ΛΑΚΩΝΙΑ. Είναι γνωστό ότι η Λακωνία είτε ως δεδομένη περιοχή είτε ως διεκδικούμενη, από τα κόμματα εξουσίας, ποτέ δεν έτυχε της σημασίας που αξίζουν οι πολίτες της. Το ΕΣΥ διαχρονικά δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Λακώνων πολιτών ενώ τα τελευταία χρόνια είναι απολύτως ανεπαρκές για να σταθεί ως πλεονέκτημα στην τουριστική ανάπτυξη της Λακωνίας.

Έχει ο Θεός…

Αφού αντιπαρέλθουμε το γεγονός ότι η Λακωνία ανέδειξε τρείς βουλευτές γιατρούς, επί σειρά ετών και με εκλογική δύναμη, (Σκανδαλάκης, Γρηγοράκος, Κρητικός) εν τούτοις δεν κατόρθωσαν να αποδώσουν στους Λάκωνες πολίτες Υγεία αντάξια της εμπιστοσύνης που τους έδειξαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σχετικά με το μεγάλο άλλοθι της εποχής, το αναμενόμενο Νοσοκομείο ΙΣΝ στη Σπάρτη, ενώ αρχικά υπήρξε η δέσμευση για λειτουργία του το 2025 μαθαίνουμε ότι μεταφέρεται ο χρόνος λειτουργίας στο 2027, κι έχει ο Θεός…

Αυτό όμως που προβληματίζει και καθιστά καχύποπτο κάθε πολίτη είναι αυτό που συμβαίνει με τη στελέχωση των Νοσοκομείων σε Σπάρτη και Μολάους. Προβληματίζει η στάση των αιρετών, κάθε βαθμίδας, που βλέπουν π.χ. ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου (βραχίονας του Υπουργείου) της Σπάρτης είναι άριστη ενώ το Νοσοκομείο «καταρρέει». Προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι ένα δεύτερο άλλοθι των πολιτικών που πρωτοστατούν στα θέματα Υγείας είναι η αναπόφευκτη υποστελέχωση του ΕΣΥ από την στιγμή που οι διαγωνισμοί πρόσληψης αποβαίνουν άγονοι.

Αλλεπάλληλοι οι διαγωνισμοί που δεν προσελκύουν ιατρούς. Βουλευτές καταθέτουν ερωτήσεις για το άγονο του πράγματος και για την ανάγκη η Λακωνία να χαρακτηριστεί Άγονη περιοχή Α’ Κατηγορίας ώστε να γίνει πιο ελκυστική. Τα αποτελέσματα είναι τα ίδια και τα ίδια και οι Λάκωνες δεν έχουν γιατρούς ενώ το Νοσοκομείο της Σπάρτης δεν έχει καν Παθολογική Κλινική σε ετοιμότητα.

Συχνά, οι πέριξ του ΕΣΥ, ρίχνουν το φταίξιμο στα ΜΜΕ που προβάλουν το πρόβλημα. Κάνουν ακόμα και αυτό γιατί δεν είναι σε θέση να διακρίνουν ρόλους και καθήκοντα ή θέλουν να αποποιηθούν των ευθυνών τους.

Πέταξε το πουλί…

Ο λάκωνας βουλευτής και γιατρός Νεοκλής Κρητικός έχει καταθέσει ερώτηση για την στελέχωση του ΕΣΥ και για την αλλαγή του υγειονομικού χάρτη. Όμως μένει μόνο σε αυτό ενώ θα μπορούσε - και σίγουρα το γνωρίζει - να κινηθεί πιο έξυπνα, πιο σίγουρα και πιο μαχητικά. Τώρα είναι η ώρα των λύσεων, όχι των ερωτήσεων. Προ ημέρων κατέθεσε νέα ερώτηση. Οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις απαντώνται σε 25 ημέρες, (δηλαδή στις 27 Απριλίου θα απαντηθεί η ερώτηση του), αν απαντώνται. Μέχρι τότε το Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία που τώρα είναι στη Βουλή, (συζητείται στις Επιτροπές) θα έχει γίνει νόμος του κράτους. Το πουλί θα έχει πετάξει…

Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή για να κατατεθεί τροπολογία, υπουργική ή βουλευτική - η οποία να ανακατατάξει τη Σπάρτη σε (υγειονομικά) Άγονη και Προβληματική περιοχή Α’ Κατηγορίας από Β’ που είναι σήμερα, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν τα οικονομικά και υπηρεσιακά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών. Αυτό είναι κάτι που έχει επισημάνει μέσα από το Notospress η Ελένη Κιούση σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Άγονη πολιτική…

Η νέα άγονη προκήρυξη θέσεων του Μαρτίου για ειδικευμένους γιατρούς στη Νοσηλευτική Μονάδα της Σπάρτης του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη του πράγματος. Το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Δεν είναι δουλειά των δημοσιογράφων και του Notospress να υποδεικνύουν στους βουλευτές τις ευκαιρίες αλλά απ’ ότι φαίνεται, από τη μεθοδολογία του βουλευτή Κρητικού, η Λακωνία θα μείνει και πάλι χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Κι ενώ βουλευτές όπως ο κ. Κρητικός φαίνεται ότι έχουν άμεση και εσωτερική πληροφόρηση για τα πράγματα, αντί να δρομολογούν άμεσα ριζικές και αποτελεσματικές λύσεις, βλέπουμε ερωτήσεις που σχεδόν προδικάζουν το άγονο του διαγωνισμού και οι οποίες θα απαντηθούν κατόπιν εορτής.

Εσωτερικές διαδρομές…

Όταν ένας διαγωνισμός λήγει το μεσημέρι της 2ας Απριλίου 2024, και πρέπει να ολοκληρωθεί, να ελεγχθούν οι συμμετοχές, είτε πολλές είτε μία, και να αποφανθεί η αρμόδια Επιτροπή, κάτι που θέλει τον χρόνο του, δεν είναι δυνατόν ο βουλευτής Κρητικός να καταθέτει ερώτηση για τον άγονο του συγκεκριμένου Διαγωνισμού την ίδια ημέρα, 2 Απριλίου 2024. Ενδέχεται η κατάθεση της ερώτησης να έγινε πριν κλείσει ο διαγωνισμός… Κάτι συμβαίνει; Και αν ό,τι μπορεί να συμβαίνει απέδιδε θετικά αποτελέσματα για την Υγεία των Λακώνων, κακό θα υπήρχε και πάλι αλλά θα ήταν λιγότερο. Όταν όμως υπάρχει εσωτερική πληροφόρηση αλλά τα αποτελέσματα είναι αρνητικά τότε εκτός από επιφύλαξη γεννάται και καχυποψία. «Μα καλά» θα αναρωτηθεί ο πολίτης, «τι γίνεται εκεί πάνω… Γνωρίζει ο υπουργός Γεωργιάδης όσα συμβαίνουν και τι έχει να πει όταν μία ερώτηση βουλευτή έχει την ίδια ημερομηνία στην κατάθεση της με την Ημερομηνία λήξης του Διαγωνισμού. Τέτοια ταχύτητα, αμεσότητα και ακαριαία αντίδραση. Μήπως χρειάζεται έλεγχος… Γιατί δεν βλέπουμε την ίδια ακαριαία και άμεση απόδοση ουσιαστικού έργου στο πρόβλημα των Λακώνων που δεν έχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας. Ποιος δουλεύει (για) ποιόν;».

Υπάρχουν λοιπόν θέματα ηθικής, πολιτικής και διοικητικής τάξεως που πρέπει να διερευνηθούν. Μέχρι τότε οι Λάκωνες πολίτες θα καταφεύγουν στην Τρίπολη και την Καλαμάτα για την Υγεία τους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις