ΣΠΑΡΤΗ. Ο ATHENA IOOC είναι ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου και ο μοναδικός του είδους του που διοργανώνεται στην Ελλάδα. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων παραγωγών από όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες και τον σεβασμό των πιο γνωστών διεθνών κριτών ελαιολάδου. Κάποιοι από αυτούς τον έχουν κατατάξει ακόμη και μεταξύ των τριών σημαντικότερων διεθνών διαγωνισμών ελαιολάδου στον κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια.

Tο 2024 από τις 25 έως τις 27 Απριλίου είναι η 9η φορά που διοργανώνεται και διεξάγεται στην ιστορική πόλη της Σπάρτης, πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας, που διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια της Πελοποννήσου. Μια περιοχή όπου η καλλιέργεια της ελιάς απλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Λακωνικής γης.

Γιατί στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανέδειξε την ελιά και το ελαιόλαδο σε πολιτισμικό αγαθό.

Όπως οι μεγάλοι ηθοποιοί ονειρεύονται μια μέρα να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και οι δρομείς να τρέξουν στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, έτσι και οι πραγματικοί λάτρεις της ελιάς και του ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο έχουν ως όνειρο ζωής να διαγωνιστούν εκεί όπου όλα ξεκίνησαν.

Η Ελλάδα, που πρώτη ανέδειξε την ελιά και το ελαιόλαδο σε πολιτισμικό αγαθό, αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές δυνάμεις στον κόσμο, ενώ τα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, η σπουδαιότερη ελληνική ποικιλία, η κορωνέικη, καλλιεργείται πλέον και σε πολλές άλλες χώρες που επιδιώκουν την παραγωγή ελαιολάδων υψηλού επιπέδου.

Το όνειρο της διεξαγωγής ενός διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα το 2016, με τη διοργάνωση του πρώτου AΤΗENA στην Αθήνα, τη μυθική γενέτειρα του ελαϊκού πολιτισμού.

Γιατί στη Σπάρτη;

Διότι η ελιά απλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Λακωνίας με επίκεντρο τη Σπάρτη, καταλαμβάνοντας το 65% της καλλιεργήσιμης γης της.

Η Σπάρτη είναι η πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας, ένας ευλογημένος τόπος πλούσιος σε φυσικές ομορφιές, με μακρά, λαμπρή ιστορία και υψηλό πολιτισμό, μέσα στον οποίο εντάσσεται και η γαστρονομία. Πλήθος δε από πόλεις, χωριά, παραδοσιακούς οικισμούς, καστροπολιτείες και άλλα αξιοθέατα συμπληρώνουν την απαράμιλλη ομορφιά της. Το λιτό έως αυστηρό τοπίο της περιοχής σημαδεύει σχεδόν παντού η ελιά, η καλλιέργεια της οποίας ήταν ανέκαθεν παρούσα. Αυτό, άλλωστε, απεικονίζεται παραστατικά στο Μουσείο Ελιάς και Ελαιολάδου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, που δικαίως φιλοξενεί η Σπάρτη, μαρτυρώντας τη σπουδαιότητα του καρπού αυτού στη ζωή και στις παραδόσεις των ανθρώπων της περιοχής. Διότι η ελιά ήταν και παραμένει παράγοντας οικονομικής άνθισης και δύναμη τροφής για τους κατοίκους της Λακωνίας, συμβάλλοντας μέχρι και στη διάσημη ρώμη των Λακεδαιμονίων πολεμιστών, δηλαδή των πολεμιστών της αρχαίας Σπάρτης.



Με άλλα λόγια… «this is Sparta», όπως ειπώθηκε και στην επιτυχημένη ταινία «300», που αφορούσε το στρατό του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, ο οποίος ηγήθηκε στη θρυλική μάχη των Θερμοπύλων (430 π.Χ.), με αντίπαλο τους πολυάριθμους Πέρσες του Ξέρξη. Μάχη που με αφορμή και το στρατό αυτό, δημιούργημα μίας από τις δύο ισχυρότερες πόλεις-κράτη της Αρχαίας Ελλάδας, της Σπάρτης (η άλλη ήταν η Αθήνα), συμβολίζει παγκοσμίως και διαχρονικά τη γενναιότητα, την πειθαρχία και, βέβαια, την αυταπάρνηση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που σύμβολο της πόλης και ολόκληρης της Λακωνίας είναι το ορειχάλκινο άγαλμα του Λεωνίδα στην πλατεία του δημοτικού σταδίου της σύγχρονης Σπάρτης, μίας πόλης της Ελλάδας από αυτές με την καλύτερη ρυμοτομία.

Πιο συγκεκριμένα, η Σπάρτη βρίσκεται στο κέντρο του νοτίου τμήματος της Πελοποννήσου, στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα. Πλαισιωμένη από τις οροσειρές του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, είναι μία από τις αρχαιότερες και πλέον ιστορικές πόλεις της Ελλάδας, με πορεία στο χρόνο που ξεκινά τουλάχιστον από την 6η χιλιετία π.Χ., όπως επιβεβαιώνουν αρχαιολογικά ευρήματα.

Πασίγνωστη είναι δε και μέσα από το έπος του Ομήρου Ιλιάδα, με πρωταγωνιστές το βασιλιά Μενέλαο, τη σύζυγό του ωραία Ελένη και, βέβαια, την αρπαγή της από τον Πάρι, που αποτελεί τη ρομαντική εκδοχή για την αφορμή του Τρωικού πολέμου, ενός από τους μεγαλύτερους της αρχαιότητας!

Από τότε και παλαιότερα εντός της μυκηναϊκής εποχής η Σπάρτη έπαιζε κεντρικό έως καταλυτικό ρόλο στην Πελοπόννησο, κάτι που συνεχίστηκε και στις επόμενες ιστορικές περιόδους, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την οθωμανική. Στις δύο πρώτες, μάλιστα, (5ος – 6ος αιώνας) η ευρύτερη Λακωνία άνθισε οικονομικά και πολιτισμικά με την ίδρυση των καστροπολιτειών, με σημαντικότερες τα κέντρα Μυστρά, Μονεμβάσιας και Αρεόπολης.
Στην τελευταία, μάλιστα, κηρύχθηκε και η έναρξη της επανάστασης, που αργότερα οδήγησε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος.

MYSTRAS GRAND PALACE & RESORTS

Στους πρόποδες του Ταΰγετου, κτισμένος μέσα σε ένα γηραιό αειθαλή ελαιώνα, ο χώρος που φιλοξενεί φέτος τον ATHENA IOOC δεν είναι μόνο άκρως… ελαιοκεντρικός, αλλά και ιστορικός, αφού βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, με απευθείας θέα σε αυτήν. Ενταγμένο στο τοπίο της περιοχής, το MYSTRAS GRAND PALACE & RESORTS είναι η σύγχρονη και πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα που θα φιλοξενήσει τον ATHENA IOOC, με τους κριτές του να διαμένουν στα μπανγκαλόου που βρίσκονται ανάμεσα στις ελιές και να αξιολογούν ελαιόλαδα απ’ όλη την υφήλιο στη σκιά του ιστορικού Μυστρά.

Δείτε εδώ τους κριτές, τους υποστηρικτές και χορηγούς του θεσμού

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις