθησία σας στο θέμα και παρακαλώ για ενέργειές σας.
Με τιμή,
Ο Δήμαρχος
Ευστράτιος Αθ. Χαρχαλάκης»

Επιπλέον, σήμερα Πέμπτη 6 Ιουλίου, επιστολή-παράκληση άμεσης παρέμβασης για την επίλυση του προβλήματος συγκοινωνίας των Κυθήρων μετά από τη μηχανική βλάβη που προέκυψε στο ΒΙΝΣΤΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ έστειλε ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ στον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή.

Αναλυτικά η επιστολή του Μητροπολίτη έχει ως εξής:
«Κύθηρα 6 Ιουλίου
Προς Αξιότιμον Κύριον Παναγιώτην Κουρουμπλήν, Υπουργόν Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργέ μου,
Μη δυνάμενος ως Επίσκοπος και Ποιμενάρχης Κυθήρων και Αντικυθήρων να μείνω αμέτοχος και ασυγκίνητος προ του δράματος το οποίο προκαλεί η ακινητοποίηση του Περιφερειακού πλοίου ΒΙΝΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ και οι αλλεπάλληλες αναβολές και ματαιώσεις των προγραμμάτων εκκινήσεώς του με ανυπολόγιστη ζημιά στην τουριστική κίνηση των νησιών μας Κυθήρων και Αντικυθήρων και μεγάλη βλάβη της εμπορικής κινήσεως, σε περίοδο αιχμής, σας παρακαλώ θερμότατα να παρέμβετε δυναμικά ούτως ώστε να διευθετηθεί το συντομότερο το οξύτατο αυτό συγκοινωνιακό πρόβλημα.
Και εάν το περιφερειακό μας πλοίο αδυνατεί να συνεχίσει λόγω αθεράπευτης βλάβης, όπως ακούεται πολύ σας παρακαλούμε να αντικατασταθεί το συντομότερο.
Παράκληση ένθερμη υποβάλλουμε να εισακουσθεί το αίτημα των ακριτικών προς νότον νησιών μας.
Με τιμή και ευχές
Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ»