Υλικά:

• 4 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
• 2 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
• 3 κλωναράκια σέλερι κομμένα σε ροδέλες
• 2 φλ. του τσαγιού νερό
• 2 φλ. του τσαγιού ζαμπόν
• 2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε κυβάκια
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 φλ. του τσαγιού γάλα
• 3 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)
• 7 κ.σ. βούτυρο
• 2 φλ. του τσαγιού τυριά μαλακά (ένταμ, γκούντα, τσένταρ)
• 3 φέτες ψωμί του τοστ
• αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

Βράζουμε τις πατάτες, τα καρότα και το σέλερι και τα αφήνουμε να κρυώσουν ή τα περνάμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν. Σε φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι βάζουμε τις 3 κ.σ. βούτυρο με λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και στο τέλος το ζαμπόν. Προσθέτουμε τις πατάτες, το καρότα και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και, μόλις λιώσει, βάζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε γρήγορα να γίνει ένα σώμα, ρίχνουμε το νερό, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε το πολύ για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 5 λεπτά να «σταθεί» σκεπασμένο με μεμβράνη. Ρίχνουμε τα τυριά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μείγμα των λαχανικών με το ζαμπόν. Ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε πιρέξ και από πάνω τρίβουμε τις φέτες του τοστ. Ραντίζουμε με λίγο λάδι ή βούτυρο και ψήνουμε στους 180°C για 35-40 λεπτά.

Συμβουλές: Γρήγορο, οικογενειακό και χορταστικό φαγάκι, το οποίο μπορείτε να κάνετε πιο «εμφανίσιμο» αν το βάλετε σε φόρμα πιρέξ για σουφλέ και ρίξετε πιο πολλά τυριά, μαζί με 4-5 αβγά χτυπημένα και το ψωμί του τοστ κομμένο σε μπουκιές. Θα το ψήσετε γύρω στα 45 λεπτά. Μπορεί να καταναλωθεί και κρύο. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ζαμπόν με κρέας βρασμένο, π.χ. χοιρινό.