ΕΛΛΑΔΑ. Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση οι βροχές και οι καταιγίδες, που ήδη εκδηλώνονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες. Παράλληλα επικρατούν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Η πτώση της θερμοκρασίας, που είναι ήδη αισθητή σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, θα γίνει και στα κεντρικά τμήματα της χώρας και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην ανατολική χώρα (κυρίως στις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανώς στη Χαλκιδική) έως και το απόγευμα. Μετά το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Β. Χιονοπτώσεις, που κατά τόπους θα είναι πυκνές, θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (περίπου από 200μ). Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Γ. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν:

α) Σήμερα Σάββατο (16-12-2023) αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο και σταδιακά σε όλο το Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

β) Tην Κυριακή (17-12-2023) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στα 8 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι στο βόρειο Αιγαίο και μέχρι τη νύχτα στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

Δ. Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Με κακοκαιρία ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι βροχοπτώσεις, ακόμα και τα χιόνια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο συνθέτουν το σκηνικό του καιρού.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Σύμφωνα και με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, σήμερα Σάββατο (16/12) από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά θα συναντήσουμε βροχές και καταιγίδες, κυρίως σε θαλάσσιες περιοχές, ακόμη και χιόνια, όχι μόνο στα ορεινά αλλά προς τη Βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές με πιο χαμηλό υψόμετρο.

Προς τα δυτικά τμήματα αναμένουμε συννεφιές αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι βοριάδες θα κυριαρχούν στις θάλασσές μας με τοπικά θυελλώδεις εντάσεις, κυρίως προς το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά αργά το μεσημέρι, στα βόρεια τους 8 βαθμούς, νοτιότερα, όμως, θα προσεγγίσει τους 13 με 16 βαθμούς.

Για την περιοχή της Αττικής αναμένουμε συννεφιές και πρόσκαιρες τοπικές βροχές με πολύ ισχυρό βοριά κυρίως προς τα ανατολικά και βόρεια και τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά, αργά το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, τους 12 με 13 βαθμούς. Και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα συναντήσουμε κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ χιόνια θα πέσουν στη γύρω ορεινή ημιορεινή ζώνη. Ισχυρός βοριάς στα επικρατήσει στο Θερμαϊκό, προς τα ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα, οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με τοπικά πολύ ισχυρές, ακόμη και θυελλώδεις εντάσεις, ενώ ο υδράργυρος δε φαίνεται να ξεπερνά, αργά το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, τους 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις