ΕΛΛΑΔΑ. Στις 11 το πρωί θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες.

Τα νέα μέτρα στήριξης αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ενίσχυση των υφιστάμενων επιδομάτων για οικογένειες, όπως είναι το επίδομα γέννησης και τέκνων, ενώ θα «τρέξουν» πιο γρήγορα τα προγράμματα στέγης που αφορούν κυρίως στους νέους, όπως επίσης τα προγράμματα που σχετίζονται με τον οικογενειακό προγραμματισμό και την επανένταξη των μητέρων στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για τις «νταντάδες της γειτονιάς» και τους βρεφονηπιακούς εντός των επιχειρήσεων. Επίσης, αναμένονται βελτιώσεις στα μέτρα που αφορούν τις τρίτεκνες οικογένειες.

Μέτρα στήριξης: Τα επιδόματα που αναμένεται να δοθούν

Δύο είναι είναι τα βασικά επιδόματα που φαίνεται πως θα περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης: το επίδομα γέννησης, δηλαδή τα 2.000 ευρώ που δίνονται εφάπαξ σε κάθε νέο ζευγάρι με τη γέννηση ενός παιδιού, και το επίδομα τέκνων. Το βασικό σενάριο που έχει εξεταστεί είναι αυτό της ενίσχυσης του ποσού του επιδόματος γέννησης, αλλά και η διεύρυνση του επιδόματος τέκνων, ώστε να το λαμβάνουν περισσότεροι δικαιούχοι.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο για ένα νέο επίδομα που δεν θα ήταν εφάπαξ ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι βελτιωμένες και προβλέψεις για τους τριτέκνους, ώστε να ευθυγραμμιστούν με αυτές για τους πολύτεκνους.

Σημειώνεται ότι ήδη από φέτος ισχύουν κι άλλα ευνοϊκά μέτρα για γονείς, όπως το αυξημένο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η αύξηση των επιδομάτων στο Δημόσιο, αλλά και η προσαύξηση στο επίδομα θέρμανσης. Θεσπίστηκαν δε και αυξήσεις στο επίδομα τέκνων κατά 20 έως 50 ευρώ το Δημόσιο από 1/1/2024, αύξηση του επιδόματος μητρότητας έως και 6.000 ευρώ, αλλά και αύξηση 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο για οικογένειες.

Τα μέτρα στήριξης θα ανακοινώσουν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, OT

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις