ΓΥΘΕΙΟ. Δραματική φαίνεται να είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Γυθείου σύμφωνα με όσα αναφέρουν εργαζόμενοι σε αυτό. Η μέχρι πρότινος διευθύντρια του ΚΥ έχασε τη θέση της με απόφαση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ επειδή αρνήθηκε να μετακινήσει (και άλλους) ιατρούς από το ΚΥ Γυθείου στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Οι Αγροτικοί Γιατροί Γυθείου και οι Επιμελητές του ΚΥ Γυθείου συνέταξαν υπόμνημα προς την 6η ΥΠΕ στο οποίο περιγράφουν την δραματική κατάσταση που επικρατεί.

Η πρώην διευθύντρια του ΚΥ Γυθείου Θεοδώρα Αγγελάκου υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Γυθειου από το 1986 μέχρι σήμερα.Την τελευταία πενταετία είχε αναλάβει την διεύθυνση του Κέντρου Υγείας και όπως έχει αναφέρει τα είχε καταφέρει κάτω από αντίξοες συνθηκες(Κορωνοιός). Επί μία τετραετία το ΚΥ στηριξε το Νοσκομείο της Σπάρτης στέλνοντας συνεχώς αγροτικούς ιατρούς για εφημερίες και το πρωινό ωράριο.Το τελευταίο διάστημα που έχουν γίνει πολλές παραιτήσεις γιατρών και η διευθύντρια καλείται και πάλι να ενισχύσει το νοσοκομείο της Σπάρτης την ώρα που ούτε στο Γύθειο υπάρχουν πλέον γιατροί για το αγροτικό τους. Εχει στείλει αυτό το διάστημα 4 γιατρούς και έναν γενικό γιατρό στο Νοσοκομείο της Σπάρτης και της ζητήθηκε να στείλει και τους υπόλοιπους γιατρούς πράγμα που σημαίνει δεν θα έβγαιναν οι εφημερίες του Κέντρου Υγείας και θα κινδύνευε να κλείσει. Εστειλε έγγραφο ότι αδυνατεί να στείλει άλλους γιατρούς γιατί θα κλείσει το Κέντρο Υγείας και η απάντηση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ ήταν, όπως αναφέρουν στελέχητο Κ.Υ., να την παύσει από τα καθήκοντα της διευθύντριας γιατί έστειλε αυτό το έγγραφο.

Οι γιατροί που κάνουν το Αγροτικό τους στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και οι Επιμελητές του Κ.Υ. Γυθείου συνέταξαν υπόμνημα που αφορά σε ζητήματα όπως αυτό της κάλυψης του Νοσοκομείου Σπάρτης που απειλεί να οδηγήσει σε μαζική παραίτηση των Αγροτικών Ιατρών του ΚΥ Γυθείου.

Το υπόμνημα

«Ύστερα από το υπ αρ πρωτ 30459/01-05-2024 έγγραφο του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για μετακίνηση των Αγροτικών Ιατρών του Κέντρου Υγείας Γυθείου για εφημεριακή κάλυψη του ΓΝ Σπάρτης για το μήνα Μάιο 2024, οι Αγροτικοί Ιατροί στο Κέντρο Υγείας Γυθείου στο σύνολο τους παραθέτουν τα κάτωθι:

Προ τετελεσμένων

Η ενημέρωση που λάβαμε για τις απαιτούμενες εφημερίες ελήφθη 01/05/2024, ημερομηνία κατά την οποία είχαμε ήδη παραδώσει προ πολλού το πλήρες πρόγραμμα εφημεριών / ρεπό του μήνα το οποίο και είχε εγγριθεί από τη Διεύθυνση. Κατά συνέπεια, Αγροτικοί που διαμένουν σε απομακρυσμένα μέρη και επιθυμούσαν να περάσουν τις ημέρες των εορτών με τις οικογένειές τους, είχαν ήδη προμηθευτεί τα εισιτήριά τους. Το πρόγραμμα αυτο μας κοινοποιήθηκε ως τετελεσμένο χωρίς να προηγηθεί σχετική συνεννόηση.

