ΛΑΚΩΝΙΑ. Με μια επιστολή σε έντονο ύφος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας αναπτύσσει αντιρρήσεις και προβληματισμούς σχετικά με τους δασικούς χάρτες στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με την επιστολή, η ΕΑΣ Λακωνίας ενημερώθηκε στις 2/7 ότι 10.018 παραγωγοί του νομού αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους δασικούς χάρτες. Κανονικά, οι παραγωγοί θα πρέπει να ενημερωθούν έγκαιρα ώστε να υποβάλλουν αντίρρηση εάν θέλουν έως τις 27/7 κάτι που, ο κ. Προκοβάκης θεωρεί αδύνατον.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας σημειώνει ότι η Ένωση έχει την προθυμία να ενημερώσει σωστά τους παραγωγούς αλλά δεν έχει τη δυνατότητα λόγω έλλειψης δεδομένων και χρόνου.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Προς:
Κύριο Αθανάσιο Καπρέλη,
Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ

Κοινοποίηση:
1. Κύριο Βαγγέλη Αποστόλου, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
2. Κύριο Σωκράτη Φάμελλο, Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
3. Βουλευτές Νομού Λακωνίας

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση παραγωγών για εμπλοκή αγροτεμαχίων τους με τους Δασικούς
Χάρτες

Σχετ. : Το από 02-07-2017 email του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Στις 02/07/2017 παραλάβαμε ένα email από την Υπηρεσία σας, με λίστα ΑΦΜ παραγωγών που έχουν ενεργοποιήσει την Αίτηση ΟΣΔΕ έτους 2017 στο ΚΥΔ μας και αγροτεμαχίων τους που έχουν προβλήματα επικαλύψεων με τους νέους ανηρτημένους δασικούς χάρτες, προκειμένου να ενημερώσουμε αυτούς τους παραγωγούς μας με κάθε πρόσφορο μέσο, για την εμπλοκή των αγροτεμαχίων τους με τη δασική νομοθεσία σύμφωνα με τους νέους αναρτημένους δασικούς χάρτες, ώστε να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες και προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία ενέργειες.

Ο αριθμός των παραγωγών μας που σύμφωνα με το αρχείο πρέπει να ενημερωθούν φθάνει τους 10.018, ενώ αντίστοιχα τα αγροτεμάχια που αναφέρονται με προβλήματα αγγίζουν τα 12.472,59 εκτάρια.

Σας είναι φυσικά γνωστό, ότι η καταληκτική ημερομηνία αντιρρήσεων στις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες είναι η 27/07/2017.

Είναι προφανές ότι ο χρόνος που καλούμαστε να ενημερώσουμε τους 10.018 παραγωγούς του Νομού μας και αντίστοιχα αυτοί να κατορθώσουν να προετοιμαστούν και τελικά να ενεργήσουν τα δέοντα προς τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, είναι κυριολεκτικά ελάχιστος.

Ανεξάρτητα όμως από τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, θεωρούμε ότι δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα αλλά ούτε και υποχρέωση για την ενημέρωση των παραγωγών όπως προκύπτει από το Σ.Δ.Ε.Π.Υ.Α.Π. που έχουμε υπογράψει και όταν ειδικά δεν έχουν σταλεί ούτε σαφείς οδηγίες ούτε τα δεδομένα εκείνα που θα μας έδιναν τη δυνατότητα της σωστής ενημέρωσης του παραγωγού, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Αντιθέτως πιστεύουμε ότι με μία βιαστική, πρόχειρη και κυρίως ατεκμηρίωτη ενημέρωση, απλά θα δημιουργήσουμε πανικό και ένταση στους παραγωγούς, χωρίς φυσικά καμία υπαιτιότητά μας.

Θεωρούμε ότι είναι ευθύνη των συναρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών, να ενημερώσουν σωστά και υπεύθυνα τους παραγωγούς ώστε αυτοί να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτεί η σχετική νομοθεσία υποβολής αντιρρήσεων.
Φυσικά θα πρέπει ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν το αδιαμφισβήτητο γεγονός της αντικειμενικής δυσκολίας (κατά την άποψή μας της πλήρους αδυναμίας), εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα οι χιλιάδες εμπλεκόμενοι παραγωγοί και ταυτόχρονα να συντάξουν και να υποβάλλουν αρμοδίως τα σχετικά αιτήματα – ενστάσεις τους.

Είναι διαχρονικά γνωστό αλλά σας το δηλώνουμε ξανά κατηγορηματικά και απερίφραστα, ότι έχουμε τη διάθεση, τη πρόθεση και τη θέληση να διευκολύνουμε στην ενημέρωση των παραγωγών μας για όποια θέματα προκύπτουν από τη διασταύρωση των δηλωθέντων αγροτεμαχίων με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε στο ελάχιστο χρονικό περιθώριο που έχουμε στη διάθεσή μας, πάντα όμως σύμφωνα με τις έγγραφες οδηγίες της Υπηρεσίας Σας, και χωρίς να επωμιστούμε ευθύνες οι οποίες δεν μας αναλογούν σε καμία περίπτωση.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Λακωνίας Α.Ε.

Νικόλαος Προκοβάκης»

[Η αγροτική στήλη του notospress.gr υποστηρίζεται από την ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΟΣ και ΣΙΑ ΕΕ ε.ο. Σπάρτη – Γυθείου 153]