ΛΑΚΩΝΙΑ. Στις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η 16η κατά σειρά δράση του Orange Festival 2017 σε μια εμβόλιμη αλλά πολύ ουσιαστική εκδήλωση σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πρόγραμμα Αμυκλαίου. Η δράση είχε τίτλο «Αρχαιολογία και φυσικό περιβάλλον: Μια θεματική περιήγηση».

Η δράση εστίασε στη σημασία περιβαλλοντικών και κλιματικών παραγόντων στην διαμόρφωση του λόφου ως αστικού τοπίου και ιερού κατά την αρχαιότητα, εξετάζοντας θέματα όπως η τοποθεσία, το έδαφος, το υπέδαφος, η χωροταξική θέση, ο προσανατολισμός και η συνύπαρξη με τις καλλιέργειες της περιοχής. Μια επιστημονική δράση με βαθιές ρίζες στην Ιστορία της περιοχής της Λακωνίας. Μια σύμπραξη που ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας και επαφής τόσο με την Αρχαιολογική Υπηρεσία της περιοχής όσο και με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που είναι αρμόδιο για το ερευνητικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια άλλωστε ορίστηκε με τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Βλίζο να πραγματοποιηθεί στην Αρχαιολογική ομάδα ξενάγηση στην Orangeland.

Σεμινάριο Βιοδυναμικής Γεωργίας
Τρίτη και Τετάρτη, 25 και 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Orange Festival 2017 μια ακόμη εμβόλιμη δράση επιστημονικού επιπέδου για την πιστοποίηση Demetre σε συνεργασία με του Λακωνικούς Κήπους. Η δράση είχε ως άξονα την ενημέρωση Λακώνων παραγωγών για την διαδικασία της βιοδυναμικής γεωργίας και την πιστοποίηση Demetre που διασφαλίζει στα προϊόντα αναγνώριση ποιότητας και ευρύ αγοραστικό κοινό στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Σκάλα ενημέρωση για την διαδικασία βιοδυναμικής γεωργίας σε θεωρητικό επίπεδο με τους παραγωγούς να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς τα προϊόντα με την πιστοποίηση Demetre φέρουν αξία στην αγορά κατά 10% μεγαλύτερη από τα βιολογικά.

Την Τετάρτη η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε με ένα βιωματικό σεμινάριο στο χωράφι στην περιοχή της Μαγούλας Σπάρτης. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου δημιουργήθηκε η βάση της πρακτικής που είναι η οργανική ουσία σε συνδυασμό με ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Μια ακόμη επιστημονική δράση για την ενημέρωση των παραγωγών που θα συμβάλει αποτελεσματικά εν συνεχεία και στην εμπορική διαδικασία.
Οι εκδηλώσεις του Orange Festival 2017 συνεχίζονται και τον μήνα Αύγουστο.