ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Η Γερμανία ξεκινά ένα ενδιαφέρον πείραμα, στο πλαίσιο του οποίου οι εργαζόμενοι σε 45 επιχειρήσεις σε όλη τη γερμανική επικράτεια θα εργάζονται 4 αντί για 5 ημέρες την εβδομάδα.

Στο πείραμα συμμετέχουν εταιρείες που έχουν την ευελιξία να προσαρμόσουν τα προγράμματα τους και τρέχει σε συνεργασία με τη ΜΚΟ 4 Day Week Global (4DWG).

Σε μία χρονική στιγμή που η παραγωγικότητα της γερμανικής οικονομίας έχει κάνει «βουτιά» και τουλάχιστον 2. εκατ. θέσεις εργασίας έχουν μείνει κενές, οι θιασώτες του προγράμματος υποστηρίζουν ότι η μείωση των εργάσιμων ημερών θα κάνει τους εργαζόμενους πιο χαρούμενους και πιο παραγωγικούς.

Κάθε χρόνο από το 2017 η παραγωγικότητα της Γερμανίας υποχωρεί

Για να υπολογίσουμε την παραγωγικότητα θα πρέπει να διαιρέσουμε την οικονομική παραγωγή με τις ώρες εργασίας. Το 2017 κι ενώ ο ευρωπαϊκός νότος βυθιζόταν στο σπιράλ της κρίσης η παραγωγικότητας της Γερμανίας άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ 105,20 μονάδων. Εκ τότε σταθερά υποχωρεί, αν και παραμένει υψηλότερη επίπεδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία τον Νοέμβριο του 2023 διολίσθησε στις 95,80 μονάδες από 96,79 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με το 4 Day Week Global η 4ήμερη εργασία βελτιώνει την ευεξία, παρέχοντας κίνητρο στους εργαζόμενους και αυξάνοντας την παραγωγικότητα τους. Εκτιμούν, επίσης, ότι η μείωση των εργάσιμων ημερών θα μπορούσε να πείσει όσους μένουν ηθελημένα μένουν εκτός εργασίας να ενταχθούν στην αγορά.

Ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό

Η Γερμανία μαστίζεται από ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με έκθεση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου DIHK, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο οι μισές γερμανικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του επιμελητηρίου Achim Dercks οι θέσεις εργασίας που δεν καλύφθηκαν προκάλεσαν απώλειες 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ της χώρας.

Το 46% των εργοδοτών δήλωσε ότι η 4ημερη εργασία είναι εφικτή

Μένει να φανεί αν το 4ήμερο είναι απάντηση προβλήματα της γερμανικής οικονομίας, οι Γερμανοί σε κάθε περίπτωση έχουν υποδεχθεί το πρόγραμμα με ενθουσιασμό. Σύμφωνα με έρευνα του Forsa, το 71% των εργαζομένων στη χώρα θα ήθελε να έχει τη δυνατότητα να εργάζεται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Λίγο πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διερευνήσει την προοπτική αυτή. Δύο στους τρεις εργαζόμενους δήλωσαν διατεθειμένοι να το δοκιμάσουν. Περίπου το 75% δήλωσε ότι πιστεύει πως η τετραήμερη εργασία είναι επιθυμητή για τους εργαζόμενους, ενώ το 59% δήλωσε ότι πιστεύει πως θα έπρεπε να είναι εφικτή και για τους εργοδότες. Το 46% των εργοδοτών δήλωσε ότι θεωρούν πως το να τεθεί σε ισχύ 4 ήμερο είναι εφικτό.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις