Σας παρουσιάζουμε συνταγές μαγειρικής που προέρχονται από τη Λακωνική παράδοση και βασίζονται στα αγνά προϊόντα της Λακωνικής γης.

Υλικά:

2 μπριζόλες χοιρινές Τσικάκη Γιαννόπουλου
1 νεράντζι (το χυμό του)
2 κουτ. Σούπας βούτυρο γάλακτος
μερικά κλωναράκια θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1/2 χουτ. γλυκού ξερό τριμμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γαρνιτούρα: 1 νεράντζι κομμένο στη μέση

Παρασκευή:

Πλένουμε, στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες. Τις ψήνουμε στη σχάρα σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά. Βάζουμε δίπλα στο κρέας το νεράντζι της γαρνιτούρας και το ψήνουμε και από τις δύο πλευρές. Πασπαλίζουμε τις μπριζόλες με το θυμάρι. Μόλις ροδίσουν, σβήνουμε με τον χυμό νεραντζιού και τις σερβίρουμε αμέσως, βάζοντας πάνω το βούτυρο και γαρνίροντας με τα ψημένα νεράντζια.

ΤΙΡ: Σε πολλά μέρη της Μυτιλήνης ψήνουν τις μπριζόλες και τα μπιφτέκια στην ξυλόσομπα ή στη φουφού, πάνω σε φύλλα νεραντζιάς. Στην Κύπρο, πάλι, αλείφουν με τα νεράντζια τα γουρουνόπουλα πριν τα ψήσουν, γιο να γίνει η πέτσα τούς κριτσανιστή όλο γυαλάδα και ευωδιά. Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα νεράντζια με πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ ή και ρόδι.