Γράφει ο Δημήτρης Κονιδάρης*

Στις 23 Ιουνίου ξεκίνησε το 30ο Πολιτιστικό καλοκαίρι του Σαϊνοπουλείου ιδρύματος το οποίο περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών παραστάσεων που σε κάνουν να ανυπομονείς να παρευρεθείς και να τις παρακολουθήσεις.

Αρχικά ήταν το εξαίρετο αφιέρωμα σε Μικρά Ασία-Πόλη-Πόντο-Καππαδοκία που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Σπάρτης με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Λακωνίας «Θρασύβουλος Στανίτσας», της Ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας Σπάρτης και του κέντρου Μελετών Έρευνας και Ανάπτυξης-Ελληνικοί χοροί «Δρώμενα». Ακολούθησε στις 28 Ιουνίου το μουσικό παραμύθι «Ο μαγικός Αυλός» από την ομάδα της Κάρμεν Ρουγγέρη. Έπειτα στις 5 Ιουλίου η Φιλαρμονική Σπάρτης παρουσίασε 26 υπέροχα κομμάτια του μεγάλου και πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου και στις 12 Ιουλίου παρουσιάστηκε μια εκπληκτική παράσταση: «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή από το θίασο του Κώστα Καζάκου. Ειδικά η συγκεκριμένη παράσταση μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι ίσως η κορωνίδα των φετινών εκδηλώσεων αφού πρόκειται για μια από τις γνωστότερες και σημαντικότερες (σωζόμενες) τραγωδίες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η παρουσίαση του συγκεκριμένου αριστουργήματος αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι η πόλη μας ήταν ο τρίτος σταθμός της περιοδείας μετά την Αρχαία Επίδαυρο και το Κηποθέατρο Παπάγου. Και μόνο γι αυτή την παράσταση αξίζουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια στους ιθύνοντες του ιδρύματος. Στην εν λόγω παράσταση οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους προσφέροντας συγκλονιστικές στιγμές στους τυχερούς θεατές.

Προσωπικά θεωρώ ότι το πρόγραμμα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος είναι στην κορυφή των πολιτιστικών εκδηλώσεων του νομού μας με φιλοξενία σπουδαιότατων παραστάσεων κάθε χρόνο, κυρίως θεατρικών ή μουσικοχορευτικών. Δεν θα μπω στον πειρασμό να αναφέρω τίποτα για τις πάμπολλες παραστάσεις που φιλοξένησε το Σαϊνοπούλειο προ κρίσης(2009). Όμως νιώθω την ανάγκη να τονίσω ότι ακόμα και την περίοδο αυτής της ζοφερής κρίσης, που έπληξε και πλήττει τις ζωές των περισσοτέρων κατοίκων αυτής της πολύπαθης χώρας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος καθώς και η Καλλιτεχνική επιτροπή κατάρτισης Προγράμματος έχουν κάνει φιλότιμες και λίαν επιτυχημένες προσπάθειες για να σταθούν στο ύψος των (πολιτιστικών) περιστάσεων. Φυσικά αξίζουν ξεχωριστές ευχαριστίες στην πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου η οποία βοηθά κατά τον καλύτερο τρόπο στην υλοποίηση του μεγαλειώδους οράματος του αείμνηστου Γεωργίου Σαϊνόπουλου. Χάρη στις άοκνες αυτές προσπάθειες το Ίδρυμα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα φάρο ελπίδας και χαράς στο νομό μας. Έτσι μπορούμε να ισχυριστούμε ανενδοιάστως ότι ένα από τα στηρίγματα που διαθέτουμε στα αυτά δύσκολα χρόνια είναι οι πάσης φύσεως εκδηλώσεις του Ιδρύματος.

Άλλωστε στην Ελλάδα της κρίσης ,είτε αναφερόμαστε στην οικονομική είτε στην κοινωνική είτε στην πολιτιστική, αντιπαλεύει το ποιοτικό με το ευτελές. Από τη μία πλευρά είναι όλοι οι φορείς που προσφέρουν πολιτισμό και από την άλλη τα αμφιλεγόμενα τηλεοπτικά προγράμματα που ουσιαστικά προσβάλλουν τη νοημοσύνη των τηλεθεατών αλλά σημειώνουν μεγάλα νούμερα στην τηλεθέαση. Σε αυτή τη «μάχη» το Σαϊνοπούλειο ίδρυμα στέκεται αρωγός των δυνάμεων του καλού δηλαδή του πολιτισμού και της πραγματικής προσφοράς. Νομίζω ότι είναι χρέος όλων μας να σταθούμε κι εμείς στο πλάι των ιθυνόντων του ιδρύματος και να στηρίξουμε τις υπόλοιπες παραστάσεις αφού τελικά ωφελημένοι θα είμαστε εμείς.

*Καθηγητής Πληροφορικής