ΣΚΑΛΑ. Η Δημοτική Παράταξη «Όλοι Μαζί Νέα Αρχή για τον Ευρώτα» ανέλαβε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε εσπερίδα με τίτλο «Εσπεριδοειδή - Βιώσιμο μέλλον».

Σκοπός της εσπερίδας ήταν να γίνει συζήτηση και κατάθεση προτάσεων προκειμένου να συνταχθεί υπόμνημα συμπερασμάτων και διεκδικήσεων προς την Κυβέρνηση για τη λήψη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων στήριξης των παραγωγών εσπεριδοειδών ενόψει της κρίσης των τιμών και της έντασης στον ανταγωνισμό.

Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη με συμμετοχή αιρετών, συνεταιριστών και παραγωγών. Το παρόν έδωσαν - και πήραν και τον λόγο - ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Φίλιππος Πήλιουρας και Μαργαρίτα Σπυριδάκου απο το συνδυασμό “Νέα Πελοπόννησος” και η εκπρόσωπος της παράταξης “Πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής” Ελένη Κιούση. Επίσης παρενέβη ο πρόεδρος του Τομέα Εξαγωγών του Επιμελητηρίου Λακωνίας Πέτρος Μπλέτας, κ.α.

Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε το πρόβλημα που διαμορφώνεται απο την “εισβολή” του Αιγυπιακού Πορτοκαλιού στις αγορές της Ευρώπης. Ένα δεδομένο που θα είναι μόνιμο και εντεινόμενο και διαμορφώνει συνθήκες άνισου ανταγωνισμού απο την στιγμή που το κόστος παραγωγής στην Αίγυπτο είναι αρκετά μικρότερο απο αυτό στην Ελλάδα και ενώ η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορά της σε μια χώρα μη μέλος με μεγάλη ελαστικότητα στους ελέγχους ποιότητας κατά την εισαγωγή προϊόντων στις αγορές της Ευρώπης.

Στη συζήτηση επίσης έγινε σαφές ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν πολιτικές τόσο για την μείωση του κόστους παραγωγής όσο και για τη δημιουργία υποδομών που έχει ανάγκη ο παραγωγός αλλά και ο τυποποιητής εξαγωγέας. Ανύπαρκτη είναι η εμπορική διπλωματία όπως και διαφήμιση του Εληνικού και Λακωνικού εκλεκτού προϊόντος. Κατά την συζήτηση αναδείχθηκε και η ανάγκη για την καλή διαχείριση των υδάτων και την αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων ενω στηλιτεύτηκε η απουσία της δημοτικής αρχής Ευρώτα που αν και προσκλήθηκε απείχε.

Δείτε φωτογραφίες:

Να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή Ευρώτα ανακοίνωσε, ταυτόχρονα, ότι έχει πράξει τα δέοντα για το πρόβλημα που έχει προκύψει στην εμπορία των εσπεριδοειδών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σκάλας την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 ώρα 19.00. Συντόνιζε Επιτροπή η οποία και θα αναλάβει την διοργάνωση της επόμενης εκδήλωσης.

Στο notospress μίλησαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όλοι Μαζί Νέα Αρχή για τον Ευρώτα» Παναγιώτης Παυλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος και γεωπόνος Δήμος Νταλιάνης και ο συνεταιριστής Πέτρος Μπλέτας.

Προσεχώς στο notospress θα προβληθεί ολόκληρη η εσπερίδα και τα συμπεράσματα αυτής όπως θα τα κωδικοποιήσουν οι διοργανωτές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις