ΛΑΚΩΝΙΑ. Σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη ο υπουργός Αυγενάκης παραδέχτηκε ότι υπήρξε αστοχία στην πληρωμή σε κάποιες κατηγορίες συνδεδεμένων ενισχύσεων, μεταξύ των οποίων και στα πορτοκάλια που οφείλεται στον διπλασιασμό των εκταρίων

Η δήλωση του Θανάση Δαβάκη έχει ως εξής:

«Από προχθές δέχομαι παράπονα και διαμαρτυρίες Λακώνων αγροτών, που είδαν στους λογαριασμούς τους πολύ λιγότερα χρήματα στη καταβολή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης για τα πορτοκάλια, απ’ότι υπολόγιζαν.

Επικοινώνησα άμεσα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και ζήτησα να μάθω την αιτία αυτής της μεγάλης απόκλισης.

Ο υπουργός με ενημέρωσε, ότι για το πορτοκάλι προς χυμοποίηση του 2022, δόθηκε ενίσχυση ύψους 5.357.695 ευρώ με επιλέξιμη έκταση 8.358,94 εκτάρια, οπότε το ποσό που αναλογούσε ήταν 58,8ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για το 2023 η ενίσχυση είναι 3.573.460 ευρώ, με επιλέξιμη έκταση (σε εκτάρια) 16.357,87, ώστε να διαμορφώνεται στα 21,84 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπήρξε αστοχία στην πληρωμή σε κάποιες κατηγορίες συνδεδεμένων ενισχύσεων, μεταξύ των οποίων και στα πορτοκάλια που οφείλεται στον ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ των εκταρίων από 8.358,94 σε 16.357,87 , γεγονός που προκάλεσε και την τεράστια μείωση στο ποσό ανά στρέμμα. Μου είπε ότι αναζητεί τους λόγους που δημιούργησαν το φαινόμενο αυτό, ώστε να προχωρήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συμπληρωματική πληρωμή. Ανέφερε δε ότι είχε ήδη εντοπιστεί το πρόβλημα λίγο πριν την πληρωμή αλλά παρ’όλα αυτά προχώρησε στην καταβολή των μειωμένων ποσών.

Σε συνέχεια επίσης της δέσμευσής του στην πρόσφατη συνάντησή μας, για το πρόβλημα της εμπορίας των πορτοκαλιών, με ενημέρωσε ότι το έθεσε στη σύνοδο της EUMED9, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων από τις εισαγωγές τρίτων χωρών και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μου ανέφερε δε, ότι έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Κίνα που αφορούν στο πορτοκάλι.

Τέλος ζήτησα να με ενημερώσει για την εξέλιξη των δύο θεμάτων».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις