Ο σεισμός


Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για το μεγάλο σεισμό που συγκλόνισε σήμερα 21 Ιουλίου τα Δωδεκάνησα και την Τουρκία. Οι σεισμολόγοι τοποθετούν την έντασή του μεταξύ 6,4 και 6,7R ενώ σημειώνουν ότι η σεισμική δόνηση προκάλεσε τη δημιουργία τσουνάμι ύψους 70 εκατοστών.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 80 χιλιόμετρα νότια του Μποντρούμ και 162 χιλιόμετρα νότια της Σμύρνης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κώ. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Οι τραγικές συνέπειες


Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι τα θύματα του σεισμού στην Κω που σημειώθηκε στις 1:31 π.μ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, και οι δύο νεκροί του φονικού σεισμού στα Δωδεκάνησα είναι νεαρής ηλικίας. Τουρκικής καταγωγής ο ένας, περίπου 39 χρονών, σουηδικής ο άλλος, 27 ετών. Και τα δύο θύματα διασκέδαζαν στο ίδιο μπαρ του νησιού.
Η ένταση του σεισμού τρομοκράτησε τους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους, ενώ προκάλεσε και ζημιές σε κτήρια και σπίτια στο νησί της Κω. Ο σεισμός προκάλεσε την πτώση της οροφής μπαρ με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να τραυματιστούν. Πέντε τραυματίες μεταφέρονται με σινούκ στο Ηράκλειο της Κρήτης για νοσηλεία. Η κατάσταση των τριών χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σοβαρή ενώ ένας εξ αυτών έχει ακρωτηριαστεί και στα δύο πόδια.

Το πρώτο φως της ημέρας πάντως αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής στην Κω. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι της Κω προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. Την ίδια ώρα ο Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ενημέρωσε ότι το μεσημέρι θα φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές. «Το πρόβλημα στο λιμάνι της Κω είναι πολύ μεγάλο» είπε ο κ. Σπίρτζης.

Πληροφορίες-Φωτο-Αποσπάσματα video: newsbomb.gr