ΣΠΑΡΤΗ. Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης εξέδωσε ανακοίνωση για όσα διαραματίστηκαν (ή όχι) σχετικά με την περιφορά και συνάντηση των Επιταφίων στη Σπάρτη την Μεγάλη Παρασκευή.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη μη συνάντηση και εφέτος των επιταφίων στην κεντρική πλατεία της πόλης μας ως είθισται εδώ και δεκαετίες πλην των τελευταίων ετών από την εποχή του κορωνοϊού και μετά, διαβάσαμε σε πολλά τοπικά μέσα άρθρα στα οποία εξηγούνταν και αναλύονταν οι λόγοι του αποτελέσματος αυτού. Λόγοι στρεφόμενοι κυρίως προς μια κατεύθυνση. Την εστίαση.

Διαβάσαμε ότι:

- ευθύνονται οι επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης για τη ματαίωση της συνάντησης των επιταφίων στην κεντρική πλατεία ως είθισται και μάλιστα κάποια άρθρα ενημέρωναν τον κόσμο, αυτό ως το μοναδικό λόγο.

Αναλυτικότερα διαβάσαμε ότι:

- λόγω των τραπεζοκαθισμάτων οι πομπές των επιταφίων δεν μπορούσαν να βρουν περάσματα να καταλήξουν στην πλατεία και για αυτό δεν βγήκαν,

- ότι λόγω των τραπεζοκαθισμάτων οι σερβιτόροι παρεμπόδιζαν τη διέλευση των επιταφίων και πολλές φορές μάλιστα εισχωρούσαν στην πομπή με τους δίσκους και παρενοχλούσαν τους ιερείς,

- ότι λόγω τραπεζοκαθισμάτων δεν μπορούσε να γίνει απρόσκοπτα η λειτουργία καθώς τη σταματούσαν μισομεθυσμένοι θαμώνες,

- ότι λόγω τραπεζοκαθισμάτων όλοι δείχνανε ασέβεια προς την περιφορά των επιταφίων και της διαλαμβανόμενης λειτουργίας.

ΑΣΕΒΕΙΑ προς όλους θεωρούμε όλα αυτά τα τόσο σοβαρά, ψευδή και σίγουρα σε πολλά σημεία ειρωνικά σχόλια, να γράφονται βασιζόμενα στις αποκαλούμενες «δημοσιογραφικές πηγές» χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτές.

Μεγαλύτερη ΑΣΕΒΕΙΑ αναμφισβήτητα είναι να κατακρίνεις και να δημιουργείς εντυπώσεις, απαξιώνοντας έναν ολόκληρο κλάδο, γράφοντας και δημοσιεύοντας άρθρα χωρίς να αναφέρονται τα στοιχεία που να παραπέμπουν στην αλήθεια των περιεχομένων τους, με μόνο αποτέλεσμα τη δημιουργία εντυπώσεων.

Εμείς όμως που δραστηριοποιούμαστε στον κλάδο της εστίασης, μπορούμε να παραπέμψουμε τους αναγνώστες σε κάποια αληθή στοιχεία προς αποκατάσταση της πραγματικής αλήθειας. Πολλοί συνάδελφοι τυγχάνει να δραστηριοποιούμαστε στην εστίαση εδώ και πολλές δεκαετίες και συγκεκριμένα πολλοί από εμάς στο χώρο της κεντρικής πλατείας της πόλης μας.

Κάθε Μ. Παρασκευή:

- από νωρίς το απόγευμα, σε συνεργασία είτε με υπαλλήλους του Δήμου, είτε αργότερα με Δημοτικούς Αστυνομικούς, οριοθετούνταν ο χώρος απ’ όπου θα περνούσε ο κάθε επιτάφιος. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, όπως στο χώρο έμπροσθεν της παλαιάς EUROBANK στη συμβολή των οδών Γκορτσολόγου και Ευαγγελιστρίας, απ’ όπου περνούσαν οι επιτάφιοι της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Νικολάου, μαζεύονταν και τραπεζοκαθίσματα που βρίσκονταν σε χώρο νοικιασμένο από το Δήμο προς τα εκεί ευρισκόμενα καταστήματα.

- Όταν διέρχονταν από τα καταστήματα και συγκεντρώνονταν οι επιτάφιοι στην πλατεία, όλα τα καταστήματα σταματούσαν να σερβίρουν και μάλιστα όλοι, εργαζόμενοι και θαμώνες όρθιοι παρακολουθούσαν τη λειτουργία και μόνο κατά την αποχώρηση των επιταφίων αναλάμβαναν ξανά τα καθήκοντά τους.

«Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο που πολλοί σίγουρα θυμούνται είναι ότι κατά τη λειτουργία, όλος ο κόσμος είτε αυτοί που ακολουθούσαν τους επιτάφιους και συγκεντρώνονταν στο χώρο της πλατείας, είτε οι παρευρισκόμενοι στα καταστήματα, παρακολουθούσαν όρθιοι και με κεριά στα χέρια κατακλύζοντας από άκρη σε άκρη την πλατεία, δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα».

Χωρίς να μακρηγορήσουμε άλλο, καθότι πιστεύουμε ότι πολλοί έχουν τις ίδιες αναμνήσεις με εμάς, με προβληματισμό αναρωτιόμαστε, γιατί σε κανένα από τα δημοσιευμένα άρθρα, πλην των δημοσιογραφικών πηγών δεν αναφέρονται οι τοποθετήσεις των αρμοδίων της Εκκλησίας, μιας και οι φορείς της Εκκλησίας είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για την περιφορά των επιταφίων. ‘Η ακόμα οι τοποθετήσεις του Δήμου ή τυχόν άλλων αρμόδιων φορέων. Μήπως γιατί ποτέ δε ζητήθηκαν από τα μέσα;

Όλοι εμείς, στον κλάδο της εστίασης έχουμε επιλέξει να είμαστε ενεργοί στην ανάπτυξη της πόλης μας δείχνοντας το ενδιαφέρον μας έμπρακτα, έχοντας κάνει στον τόπο μας επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Επενδύσεις που αδιαμφισβήτητα δεν αποσκοπούν στο πρόσκαιρο κέρδος αλλά στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη. Επενδύσεις, οι οποίες απασχολούν πλέον των χιλίων ατόμων προσωπικό. Όλοι εμείς, απαιτούμε το σεβασμό που μας αξίζει.

Και ολοκληρώνοντας την παρούσα τοποθέτησή μας, αναφέρουμε ότι ο σύλλογός μας γνωρίζει και γνώριζε από πριν το λόγο που δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των επιταφίων στην κεντρική πλατεία και ως ο άμεσα πληττόμενος κλάδος από το γεγονός αυτό, παρόλο που ήμασταν αντίθετοι, σεβαστήκαμε πλήρως την απόφαση αυτή. Χωρίς καμία δημόσια παρέμβαση ή αντίδραση, επιλέγοντας να εκφράσουμε τις όποιες αντιρρήσεις μας, όπως πάντα, στο τραπέζι του διαλόγου καταβάλλοντας προτάσεις για εύρεση λύσεων.

Σε αντίθεση με όσους μη σεβόμενοι έναν ολόκληρο κλάδο επιλέγουν να κρίνουν και επικρίνουν δημόσια και απροκάλυπτα, χωρίς απτά στοιχεία και με περίσσεια ειρωνεία. Ειρωνεία όντως, αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι με αφορμή το ύψιστο γεγονός της ταφής Του Κυρίου, πολλοί έσπευσαν να κρίνουν και επικρίνουν. Ο καθένας λοιπόν ας αναλογιστεί ποιοι είναι οι ασεβείς και οι καταπατητές των αξιών και ποιοι όχι.

Τέλος, θεωρούμε αναυθαίρετο δικαίωμα του καθενός την ελευθερία του λόγου του. Θεωρούμε όμως και υποχρέωση των μέσων που εκφράζουν είτε τις απόψεις αυτές, είτε τις δικές τους στα άρθρα τους, την ορθή και διασταυρωμένη ενημέρωση, γεγονός που εν προκειμένω δεν έγινε. Αφού σε καμία περίπτωση δε ζητήθηκε ή δεν αναφέρθηκε και η τοποθέτηση των αρμοδίων φορέων».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις