ΣΠΑΡΤΗ. Την Τετάρτη 24 Απριλίου με κοινή πρόταση της αντιπολίτευση θα πραγματοπιηθεί συνεδρίαση για την πορεία του έργου ανάπλασης της Παλαιολόγου. Σκοπός της συνεδρίασης και της συζήτησης που θα αναπτυχθεί είναι να γίνει ξεκάθαρο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, το τελικό συνολικό κόστος του έργου, η ποιότητα και η ταύτιση του έργου με τη μελέτη και φυσικά η κατάσταση του εργοταξίου, όσο το έργο εκτελείται.

Τέσσερις απο τις πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη συνεδρίαση και έτσι ο δήμαρχος, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν τόσο στα ερωτήματα που ήδη έχουν τεθεί όσο και σε εκείνα που ενδεχομένως θα προκύψουν στη συζήτηση.

Πληροφορίες θέλουν να μην συμμετέχουν στη συνεδρίαση οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Σπάρτης, κάτι που αν επαληθευτεί, ουσιαστικά, υποβαθμίζει τη συζήτηση. Ομοίως πληροφορίες θέλουν να μην είναι προσκεκλημένος απο τον πρόεδρο του Σώματος ο Ανάδοχος του έργου προκειμένου να δώσει απαντήσεις κι εξηγήσεις σε όσα έχουν προκύψει κι ενδεχομένως σε όποιο ερώτημα τεθεί απο το Σώμα.

Οι πολίτες περιμένουν με ενδιαφέρον και αγωνία τη συζήτηση. Συνεπώς δεν μπορεί να απουσιάζουν οι δύο βασικοί συντελεστές του έργου, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και ο Ανάδοχος (εργολάβος) του έργου. Αλλιώς η συζήτηση θα περιοριστεί σε ενστάσεις, διαπιστώσεις, αναθέματα κι ευχολόγια, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, λεπτομερής ενημέρωση και διάχυτη πληροφόρηση για το έργο. Θα είναι μια “σούπα” για ελαφρύ ύπνο...

Διαμαρτύρονται επιχειρηματίες και πολίτες

Σήμερα, δεκάδες επαγγελματίες και επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για την διαιώνιση του έργου. Πολίτες αγανακτούν όσο βλέπουν στάσιμο ένα εργοτάξιο. Οι συνέπειες είναι πολλές και οι δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίως της συμπολίτευσης, που έχουν και την αποφασιστική πλειοψηφία, πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Η εμπορική κίνηση, όπου υπάρχει, εργοτάξιο έχει μειωθεί δραματικά.
  • Μηχανήματα επιχειρήσεων έχουν υποστεί ζημιές απο τη σκόνη.
  • Πελατεία που αποφεύγει τα καταστήματα μονιμοπιείται πλέον σε ανταγωνιστικά.
  • Πολίτες έχουν υποστεί μικρούς ή και σοβαρούς τραυματισμούς διασχίζοντας το εργοτάξιο.
  • Το σύνολο του εμπορικού κέντρου είναι σε σύγχυση με το καταναλωτικό κοινό να αποφεύγει την κυκλοφορία του με δύο εργοτάξια ανοικτά (Παλαιολόγου και Οpen Mall).
  • Δεκάδες πολίτες απευθύνονται στον τύπο διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση.

Κοντά στα παραπάνω τίθενται και τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης που πρέπει να απαντηθούν:

  • Θα εισηγηθεί η Δημοτική Αρχή παράταση ή όχι στην ανάδοχο εταιρεία, μετά την λήξη της τελευταίας παράτασης και βάσει των ρυθμών με τους οποίους εργάστηκε ο ανάδοχος κατά το τελευταίο εξάμηνο;
  • Πώς προτίθεται η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει τις κακοτεχνίες που εντοπίστηκαν και δημοσιεύθηκαν στα Μ.Κ.Δ. και Μ.Μ.Ε, από έγκριτους μηχανικούς της Σπάρτης, στο υπό κατασκευή τμήμα της Παλαιολόγου; Θα προβεί σε περικοπές χρημάτων;
  • Έγινε όντως τις τελευταίες εβδομάδες νέα πληρωμή στον εργολάβο; Για ποιο λόγο;
  • Η Δημοτική Αρχή έχει εγκρίνει Προγραμματική Σύμβαση με το Δ.Ε.Π.ΑΝ.για το Βόρειο και Νότιο Τμήμα της Παλαιολόγου; Αν ναι, τι περιλαμβάνει η εν λόγω σύμβαση;
  • Γιατί η Δημοτική Αρχή αναθεώρησε την υπάρχουσα σύμβαση με την εταιρία ΠΑΡΝΩΝ Α.Ε.;

Και τέλος δύο ερωτήματα απο τους πολίτες. Το ένα δεν έχει απαντηθεί και αφορά μια κατάσταση που ελέγχεται και απο την Νομοθεσία:

  • Γιατί δεν έχει αναρτηθεί πικανίδα με ευδιάκριτο το έργο ανάπλασης της Παλαιολόγου για να γνωρίζουν οι πολίτες; Ποιος έχει την ευθύνη σε πιθανή καταγγελία;

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τον πρόεδρο του Σώματος: Θα δώσει τον λόγο σε πολίτες, όπως προβλέπεται σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Σπάρτης προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα αιρετών και πολιτών έχει στο πλευρό του, τουλάχιστον:

  • Έναν ειδικό σύμβουλο στα Τεχνικά Έργα
  • Έναν γενικό γραμματέα
  • Έναν αρμόδιο αντιδήμαρχο Έργων
  • Έναν αρμόδιο ατιδήμαρχο Οικονομικών
  • Έναν προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών.

Νέο άιτημα απο την αντιπολίτευση

Οι 4 Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης με επιστολή τους προτείνουν στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βρεττάκο ως εισηγητές τους κ. Άννα Καρακίτσου και κ. Κ Βαρζακάκο, οι οποίοι θα ενημερώσουν για το ιστορικό και την εξέλιξη του έργου. Θα προβούν σε αναλυτική παρουσίαση των αιτιάσεων του αναδόχου σχετικά με παραλείψεις στην μελέτη του έργου που συνιστούν αιτία παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης του έργου. Θα απαντήσουν στα ερωτήματα που ήδη έχουν τεθεί. Επίσης ζητούν να σταλεί πρόσκληση στην Αναπτυξιακή εταιρία ΠΑΡΝΩΝ ΑΕ ώστε ως εξωτερικός συνεργάτης του Δήμου για το παραπάνω έργο, να παρευρεθεί με τον αρμόδιο που επέβλεψε μελέτες και γενικά τις υποχρεώσεις της με την Προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος μαζί της.

Ζητούν τέλος να αποσταλούν προσκλήσεις στον μελετητή κ. Κίζη, στον εργολάβο κ. Γεωργαλή, στην πρώην Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών κ. Γεωργία Ζαχαράκη που χειρίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 το έργο, στον μηχανικό κ. Γιώργο Γιαξόγλου για το δημοσίευμά του σχετικά με τις κακοτεχνίες του έργου, στον πρόεδρο των επαγγελματιών της Εστίασης κ. Γιώργο Γουβάτσο, στα Μέσα Ενημέρωσης, στην διαφαινόμενη ως υπεργολάβο του έργουTECHNICA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ και στον Τεχνικό σύμβουλο του δημάρχου κ. Τάκη Κιρκίρη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις