ΕΛΛΑΔΑ. Δεν μπόρεσε τελικά να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε παρόχους POS, τράπεζες, σχήματα πληρωμών και το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των προμηθειών, τουλάχιστον για μικροποσά που φτάνουν έως 10 ευρώ.

Έτσι μέσα στις επόμενες ημέρες έρχεται νομοθετική ρύθμιση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, που θα επιλύει το θέμα, κόβοντας τις προμήθειες στο μισό, αφού όλο το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει μεγάλη γκρίνια από διαφόρους και επαγγελματίες.

Και όπως μάλιστα εξήγησε ο υπουργός, η γκρίνια αυτή μόνο αδικαιολόγητη δεν είναι. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, όλο το προηγούμενο διάστημα γκρίνιαζαν δίκαια τα περίπτερα, τα ταξί και γενικότερα οι επιχειρήσεις, γιατί επιβαρύνονταν με προμήθειες 1%, ακόμα και για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ. Αυτές οι προμήθειες, όπως είπε, θα περιοριστούν στο μισό, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που επιβάλλουν προμήθειες (τράπεζες, πάροχοι και σχήματα πληρωμών).

Στις διαπραγματεύσεις που έχουν υπάρξει όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, οι πιο «εύκολες» ήταν οι τράπεζες, οι οποίες και στη σχετική συζήτηση εμφανίζονταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις των προμηθειών τους.

Σύμφωνα με πηγές του newsbeast.gr από το υπουργείο Οικονομικών, η ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στη σχετική νομοθετική παρέμβαση θα προβλέπει ανώτατο όριο 0,5% προμήθεια για συναλλαγές που θα φτάνουν έως και τα 10 ευρώ. Σήμερα η προμήθεια για ανάλογες συναλλαγές διαμορφώνεται περίπου στο 1%.

Ωστόσο, δεν θα αφορά το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας παρά μόνο συγκεκριμένους κλάδους. Στην τροπολογία θα αναφέρονται αναλυτικά οι ΚΑΔ στους οποίους θα είναι υποχρεωτικά μειωμένες οι προμήθειες.

Για παράδειγμα, θα περιλαμβάνονται τα περίπτερα, τα ταξί κ.α. επιχειρήσεις στις οποίες ένας μεγάλος αριθμός από είδη προς εμπορία έχουν τιμή πολύ χαμηλά. Αντίθετα, δεν θα περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, τα σούπερ μάρκετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες αφορούν τρία επίπεδα αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται σε περίπου 35 διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει να αναβαθμίσουν τα λογισμικά των μηχανημάτων που έχουν εγκαταστήσει στις επιχειρήσεις, προκειμένου να διασυνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές.

Η συνολική προμήθεια κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τσιγάρα. Ένα πακέτο τσιγάρα με τελική τιμή 4,60 ευρώ κοστίζει στον περιπτερούχο 4,38 ευρώ. Το κέρδος του είναι μόλις 22 λεπτά ανά πακέτο. Σε άλλη μάρκα το κέρδος περιορίζεται σε 11 λεπτά (τιμή χονδρικής 3,79 ευρώ, τιμή πώλησης 3,9 ευρώ). Αν η συνολική προμήθεια για χρήση POS είναι από 0,45% έως και 2%, όπως υποστηρίζουν οι περιπτερούχοι, το κέρδος είναι μηδενικό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις