Αν το όριζε κανείς χρονολογικά θα έλεγε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η Σπάρτη πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί. Ιστορικά, γεωγραφικά, νομοτελειακά.

Αυτό που σήμερα βιώνουν οι Σπαρτιάτες, αυτό που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της σύγχρονης ζωής, είναι ο συμβιβασμός, η υστέρηση και ο ατομισμός.

Ίσως η μαζική έξοδος των Σπαρτιατών, από το 1960 έως και σήμερα, και η εγκατάλειψη της «μητέρας» πόλης να στέρησε σε όλους αυτό που λέμε αξία και ουσία.

Αν όσοι απέμειναν πίσω υπερβαίνουν τον εαυτό τους, τα βάζουν με τη μοίρα τους, υποφέρουν ή απογοητεύονται αυτό δεν είναι συμφέρον για την πόλη αλλά είναι δυστυχώς αναπόφευκτο. Δεν είναι όμως χωρίς ιστορική σημασία και αξία...

Η Σπάρτη χρειάζεται πολλές μικρές και μεσαίες δυνάμεις να συνυπάρξουν, ιδέες και θέσεις τολμηρές και ρεαλιστικές, ανθρώπους με γνώση αλλά και όρεξη για δουλειά. Τύπους που να έχουν το σθένος να αναγνωρίσουν αλλά και ην όρεξη να ξεπεράσουν.

Ταυτόχρονα η Σπάρτη χρειάζεται δομές και υποδομές για να στηρίξει τα επόμενα βήματά της. Γιατί τα βήματα αυτά θα είναι οδηγοί για πολλούς, όχι μόνον τους Σπαρτιάτες. Υποδομές που δεν θα δοθούν ως μπαξίσι ή ως ρουσφέτι αλλά στη λογική ενός γενικού πλάνου ανάπτυξης και δομές που δεν θα είναι η καταφυγή των βολεμένων αλλά οι αιχμές της αλλαγής. Φυσικά χρειάζονται και συμμαχίες με όρους δίκαιους και βιώσιμους.

Ποιές είναι οι δυνάμεις της Σπάρτης; Αυτές που θα μπορούσαν από συγκριτικά πλεονεκτήματα να γίνουν μοχλοί προόδου και πεδία προκοπής;

Πρόκειται για τη μοναδική Φύση της Σπάρτης, παρόλο που εξελίσσεται σε μια καυτή πόλη το καλοκαίρι και με υγρή πόλη τον χειμώνα. Πρόκειται για την ευλογημένη παραγωγή της σε είδη βασικής διατροφής παρόλο που ελάχιστα προβάλλεται και σπάνια επιτυχημένα. Πρόκειται για τους προορισμούς ιστορίας, παράδοσης και μύθου, σε Σπάρτη και Μυστρά, αν και ουδέποτε έτυχαν της αξιοποίησης που τους αναλογεί. Πρόκειται τέλος για έναν πληθυσμό που ακόμα δεν έχει νιώσει την πραγματική, αυτόφωτη και αστείρευτη ευτυχία από την πρόοδο και την ευημερία όλων και παντού.

Αυτή η Σπάρτη θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο τα επόμενα χρόνια και πρέπει, όσοι σήμερα ενεργούν, πολιτεύονται και διαμορφώνουν σε αυτήν να είναι προσεκτικοί και προετοιμασμένοι.

Γιατί όμως η Σπάρτη θα αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί; Επειδή βρέθηκε η ευκαιρία; Επειδή το θέλουν οι ελάχιστοι; Επειδή κάποιοι πρέπει να πλουτίσουν; Επειδή θα πουλιέται πλέον φθηνά;

Όχι βέβαια...

Η Σπάρτη θα διαδραματίσει ρόλο γιατί θα είναι η ώρα, να αναδιπλωθεί, να ανακάμψει, να αναδυθεί και να αναπτυχθεί, όχι μόνον για τους πολίτες της αλλά για τους ανθρώπους όλου του κόσμου.

Θα είναι, αν θέλετε, η απάντηση στον συρμό, στην εξέλιξη και στην ισοπέδωση. Στην άκρατη εξέλιξη που είναι και καταδικασμένη. Δεν θα είναι, όπως κάποιοι υποθέτουν αναχρονιστική και συντηρητική. Θα είναι σύγχρονη, ενεργή, στέρεη, ουσιαστική και λιτά πληθωρική. Θα αξιοποιεί σπόρους και νάματα που φύλαξε με πόνο και κόπο αλλά θα γονιμοποιεί ιδέες ουσίας και αντιλήψεις για την πραγματική δύναμη, για την αξία της αλήθειας των πραγμάτων, για την μοναδικότητα του ανθρώπου αλλά και τη σημασία της συνεργασίας και της σύμπραξης.

Μα θα αναρωτηθεί κανείς: Όλα αυτά στη Σπάρτη που σήμερα δείχνει κλινικά νεκρή, κοσμικά μόνη και κοινωνικά ασθενής;

Θέλουμε δεν θέλουμε η Σπάρτη θα ανακάμψει. Αν κάποιοι σήμερα ευημερούν ή βολεύονται από τη Σπάρτη της παρακμής ας γνωρίζουν ότι οι ώρες αυτής της καχεξίας τελειώνουν.

Βλέπετε, η, καλώς ή κακώς εννοούμενη, συντήρηση έσωσε τόπους, αρχές, αξίες, ιστορίες και μύθους, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η Σπάρτη της επόμενης εποχής.

Υποχρεωτικά μια πόλη - κράτος, μια κιβωτός ιστορίας, ένας πλουτοπαραγωγικός τόπος, μια πατρίδα ευλογημένη αλλά και ποτισμένη με αίμα - θα μπορέσει και πρέπει, θα αξίζει και θα γίνει - θα συνδέσει, να συνδυάσει και να διαμορφώσει το όραμα που έχει ανάγκη ο πολίτης του κόσμου. Υποβάλλοντας και τα πάθη της αλλά και τις τέχνες, την τεχνολογία, την εξέλιξη και την πρόοδο σε ένα σχέδιο ανθρωπισμού για να ξαναγίνουν οι κοινωνίες ομάδες, τα άτομα πρόσωπα και οι προκλήσεις ευκαιρίες.

Όσοι λοιπόν ανησυχούν, αγωνιούν ή απελπίζονται ας το γνωρίζουν.

Η ώρα της Σπάρτης έρχεται και ας είμαστε όλοι παρόντες και πρόθυμοι να συνεισφέρουμε, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς πονηράδες, χωρίς φθόνο και χωρίς κρατούμενα, χωρίς ενοχές...

Όλοι μαζί, άνθρωποι του μόχθου και του πνεύματος, πολίτες του σήμερα αλλά και της ανθρωπότητας, ειδικοί και απλοί, στην υπηρεσία μιας Σπάρτης, παγκόσμιας πόλης και πάλι, που θα γράφει την ιστορία χωρίς φόβο και με πάθος...

Σε άλλη συνάντησή μας θα δούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα για τον ρόλο της Σπάρτης...

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις