ΕΛΛΑΔΑ. «Kαλπάζει» από τις αρχές του χρόνου η τιμή της βενζίνης, προσεγγίζοντας αυτή τη στιγμή, εκ νέου, τα 2 εύρω το λίτρο μεσοσταθμικά κι ενώ η κρίση στη Μέση Ανατολή εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία της το επόμενο διάστημα.

Ενόψει της πασχαλινής εξόδου, ο «πονοκέφαλος» για τους οδηγούς μεγαλώνει, με δεδομένο ότι, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, η βενζίνη διατηρήθηκε ολόκληρο τον χειμώνα πάνω από τα 2 ευρώ.

«Βιώνουμε μία τεράστια αύξηση από τις αρχές του έτους» σημείωνε στο CNN Greece o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης εξηγώντας πως από τις 15 Ιανουαρίου 2024 έως και σήμερα, η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί πάνω από 22 λεπτά το λίτρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση τα τιμολόγια που λαμβάνουν, πολλοί πρατηριούχοι κάνουν προσπάθεια ώστε να «κρατήσουν» την τιμή κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 2 ευρώ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (18/4) η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώθηκε στο 1,977 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική φτάνει κατά μέσο όρο το 1,952 ευρώ το λίτρο ενώ στη Θεσσαλονίκη, το 1,945 ευρώ το λίτρο. Στα νησιά της χώρας καταγράφονται οι πιο υψηλές τιμές, με τις Κυκλάδες να «κρατούν τα σκήπτρα», με τη βενζίνη, μεσοσταθμικά, στα 2,200 ευρώ το λίτρο και τα Δωδεκάνησα να ακολουθούν με 2,132 ευρώ το λίτρο.

Οι νέες εξελίξεις με την κρίση στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Κιούσης, οι επιπτώσεις αυτές δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα στις τιμές. Η πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των διεθνών αγορών στις νέες εξελίξεις καθώς και από το πόσο θα διαρκέσει η ένταση στην περιοχή. Την ίδια στιγμή πάντως, στην παρούσα φάση, η τιμή του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης δεν ακολουθεί την ίδια ανοδική πορεία με εκείνη της βενζίνης, όπως επισημαίνει.

Πέραν την επιβάρυνσης των οδηγών, το συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές της βενζίνης, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί αυτό να επιφέρει στην αγορά, κυρίως από την αύξηση του κόστους των μεταφορικών. Στελέχη της αγοράς, προς το παρόν, κρατούν στάση αναμονής αναμένοντας τις εξελίξεις, εκφράζοντας πάντως την ανησυχία τους για τις οικονομικές επιπτώσεις της αναταραχής στο διεθνές εμπόριο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις