ΣΠΑΡΤΗ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 20.15 στο χώρο του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στο Μυστρά πρόκειται να συζητηθεί η ανακήρυξη του Ακαδημαϊκού Άγγελου Δεληβοριά σε Επίτιμο Δημότη Σπάρτης.

Ποιος είναι όμως ο Άγγελος Δεληβοριάς;

Ο Άγγελος Δεληβοριάς γεννήθηκε το 1937. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Freiburg στη Γερμανία. Το 1965 διορίστηκε, έπειτα από διαγωνισμό, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ως μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπηρέτησε στην Κεντρική Υπηρεσία, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αττικής, στην Πάτρα και τη Σπάρτη. Από το 1963 συνέχισε τις σπουδές αρχαιολογίας στο Tübingen με υποτροφία Alexander von Humboldt και το 1972 έλαβε το δίπλωμα του διδάκτορος με βαθμό Magna cum laude. Το 1973 ανακηρύχθηκε πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, στη σχολή Ecole Pratique des Hautes Etudes .

Το 1973 του ανατέθηκε η διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη της Αθήνας, του οποίου εισηγήθηκε την άμεση, ριζική ανάπλαση, που ολοκληρώθηκε έπειτα από 27 έτη (2000). Το 1992 αναγορεύτηκε καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Αργυρό Μετάλλιο, ενώ στο Μουσείο Μπενάκη απονεμήθηκε το «Χρυσό Μετάλλιο». Στις 31 Οκτωβρίου 2014, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου, ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από τη θέση του διευθυντή, αφού του δόθηκε πλέον μια θέση στη Διοικητική Επιτροπή του ιδρύματος.

Τον Ιούνιο του 2016 εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό μέλος στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία με μεγάλη πλειοψηφία 23 έναντι 13 ψήφων.

Το έργο του στο Μουσείο Μπενάκη
Ο Άγγελος Δεληβοριάς πέτυχε να μετατρέψει αυτό που παρέλαβε, μια πολυδιάστατη ιδιωτική συλλογή που στεγαζόταν σε ένα νεοκλασικό κτίριο του κέντρου της Αθήνας, σε ένα πρωτοποριακό φορέα πολιτιστικής δράσης με πολλαπλά παραρτήματα.
Με την έμπνευσή του αυτή, αφενός κατόρθωσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών δωρεοδόχων, αφετέρου υλοποίησε μια αφηγηματική διαδικασία ανάπτυξης, που συνίσταται στη διαχρονική προβολή του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως τη σημερινή εικαστική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με δήλωση του ίδιου, υπήρξε ο μακροβιότερος, διεθνώς, επικεφαλής Μουσείου, αλλά ταυτόχρονα και ο μάνατζερ, ο «δημιουργός πόρων» (fundraiser) και ο επιστημονικός υπεύθυνος, όπως και ο άνθρωπος που είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου τις πάσης φύσεως επαφές με τις διοικητικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.

Έχει χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος που δεν εμποδίστηκε ποτέ από την αγκύλωση της ελληνικής γραφειοκρατίας αφού κατόρθωσε να ολοκληρώσει τη ριζική ανάπλαση το Μουσείου Μπενάκη τον Ιούνιο του 2000. Με τον Άγγελο Δεληβοριά έχει ταυτιστεί ο διπλασιασμός των ωφέλιμων επιφανειών του κτηρίου της Κουμπάρη, η δημιουργία του νέου Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς και της Πινακοθήκης Γκίκα στην Κριεζώτου όπου απλώνεται όλη η κληρονομιά της Γενιάς του ’30, το μεγάλο του καμάρι, η μεταστέγαση των ιστορικών αρχείων στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά, η αυτονόμηση των ισλαμικών συλλογών στο κτήριο του Κεραμικού και πολλά- πολλά ακόμα. Στον ίδιο οφείλεται και το εντυπωσιακό άνοιγμα του Μουσείου στην κοινωνία μέσα από την ποικιλία των εκθέσεών του, τα πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματά του, την εμπορική ανάπτυξη των πωλητηρίων του, τη διεύρυνση των ωραρίων λειτουργίας του.

Υπό τη διεύθυνσή του, το Μουσείο Μπενάκη έχει οργανώσει ή έχει συμμετάσχει, από το 1974 έως το 2014, σε 130 εκθέσεις στην Ελλάδα και σε 39 εκθέσεις σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, που αποτέλεσαν καλλιτεχνικά γεγονότα.

Η ζωή του Άγγελου
Ο Άγγελος Δεληβοριάς χαρακτηρίζεται «πληθωρικός, εκρηκτικός, εξωστρεφής, φιλόδοξος, οραματιστής και με επιστημονικές περγαμηνές πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές που όριζαν οι προδιαγραφές του ρόλου του στο Μουσείο Μπενάκη».
Αν και πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους Έλληνες κλασσικούς αρχαιολόγους και, ενδεχομένως, γλυπτολόγους σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος ασχολήθηκε με τη γενική αρχαιολογία ως επιμελητής αρχαιοτήτων, με την ιστορία της αρχαίας τέχνης στις μελέτες του, με τη μουσειολογία ως επιμελητής αρχαιοτήτων, ο 80χρονος σήμερα, Άγγελος Δεληβοριάς είναι μια από τις σημαντικότερες πνευματικές φυσιογνωμίες της Ελλάδας.
Είναι παντρεμένος περισσότερα από 40 χρόνια με την ίδια γυναίκα που δηλώνει πως «αν δεν βρει σπίτι όταν γυρίσει, ανατρέπεται η ισορροπία του». Μεγαλύτερη αδυναμία του, οι δυο εγγονές του.
Είναι υπερήφανος για την «ελληνικότητά» του και δηλώνει πως «δεν έχει κάνει μπάνιο ποτέ σε καμία άλλη θάλασσα εκτός από την ελληνική».
Ήταν, είναι και παραμένει αισιόδοξος κόντρα στους καιρούς.