ΣΠΑΡΤΗ. Με αυξημένη συμμετοχή κόσμου από όλη τη Λακωνία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 13/1, ώρα 4 το απόγευμα, η τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Ίδρυμα Ανιάτων της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Τα παιδιά του Ιδρύματος παρουσίασαν σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά κάλαντα από χορωδία και ορχήστρα του Λακωνικού Ωδείου, που διηύθυνε η Ηλέκτρα Βλαχονικολού.

Από πλευράς Τοπικών Αρχών, το παρόν έδωσαν οι βουλευτές Λακωνίας Αθ. Δαβάκης και Φ. Πατριανάκου, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής του νομού και ο Διοικητής της Π.Υ. Σπάρτης. Επίσης, παρευρέθηκαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης, Ν. Κουφός, αντιδήμαρχοι και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σπάρτης κα Βενετία Μακρή-Διακουμάκου. Από τον κλήρο, στην τελετή παρών ήταν ο Επίσκοπος Θεόκτιστος και πλήθος ιερέων.

Στο μήνυμά του, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος αναφέρθηκε με έμφαση στην επίδραση της οικονομικής κρίσης στα ανακλαστικά της κοινωνίας. Περιέγραψε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα συγκινητικής και ουσιαστικής ενίσχυσης του ιδρύματος. Όπως επεσήμανε ο κ. Ευστάθιος, συνταξιούχος παρέδωσε τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής (50.000 ευρώ), ενώ Έλληνας φοιτητής από τη Γαλλία κατέθεσε 10.000 ευρώ, έχοντας ακούσει για το φιλανθρωπικό έργο της ΙΜΜΣ. Το ζεύγος Ατσιδάκου – Τζόρβα δώρισε 50.000 ευρώ (προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Σπ. Νιάρχος» για την επιτυχημένες εμφανίσεις της Εθνικής Ομάδας στο Euro 2012) και επτά μικρά παιδιά χάρισαν το ποσό των 850 ευρώ που συγκέντρωσαν από την παρασκευή ειδών κουζίνας και χειροτεχνημάτων.

Μεταξύ, άλλων, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, είπε χαρακτηριστικά: «Με συγκλονίζει και με συγκινεί η διάθεση και η ενίσχυση είτε από το περίσσευμα, είτε από το υστέρημα όλων των δωρητών. Δώστε χώμα και κερδίστε ουρανό», ανέφερε ο κ. Ευστάθιος, ευλογώντας και κόβοντας τη βασιλόπιτα του Ιδρύματος. Ιδιαίτερη, δε, μνεία, έκανε στο Διευθυντή του Ιδρύματος π. Ιωάννη Πορφύρη, ενώ ευχαρίστησε θερμά και τους εργαζόμενους σε αυτό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κομμάτι από την Πρωτοχρονιάτικη πίτα πήραν και τα ΜΜΕ που ενισχύουν και προβάλλουν το έργο του Ιδρύματος (ΕΛΛΑΔΑ TV, Λακωνικός Τύπος, Notospress.gr).