Το ΚΥ Γυθεου «στελεχώνει» διαχρονικά το Νοσοκομείο Σπάρτης

Το Κέντρο Υγείας Γυθείου, μετά από ανάλογο αίτημα του ΓΝ Σπάρτης για στήριξη των εφημεριακών αναγκών του, έχει ανταποκρυθεί πολλάκις με την όποια δυσχέρια προκύπτει απο την απόφαση αυτή εις βάρος του Κέντρου Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, τη παρούσα περίοδο απασχολούνται στο ΓΝ Σπάρτης με πλήρη μετακίνηση 3 Αγροτικοί του Κέντρου Υγείας Γυθείου (Δερδελάκου Σταυρούλα, Κουτσουβέλη Άρτεμις, Δημητριάδης Νικόλαος) οι οποίοι καλύπτουν στο σύνολο 21 εφημερίες του νοσοκομείου. Επιπλέον έχει μετακινηθεί για τον πλήρη αριθμό των εφημεριών του επιμελητής Α’ του Κέντρου Υγείας Γυθείου (Ανανίας Σουκαράς) κατόπιν επίμονου αιτήματος του νοσοκομείου προς όλους τους επιμελητές που υπάγονται στα Κέντρα Υγείας του Νομού. Το εφημεριακό κενό που προκύπτει απο τη μετακίνηση αυτή είχε συνέπεια την επιβάρυνση των εναπομείνοντων επιμελητών, το εφημεριακό πλαφόν των οποίων καθώς και η σωματική και πνευματική αντοχή τους έχουν ξεπεραστεί επί σειρά μηνών. Πληθώρα προσωπικών ατυχημάτων πηγάζουν από την κατάσταση αυτή, γεγονότα ήδη γνωστά στην ΥΠΕ. Η μόνη διευκόλυνση που μπορούμε να τους παρέχουμε ως Αγροτικοί Ιατροί είναι μέσω των εφημεριών ετοιμότητας τις οποίες έχει στοχοποιήσει επανειλλημένα η ΥΠΕ. Όλα τα χρόνια η στήριξη του ΚΥ Γυθείου προς το νοσοκομείο και κατά συνέπεια στην διασφάλιση της υγείας των ασθενών του Νομού είναι διαρκής και αδιαμφισήτητη. Εν αντιθέση στο ΓΝ Σπάρτης υπάγονται και άλλα Κέντρα Υγείας που δεν συμβάλλουν στις νοσοκομειακές ανάγκες χωρίς καμία επίπτωση.

Αυξημένες οι απαιτήσεις στο ΚΥ Γυθείου

Οι απαιτήσεις από το ΚΥ Γυθείου με την έναρξη της τουριστικής σεζόν αυξάνονται δραματικά, γεγονός που καθιστά αναγκαία την κάλυψη των επειγόντων του ΚΥ από 2 Αγροτικούς για την ασφαλή και αξιοπρεπή περίθαλψη των ασθενών. Μάλιστα, λόγω της κάλυψης θέσεων οδηγού ασθενοφόρου από στρατιωτικούς, καθίσταται αναγκαία η συνοδεία από Αγροτικό Ιατρό σε οποιαδήποτε διακομιδή ανεξαρτήτως βαρύτητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ήδη, εντός του πρόσφατου διμήνου, περιστατικά που η άμεση διακομιδή ασθενών που έχρηζαν επείγουσας νοσοκομειακής αντιμετώπισης ήταν ανέφικτη, λόγω απουσίας του μοναδικού εφημερεύοντα Αγροτικού σε έταιρη διακομιδή.

Εκβιασμός και εργασιακός εκφοβισμός

Επιπλέον, το ΓΝ Σπάρτης αδυνατεί να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για εφημέρευση Αγροτικών Ιατρών δεδομένης της συστηματικής απουσίας ειδικευμένου Παθολόγου, Ακτινολόγου όπως και Ορθοπεδικού σε πληθώρα εφημεριών. Τα κενά αυτά που προκύπτουν, δεν δύναται να υποκατασταθούν από Ιατρό άνευ ειδικότητας.

Τέλος, η εκβιαστική και άνευ αιτιολόγησης απομάκρυνση της πρώην, πλέον, Διεύθυνσης του ΚΥ Γυθείου γίνεται αντιληπτή από το σύνολο μας ως εγρασιακός εκφοβισμός.

Αρνούνται την εφημερία στο Νοσοκομείο Σπάρτης

Εν κατακλείδι, οι Αγροτικοί Ιατροί του ΚΥ Γυθείου με τη σύμφωνη γνώμη των επιμελητών μας δεν προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε περαιτέρω εφημερίες στο ΓΝ Σπάρτης έως ισότιμης συμμετοχής των έταιρων Κέντρων Υγείας στις ανάγκες του νοσοκομείου, καθώς και όσο αυτό διακινδυνεύει την προσωπική μας υγεία και την ορθή τέλεση των ιατρικών μας καθηκόντων. Η παρούσα άρνηση εφημέρευσης στο ΓΝ Σπάρτης δεν αποτελεί άρνηση καθήκοντος καθώς είναι γνωστή η ύπαρξη εναλλακτικών κάλυψης των εφημεριών οι οποίες έχουν αγνοηθεί επί μακρόν».

Το Υπομνημα με ημερομηνία 2/5/24 το αποστέλλουν στην Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, στον Δικηγορικό Σύλλογο Γυθείου και το υπογράφουν 8 γιατροί, Υπηρεσίας Υπαίθρου και Επιμελητές.

  • ΙΑΤΡΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ : ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ ΤΑΤΙΑΝΑ , ΚΟΥΓΚΟΥΛΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ , ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ , ΜΠΑΚΟΛΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ , ΜΠΟΥΤΛΑ ΒΑΓΙΑ , ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
  • ΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ : ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ , ΜΑΝΔΡΑΠΥΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις