ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Στον προϋπολογισμό του Δήμου Μονεμβασίας 2017 έχει εγγραφεί πίστωση 6.000 € για την σύνταξη μελέτης με τίτλο «Μελέτη για την επιλογή συστήματος μεταφοράς επισκεπτών στην Άνω Πόλη». Η μελέτη προβλέπεται να περιλαμβάνει την επιλογή συστήματος μεταφοράς, τελεφερίκ ή ασανσέρ, εναέριου ή με συρμό, και να προβλέπει μέγεθος συρμών, σημεία αφετηρίας και τελικού σημείου, μέγεθος και τρόπο παρέμβασης στο βράχο του κάστρου κτλ.

Ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Χριστάκος, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ενημερώνει ότι η παραπάνω μελέτη πρόκειται να εκπονηθεί σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία και θα λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις προκειμένου να ακολουθήσει αυτής η εκπόνηση της οριστικής μελέτης με τελικό στόχο την ένταξη του έργου σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την κατασκευή του.

Στο πλαίσιο της παραπάνω διαδικασίας ο κ. Χριστάκος βρέθηκε στο Κάστρο μαζί με τον Μηχανολόγο Παναγιώτη Καραμερτζάνη από την εταιρεία ΕΤΕΜΑ που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στη Ελλάδα στην μελέτη και κατασκευή τελεφερίκ και ανελκυστήρων (τελεφερίκ Πάρνηθας, Σαντορίνης, χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού κτλ). Με την σημαντική βοήθεια της αρχαιολόγου Γιώτας Σκάγκου και του Μηχανολόγου Παναγιώτη Σκάγκου της εφορείας αρχαιοτήτων έγινε εκτεταμένη αυτοψία στην άνω πόλη στην βόρεια και την κεντρική πύλη του κάτω κάστρου προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία για την σύνταξη της μελέτης.