ΝΕΑΠΟΛΗ. Στις 29 και 30 Ιουλίου 2017 το «World Monuments Fund» («Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων») και η «ARCH International» («Συμμαχία για την Αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς») διοργανώνουν το «Pavlopetri Watch Day 2017», με δραστηριότητες στη Νεάπολη Λακωνίας, την Ελαφόνησο και το Παυλοπέτρι.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, στις 11.00 το πρωί, η αρχαιολόγος κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, θα πραγματοποιήσει υποβρύχια ξενάγηση (απαραίτητο να έχετε μαζί σας μάσκα και αναπνευστήρα) στα αγγλικά και στα ελληνικά στο Παυλοπέτρι, την «Αρχαιότερη Βυθισμένη Πολιτεία» στον κόσμο. Θεμέλια κατοικιών, δημόσιων κτιρίων, δρόμοι, προαύλιοι χώροι, κιβωτιόσχημοι τάφοι, πίθοι και άλλα αντικείμενα είναι ορατά μόλις 2-3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε όλη την πόλη που κάλυπτε έκταση 70.000 τετραγωνικών μέτρων (7 εκτάρια ή αλλιώς 70 στρέμματα).

Επίσης το Σάββατο, 29 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου «Limira Mare», στη Νεάπολη, θα μιλήσει για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά η δρ. Mechtild Rossler, επικεφαλής της Διεύθυνσης Κληρονομιάς και Διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η δρ. Rossler είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους παγκοσμίως, υπεύθυνη για όλα τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ακολούθως, η δρ. Έλενα Κόρκα, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού θα κάνει παρουσίαση με θέμα την διαχείριση ενάλιων χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την Κυριακή, 30 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί συμβολικός Αγώνας Δρόμου για το Παυλοπέτρι. Θα ξεκινήσει στις 7.00 το πρωΐ. Σημείο εκκίνησης, η ταβέρνα «Το Λιμανάκι», στη Νεάπολη. Η διαδρομή είναι από τον παραλιακό δρόμο μέχρι την παραλία του Νερατζιώνα, συνεχίζει στην παραλία του Μαγγάνου, στο Παυλοπέτρι, και καταλήγει στο εστιατόριο "Η Πούντα".

Όσοι συμμετέχουν με βάδην τερματίζουν στην παραλία του Νερατζιώνα (μικρή διαδρομή 4 χιλιομέτρων), ενώ οι δρομείς τερματίζουν στο εστιατόριο «Η Πούντα» (μεγάλη διαδρομή 9 χιλιομέτρων).

Την Κυριακή, 30 Ιουλίου, στις 11.00 το πρωί, ο Σταύρος Δεληγιαννίδης θα μιλήσει στο σχολείο της Ελαφονήσου ο Σταύρος Δεληγιαννίδης θα μιλήσει με θέμα: «Παυλοπέτρι: μια Εικονική Αναπαράσταση».
Το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, στην Ελαφόνησο, η κ. Δέσποινα Κουτσούμπα οργανώνει δραστηριότητες για παιδιά.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση με φωτογραφίες από το Παυλοπέτρι και το θαλάσσιο περιβαλλον του όρμου των Βατίκων σε δύο σημεία: α) στο ξενοδοχείο «Limira Mare», στη Νεάπολη και β) έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στην Ελαφόνησο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

Το 2016 το «Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων» ενέταξε το Παυλοπέτρι στον κατάλογο με τους «50 πλέον Απειλούμενους Χώρους Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Κόσμο», για την περίοδο 2016-2018 (Watch 2016-2018). Κατά την περίοδο αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο το «Pavlopetri Watch Day», όπως και αντίστοιχες εκδηλώσεις για τα άλλα πολιτιστικά μνημεία του καταλόγου, με χορηγό το «World Monuments Fund». Σκοπός είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον χώρους αυτούς .

Τον Απρίλιο του 2017 ο Διεθνής Οργανισμός Προστασίας της Θάλασσας «Mission Blue» χαρακτήρισε την περιοχή του όρμου των Βατίκων και του Μυρτώου Πελάγους ως «Hope Spot» («Σημείο Ελπίδας»), αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα του συγκεκριμένου χώρου, που συνδυάζει το πλούσιο σε βιοποικιλότητα θαλάσσιο περιβάλλον του όρμου των Βατίκων και τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου. Χελώνες caretta caretta γεννούν τα αυγά τους στις παραλίες και φώκιες, φάλαινες και δελφίνια ζούν στα νερά της περιοχής.

Στον βυθό υπάρχει το αγγειόσπερμο Poseidonia Oceanica, ο αποκαλούμενος «πνεύμονας της θάλασσας», που προσφέρει ασφαλές καταφύγιο και τροφή σε εκατοντάδες είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών.

...Ο αρχαιολογικός χώρος του Παυλοπετρίου και η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα κινδυνεύουν από τη ρύπανση που προκαλείται στον όρμο των Βατίκων από τα μεγάλα δεξαμενόπλοια και τα εμπορικά πλοία που αγκυροβολούν εκεί. Οι εκτάσεις της Ποσειδωνίας καταστρέφονται από τις τεράστιες άγκυρες των δεξαμενόπλοιων και των φορτηγων πλοίων.

Οι δύο διεθνείς οργανώσεις προστασίας της πολιστικής κληρονομιάς, το «Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων» και η «ΑRCH International», οργανώσεις προστασίας των θαλασσίων οικοσυστημάτων όπως ο οργανισμός «Mission Blue», το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ο «ΑΡΧΕΛΩΝ», η «Medasset» και η «OCEANA» αναγνωρίζουν ότι το Παυλοπέτρι και ο όρμος κινδυνεύουν και αγωνίζονται για την προστασία και διατήρησή τους.

Συμβολικός Αγώνας δρόμου για το Παυλοπέτρι

Εγγραφές: Η εγγραφή για συμμετοχή στον Αγώνα Δρόμου γίνεται με τους εξής τρόπους: δηλώνετε συμμετοχή στέλνοντας ονοματεπώνυμο, ηλικία και τηλέφωνο α) στην ηλεκτρονική διεύθυνση pavlopetrifunrun@gmail.com β) τηλεφωνικά, επικοινωνώντας με την εφημερίδα "ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ", στο τηλέφωνο 2734023092 και γ) την ημέρα του αγώνα στις 6.30 το πρωΐ, έξω από την ταβέρνα "Το Λιμανάκι", που αποτελεί και το σημείο εκκίνησης.

Χορηγοί : ARCH International, Mάγγανο Beach Bar, εστιατόριο "Η Πούντα", Όμιλος Αντισφαίρισης Βατίκων.

Με την υποστήριξη των: Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής, "ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΣ", σύλλογος " Άρτεμις - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας /Χερσονήσου Μαλέα", σύλλογος "Τουλίπα Γουλιμή", εφημερίδα "ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ", ραδιοφωνικός σταθμός "ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ".