Υλικά:

1 κιλό κιμάς
5 φέτες ξερό ψωμί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αβγό
θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι για το πανάρισμα

Για τη σάλτσα:
2 ντομάτες κομμένες σε χοντρούς κύβους
2 σκελίδες σκόρδο
1 φινόκιο καμμένο σε κυβάκια
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
½ ματσάκι δυόσμος
1 φλ. του τσαγιού ζωμός κότας
4 εκ. τζίντζερ τριμμένο
4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
400 ml χυμός ντομάτας

Για το ρύζι:
1½ φλ. του τσαγιού ρύζι μπλου μπoνέτ
2 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά, πλάθουμε κεφτεδάκια, τα πανάρουμε σε αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι. Βράζουμε το ρύζι και το κρυώνουμε με κρύο νερό. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το ρύζι. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι, σοτάρουμε το φινόκιο, το καρότο και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τις ντομάτες και στη συνέχεια τον ζωμό κότας, το τζίντζερ, τη σάλτσα σόγιας και πιπέρι. Βράζουμε για 30 λεπτά. Η σάλτσα θα πρέπει να έχει αρκετά υγρά. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, αλατίζουμε. Αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια σε πιρέξ, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι και τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη.

Συμβουλές:

• Αν θέλετε, προσθέτετε και λίγο τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.
• Παραλείψτε, αν θέλετε, το τζίντζερ και τη σάλτσα σόγιας.
• Μπορείτε να το σερβίρετε και με λίγο γιαούρτι, για πιο δροσιστικό.
• Μπορείτε να έχετε τα κεφτεδάκια έτοιμα και από πριν ή να χρησιμοποιήσετε κεφτεδάκια που σας έχουν μείνει.
• Με τη συγκεκριμένη σάλτσα συνοδεύετε ζυμαρικά.
• Επειδή η σάλτσα σόγιας αλλά και ο ζωμός είναι αλμυρά, μη βάλετε πολύ αλάτι (ή και καθόλου), για να μη γίνει το φαγητό αλμυρό.