ΓΥΘΕΙΟ. Αν η αναπτυξιακή προοπτική της Λακωνίας στηρίζεται στις σύγχρονες υποδομές, τότε τα εγκαίνια της προέκτασης του Λιμένα Γυθείου, σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας περιόδου, τόσο για τη Λακωνία όσο και για την Νότια Πελοπόννησο. Αρκεί η λειτουργία και χρήση του λιμένα να γίνεται με κριτήρια ανταγωνισμού, με στόχους και στρατηγική.

Ο Πέτρος Τατούλης, ενέταξε δύο λιμάνια στην Περιφέρειά του. Το μεγαλύτερο είναι αυτό του Γυθείου, όπου με 14 εκατ. € είναι επαρκές για να υποδεχθεί κρουαζιερόπλοια και εμπορικά πλοία έως και 200 μέτρα μήκος. Το κατά πόσο το Λιμάνι του Γυθείου θα αποτελέσει πύλη τουρισμού και εμπορίου δεν έχει να κάνει μόνο με την ολοκληρωμένη λειτουργία του και θεσμική θωράκιση αλλά και με την ενεργοποίηση και στοίχιση όλου του Νομού.

Οι παρουσίες, στα εγκαίνια του Λιμένα υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας. Οι απουσίες όμως έδειξαν ότι δεν έχουν αντιληφθεί όλοι οι Λάκωνες την κομβική σημασία του έργου.

Ο Περιφερειάρχης δεν αρκέστηκε μόνον στην περιγραφή της σκοπιμότητας και της προοπτικής γύρω από τον Λιμένα αλλά ανέφερε ότι το επόμενο έργο στο Γύθειο θα είναι η μαρίνα. Αν κάποιος συνδυάσει τους στόχους της Περιφέρειας με αυτούς του Δήμου Ανατολικής Μάνης θα συμπεράνει με σχετική ασφάλεια ότι σε λίγα χρόνια, το Γύθειο, θα εξελιχθεί σε μια από τις ομορφότερες, εύρωστες και νευραλγικές πόλεις - λιμάνια της Ελλάδας. Είναι άλλωστε το νοτιότερο μεγάλο λιμάνι της χέρσας Ελλάδας όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Τατούλης.

Κατά την τελετή των εγκαινίων που τέλεσε ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, που είχε μοναδική ευρύτητα λεξιλογίου για να περιγράψει και να ευλογήσει τον «ακύμαντο νεοπαγή λιμένα», οικοδέσποινα του έργου ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα. Κάνοντας μια αναδρομή κατέδειξε κι ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην αρχική σύλληψη έως και την τελική υλοποίηση του Λιμένα, αποδίδοντας στον κάθε έναν τα εύσημα. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλο το Τεχνικό Επιτελείο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας για τη συμβολή του.

Το έργο της προέκτασης του Λιμένα υπεγράφη το 2012. Πρόκειται για ένα έργο που δεν αφορά μόνο στο Γύθειο αλλά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και με σύμβαση ανέλαβε το έργο η «Δομική Κρήτης» με προϋπολογισμό 14 εκατ. €. Με, καταρχήν, πολιτική απόφαση του Περιφερειάρχη το έργο αντιμετωπίστηκε, σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε ολικά και όχι αποσπασματικά. Με το έργο αυτό εκσυγχρονίζεται η λειτουργία του Λιμένα Γυθείου ανοίγει η πύλη για τον τουρισμό κρουαζιέρας και «δένουν» εμπορικές μεταφορικές συμφωνίες που ευνοούν τη Λακωνία. «Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, όνειρο για γενιές Γυθεατών, αφετηρία προκοπής» ανέφερε χαρακτηριστικά και έκλεισε με αναφορά σε, αρμόζοντες για την περίσταση, στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου. Αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους κ. κ. Τατούλη και Ανδρεάκο η Αντιπεριφερειάρχης Ντία Τζανετέα, κάλεσε τον γ.γ. Λιμένων κ. Λαμπρίδη να αναφερθεί στο έργο. Ο Γενικός στάθηκε περισσότερο στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των λιμένων της χώρας. «Η λιμενική διακυβέρνηση πρέπει να μας αποδώσει λιμάνια λειτουργικά και βιώσιμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειάρχης Τατούλης μιλώντας στο notospress.gr περιέγραψε όλο το πλάνο υποδομών στη Λακωνία που θέλει τον Λιμένα Γυθείου να συνδέεται με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, να ενισχύεται από μια μαρίνα και να υποστηρίζεται από μια πόλη που αλλάζει…»

Γι’ αυτή την πόλη, του Γυθείου μίλησε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Με την προεξόφληση ότι θα μιλήσει και για πικρές αλήθειες ο Δήμαρχος Μάνης τόνισε ότι ολοκληρώνονται και θα συνεχιστούν έργα που αλλάζουν την όψη και τη λειτουργικότητα του Γυθείου. Περιέγραψε την δυσθυμία και την εχθρικότητα μερίδας πολιτών αλλά διαβεβαίωσε ότι τα έργα ανάπλασης και ανάπτυξης θα συνεχιστούν.

Στο έργο επέκτασης του Λιμένα αναφέρθηκαν, από του βήματος, οι βουλευτές κ. κ. Αραχωβίτης και Δαβάκης, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Δερτιλή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Στρατηγάκος κ. α.

Τις επόμενες ημέρες τόσο οι πολίτες του Γυθείου όσο και οι Λάκωνες αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα λειτουργίας του αναβαθμισμένου λιμένα. Αναμένουν δηλαδή τα κρουαζιερόπλοια να δένουν στο λιμάνι και όχι «ανοικτά» και τα εμπορικά πλοία να διακινούν συνάλλαγμα έναντι προϊόντων, είτε Λακωνικών, είτε Πελοποννησιακών.