ΛΑΚΩΝΙΑ. Επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών υπέβαλε σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης με θέμα την ανάγκη άμεσης στήριξης των περιοχών της Μάνης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ο κ. Αραχωβίτης περιγράφοντας τον καταστροφικό χαρακτήρα αυτών των πυρκαγιών ζητά την άμεση ενεργοποίηση των διατάξεων που αφορούν στις πυρόπληκτες περιοχές και ρωτά ποια είναι τα επιπλέον μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την ανακούφιση και τη στήριξη των πληγέντων.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Θέμα: Άμεση η ανάγκη στήριξης των περιοχών της Μάνης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη εγκλήματος κατά της φυσικής μας κληρονομιάς εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, στον Δήμο Ανατ. Μάνης και έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τις τοπικές κοινότητες Κότρωνα, Κοκκάλας, Σκουταρίου, Νυμφίου, Λουκάδικων, Φλομοχωρίου, Παρασυρού, Πυρρίχου, Χειμάρας κ.α. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί τόσο στη ζωϊκή όσο και τη φυτική παραγωγή της περιοχής είναι μεγάλες, ενώ ισχυρό ήταν το πλήγμα για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2556/97 για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, προβλέπονται σημαντικές ασφαλιστικές διευκολύνσεις.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 1284/1982 (ΦΕΚ 114 Α΄), εξουσιοδοτείται ο Υπ.Οικονομικών να παρατείνει με αποφάσεις του τις προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων χρεών προς το δημόσιο και τρίτους που εισπράττονται από τις Δ.Ο.Υ σε εξαιρετικές περιπτώσεις,

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του πέμπτου άρθρου του Ν. 2275/1994 (ΦΕΚ 238 Α΄), ο Υπουργός Οικονομικών με αποφάσεις του, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων να αναστέλλει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε:
α) να ενεργοποιηθούν άμεσα όλα τα παραπάνω για τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής της Μάνης
β) τι άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση

Ο ερωτών Βουλευτής
Αραχωβίτης Σταύρος»