Τα παιδιά μας αγκαλιάζουν το παρελθόν μας

Γράφει η Ευγενία Μπέρδου

Μια ιδιαίτερη παιδαγωγική εμπειρία ζήσαμε με τους μαθητές μας της Β Γυμνασίου στις 16 Απριλίου επισκεπτόμενοι το όμορφο και ιστορικό χωριό της Απιδιάς.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, να ακουμπήσουν και να ρωτήσουν/ συζητήσουν για τους βυζαντινούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς ,τα χαρακτηριστικά των βυζαντινών ναών και το μνημείων ,τη σύνδεση τους με το αρχαίο ελληνικό παρελθόν και την αναστήλωση και μοναδικότητα του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Απιδιάς.

Εντυπωσιαστήκαμε επισκεπτόμενοι και αγκαλιάζοντας την υπερεαιονώβια ελιά του χωριού, ένα εντυπωσιακό φυσικό ζωντανό και καρποφόρο μνημείο του τόπου μας . Αξιοσημείωτο είναι ότι το δέντρο αυτό εντάσσεται σε μία συστάδα υπερεωνόβιων ελιών.

Ο ιερός ναός Αγίου Βασιλείου, ένας ερειπωμένος βυζαντινός ναός, όπως και τόσοι άλλοι στη χώρα μας, που περιμένει τη σειρά του για να αναστήλωση.

Ευχαριστούμε θερμά για την ένθερμη φιλοξενία και την ξενάγηση των ιερέα του χωριού κύριου Ευγένιο Γαεφφλυ, τον κύριο Παναγιώτη Λαλούση ,που αναδεικνύει και αγωνίζεται για τα μνημεία του χωριού του, και τον πρόεδρο του χωριού κ. Κομνηνό.

Τα μνημεία μας παίρνουν ζωή και αξία μέσα από τη φροντίδα και τη γνώση.

Δίπλα μας υπάρχουν τρομεροί, μοναδικοί θησαυροί πολιτισμού, αδιάψευστοι μάρτυρες ενός σπουδαίου παρελθόντος, που περιμένουν να τους γνωρίσουμε και να νιώσουμε την αξία τους.

Γνωρίζοντας από πού προερχόμαστε στεκόμαστε όρθιοι ως έθνος σε μία εποχή έντονων αλλαγών και αβεβαιότητας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις