Γράφει ο Ανάργυρος Μαριόλης*

ΜΑΝΗ. Καυτή η ανάσα του πυρωμένου μαΐστρου ξεθωριάζει την ακτογραμμή στον αέναο μανιάτικο βράχο. Κι όσο κοπάζει, υποτάσσεται στη γαλήνη που προστάζει ο Λακωνικός, το θέρος.

Τη μακαριότητα της στιγμής υπογραμμίζουν πρόσωπα γνώριμα, γαληνεμένα, πιστοί υπηρέτες ετούτης της κακοτράχαλης γης, και τόσοι ακόμη που 'ρχονται να θαυμάσουν, να γευτούν την αλμύρα της.

Εξουδετερώνοντας τις παγιωμένες σκέψεις, το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, η καταξιωμένη ιατρική ομάδα του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, κάτοικοι και επισκέπτες της πρόσφατα πληγείσας περιοχής της προσηλιακής Μάνης, καταφέραμε κι ανταμώσαμε σε ένα προκλητικό για τους καιρούς εγχείρημα.
Το διήμερο ιατρικής προσφοράς και αλληλεγγύης στη Μάνη που πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό μέτωπο του χωριού Κότρωνα 28 και 29 Ιουλίου, αφιερωμένο στην Ιατρική πρόληψη και ενημέρωση, συνέχεια της αδιάκοπης προσφοράς του πρότυπου υγειονομικού οργανισμού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Μάνης, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Eξετάσθηκαν 254 πολίτες - ασθενείς στις ειδικότητες Καρδιολογία, Πνευμονολογία, Ορθοπαιδική, Παθολογία, Διαβητολογία και Γενική Ιατρική.

Πρέπει να κρατηθούν στη σκέψη και τη μνήμη μας τα χωριά Κότρωνας, Φλομοχώρι, Χιμάρα, Λουκάδικα, Νύφι, Κοκκάλα και οι πέριξ συνοικισμοί.

Επιτυχία αποτυπωμένη στο χαμόγελο, αλλά και στις αυλακιές του προσώπου κάθε Μανιάτισσας και Μανιάτη. Καθρεφτίζεται στο ολοένα βελτιούμενο βιοτικό επίπεδο, στο οποίο η Ομάδα Υγείας του Κ.Υ. Αρεόπολης, είναι ολοκληρωτικά αφοσιωμένη τα τελευταία χρόνια.

Κότρωνας είκοσι εννέα Ιουλίου. Το γεγονός αυτό μπορεί για κάποιους, να μην έχει καμία σημασία. Για όσους όμως υπηρετούμε στη Μάνη, η μέρα αυτή, αποτελεί καταγεγραμμένη ημερομηνία της ιατρικής και κοινωνικής μνήμης των ανθρώπων που προσέφεραν απλόχερα.

Από τη θέση του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, βαθύτατα συγκινημένος για την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου της Μάνης, οφείλω να εκφράσω από καρδιάς τις ευχαριστίες μου στο προσωπικό της ομάδας του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center για τις άρτιες σε κατάρτιση και υποδομή υπηρεσίες, αλλά και στους εθελοντές ιατρούς και νοσηλευτές που προσφέραμε απλόχερα στην ακριτική μας περιοχή και εν ολοκληρία με την αρωγή του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με τις στάχτες της πρόσφατης καταστροφής ακόμη νωπές.

Πιστοί στο συμβόλαιο που σιωπηλά σφραγίσαμε, στις μαγικές εικόνες εναλλαγών, απροσποίητοι και αταλάντευτοι, συνεχίζουμε να αφιερώνουμε τις ζωές μας στην προσφορά σε κάθε Μανιάτισσα και Μανιάτη. Επιτυχημένες πρωτοβουλίες σαν αυτή, αναζωπυρώνουν ολοένα το πάθος μας για τη διασφάλιση του αυτονόητου, την παροχή ολιστικής φροντίδας προς όλους.

Καλωσορίσατε… Εξόριστοι… αναζητώντας ένα κοινό όμορφο όνειρο.

*Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.