ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Οι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες 2024 θα πραγματοποιηθούν από τις 15 έως τις 20 Ιουλίου 2024 στην πόλη Leon του Μεξικού. Συμμετέχουν ομάδες από εκατοντάδες πόλεις και χώρες. Από την Πελοπόννησο συμμετέχουν πέντε δήμοι με τρία αθλήματα.

Ο εμπνευστής των αγώνων

Η έναρξη των Διεθνών Παιδικών Αγώνων βρίσκει τις ρίζες της στο όραμα του Metod Klemenc, ενός Σλοβένου αθλητικού εκπαιδευτή που γεννήθηκε το 1934 στη Λιουμπλιάνα. Καθοδηγούμενος από μια διακαή επιθυμία να διαμορφώσει έναν πιο φωτεινό κόσμο βασισμένο στις αρχές της συναδελφικότητας, αναγνώρισε ότι ο αθλητισμός είχε τη δυνατότητα να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των νέων από διαφορετικά έθνη. Ένα τέτοιο υψηλό εγχείρημα απαιτούσε ακλόνητη αποφασιστικότητα και την υποστήριξη ομοϊδεατών ενθουσιωδών, πρόθυμων να αφιερώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Οι εναρκτήριοι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες έγιναν στις 5 Ιουνίου 1968, στο Celje της Σλοβενίας. Αυτό το ιστορικό γεγονός καλωσόρισε τη συμμετοχή εννέα πόλεων: Βελιγράδι, Brno, Celje, Graz, Kranj, Lausanne, Trbovlje, Udine και Zagreb. Ένα κομβικό ορόσημο έφτασε το 1994, όταν οι Αγώνες ξεπέρασαν τα ευρωπαϊκά σύνορα για πρώτη φορά, βρίσκοντας ένα ζωντανό σπίτι στο Χάμιλτον του Καναδά.

Πραγματικά Παγκόσμιοι

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 55 Διεθνείς Θερινοί Παιδικοί Αγώνες και 8 Διεθνείς Χειμερινοί Παιδικοί Αγώνες, όπου συμμετέχουν συλλογικά δεκάδες χιλιάδες νέοι ηλικίας 12 έως 15 ετών. Στα 55 χρόνια, αυτοί οι Αγώνες υπήρξαν μάρτυρες έντονου ανταγωνισμού.

Αντιπροσωπείες που προέρχονται από περισσότερες από 600 πόλεις που εκπροσωπούν περισσότερες από 100 χώρες και εκτείνονται σε πέντε ηπείρους συγκεντρώθηκαν, επιδεικνύοντας την ενωτική δύναμη του αθλητισμού. Ωστόσο, αυτοί οι Αγώνες υπερβαίνουν τον απλό αθλητισμό. Ενσωματώνουν έναν υψηλότερο σκοπό - την προώθηση της διαπολιτισμικής συνείδησης, τον εμπλουτισμό της κατανόησης των ξένων κοινωνιών και την καλλιέργεια ενός άρρηκτου δεσμού μεταξύ της παγκόσμιας νεολαίας.

Στο πνεύμα του αληθινού αθλητισμού και της φιλίας, οι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες σφυρηλατούν δεσμούς που διαρκούν, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στις καρδιές και στο μυαλό των νεαρών συμμετεχόντων σε όλο τον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι οι Αγώνες έχουν φιλοξενηθεί στην Ελλάδα τρείς φορές. Πρώτη φορά στη Σπάρτη, το 1987, δεύτερη φορά στην Πάτρα το 2005 και το 2009 στην Αθήνα.

Οι αγώνες το 2024

Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες 2024 θα πραγματοποιηθούν από τις 15 έως τις 20 Ιουλίου 2024 στην πόλη Leon του Μεξικού, πόλη πρωτεύουσα του Αθλητισμού της Αμερικής για το 2024 με εξαιρετικές αθλητικές υποδομές.

Από την Πελοπόννησο στους αγώνες του 2024 συμμετέχουν πέντε δήμοι - πόλεις, Πάτρα, Σπάρτη, Γύθειο, Σκάλα, Αμαλιάδα, εκπροσωπώντας 3 αθλήματα, στίβο, μπάσκετ και taekwondo. Οι αθλητές βέβαια προέρχονται και από άλλες πόλεις των δήμων όπως Βλαχιώτη, Αερόπολη, κ.λ.π. Η απόσταση και το ταξίδι μεγάλο οπότε οι αποστολές δεν είναι μεγάλες σε αριθμό.

Συγκεκριμένα:

  • Δήμος Σπάρτης με μπάσκετ και taekwondo
  • Δήμος Ευρώτα με στίβο και μπάσκετ
  • Δήμος Ανατολικής Μάνης με στίβο και μπάσκετ
  • Δήμος Ήλιδας με στίβο
  • Δήμος Πατρέων με taekwondo
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις