ΚΥΘΗΡΑ. Υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες δίνουν από την Παρασκευή 4 Αυγούστου λίγο μετά τις 11.00 το πρωί πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στα Κύθηρα που έχουν υποστεί το τελευταίο τριήμερο τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Η φωτιά που έχει κάψει περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικής γης και εκτάσεις με ελαιόδεντρα πέρασε μέσα πολλούς οικισμούς χωρίς ωστόσο ευτυχώς να κάψει σπίτια ενώ δεν έχει προσεγγίσει τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα τουριστικά καταλύματα. Χθες κινδύνεψε η Ι.Μ. Μυρτιδίων η οποία εκκενώθηκε προληπτικά αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση των εναέριων δυνάμεων.

Σήμερα η εικόνα μοιάζει βελτιωμένη αφού το ενεργό μέτωπο είναι μόνο ένα, στην περιοχή των Μυρτιδίων, και τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν συντονισμένες ρίψεις από νωρίς το πρωί με τους ιθύνοντες να εμφανίζονται για πρώτη φορά αισιόδοξοι. Στην περιοχή βέβαια εξακολουθούν να πνέουν δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, οπότε δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα ενισχύονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Πληροφορίες για την αρχή του κακού
Ο Δήμαρχος των Κυθήρων από τις πρώτες ώρες μίλησε για κάποιον ασυνείδητο που πέταξε τσιγάρο στο οικόπεδο που βρίσκεται πίσω από το Νοσοκομείο των Κυθήρων από όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά. Ωστόσο, άλλες πηγές μιλούν για πιθανή έναρξη της φωτιάς από σπινθήρα που γεννήθηκε σε κολόνα της ΔΕΗ.

Καταγγελίες για λανθασμένη διαχείριση της κατάστασης από την Πυροσβεστική
Ο Δήμαρχος των Κυθήρων επισήμως και δημοσίως αλλά και οι κάτοικοι του νησιού αν και αντιλαμβάνονται την υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών που βρίσκονται τρεις μέρες στο πύρινο μέτωπο καταγγέλλουν ότι η μη έγκαιρη παρέμβαση των εναέριων μέσων επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Το δύσβατο των σημείων άλλωστε που καίγονται δεν επέτρεπε την παρέμβαση σε σωστό χρόνο και τόπο των επίγειων δυνάμεων.

Ο Δήμαρχος συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΙ τοποθέτησε την μη έγκαιρη παρέμβαση στα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής όταν εκτιμήθηκε ότι η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και γι’ αυτό τα εναέρια μέσα έπαψαν τις ρίψεις με αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί ξανά εκτός ελέγχου. Η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου που βρέθηκε χθες Κυριακή στα Κύθηρα πάντως είναι πως απαιτούνται διακοπές στις πτήσεις για την ξεκούραση των πιλότων και τον ανεφοδιασμό των αεροπλάνων.

Η χειρότερη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού
Από τα Κύθηρα στα οποία βρίσκεται από το Σάββατο το πρωί ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασιλειάδης σημείωσε ότι πρόκειται για την δυσκολότερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε φέτος στον Ελλαδικό χώρο αλλά και από τις δυσκολότερες που έχει αντιμετωπίσει στα 30 χρόνια υπηρεσίας του κυρίως λόγω του ανάγλυφου της περιοχής που δεν επιτρέπει την ολιστική παρέμβαση.

Ο κ. Αποστόλου μιλώντας για τη δυσκολία της κατάστασης τόνισε ότι είναι αναγκαίο αφενός να υπάρχει λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο στις νησιωτικές ειδικά περιοχές από την τοπική αυτοδιοίκηση στην οποία άλλωστε ανήκει και η ευθύνη της άμεσης παρέμβασης και αφετέρου να αντιμετωπιστεί καθολικά το ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα στην Ελλάδα και αφορά τις αντιπυρικές ζώνες στα δάση. Η Περιφέρεια Αττικής βέβαια απάντησε πως το σχέδιο υπήρξε και υπάρχει αλλά η έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού δεν επιτρέπει πάντοτε την άρτια εφαρμογή του.

Άμεσα η καταγραφή των ζημιών
Από τα Κύθηρα ο κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, η διαδικασία χαρακτηρισμού των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων αλλά και η αποζημίωση των αγροτών που απώλεσαν φυτικό κεφάλαιο.

Φωτό: 247news Κυριακή 6 Αυγούστου το απόγευμα στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων