ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ,ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (τομέας φαρμακογνωσίας και χημείας φυσικών προϊόντων ) .

Με μεγαλη χαρα και τιμή ,σας ενημερώνουμε για τα αποτελέσματα –ευρήματα των εξειδικευμένων αναλύσεων, στις οποίες υποβλήθηκαν οι 9 (εννέα ) εμπορικοί τύποι βιολογικών επιτραπέζιων ελιών μας , ποικιλίας καλαμών , οπου καλλιεργούμε και παράγουμε αποκλειστικα στους βιολογικους ελαιωνες μας στην Σπαρτη Λακωνιας .

Ο βασικος στοχος της μελετης ηταν ο εντοπισμος μιας ομαδας φυσικων ουσιων κατα κύριο λόγο αντιοξειδωτικών, γνωστών ως πολυφαινολων - με προεξαρχουσα την αντιοξειδωτικη ουσια ΥΔΡΟΞΥΤΥΡΟΣΟΛΗ -που οφελουν τον ανθρωπινο οργανισμό με την καθημερινη τους καταναλωση μεσω της διατροφης .

Η υδροξυτυροσολη έχει αναγνωριστεί με τον κανονισμο 432/2012 ,επίσημα, από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (Ε.Α.Α.Τ) (European Food Safety Authority (EFSA)), ότι προστατεύει τα λιπίδια του αίματος από την οξείδωση , βλάβη που είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη καρδιαγγειακή υγεία και πληθος αλλων ασθενειων ,με την προϋπόθεση ότι η ημερησια καταναλωση της να είναι μεγαλυτερη από 5mg .

Η υδροξυτυροσόλη θεωρείται ένα φυσικό πανίσχυρο αντιοξειδωτικό καθώς η ισχύς της είναι μεγαλύτερη από 13 φορές μεγαλύτερη από το ασκορβικο οξύ και περίπου 4 φορές μεγαλύτερη από το απόσταγμα της φλούδας σταφυλιού. Γενικά η υδροξυτυροσόλη θεωρείται ως ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά.

Οι αντιοξειδωτικες αυτές ουσιες , κυριαρχα η υδροξυτυροσολη και η τυροσολη ,από το 2005 είναι πλεον μετρησιμες, χαρη στην ερευνα και την συμβολη του καθηγητη φαρμακευτικης κου Μαγιατη Προκοπιου και της καθηγητριας κας Μελλιου Ελενης , τεχνολογου τροφιμων και χημικου , του συγκεκριμμενου τμηματος του Πανεπιστημιου Αθηνων σε συνεργασια με το UC Davis Olive Center (του Πανεπιστημιου της Καλιφόρνιας ) τους οποιους ευχαριστώ δημοσια για την τιμη και την ολη συνεργασια τους .

Τα ευρηματα –αποτελεσματα των αναλυσεων είναι ακρως ενδιαφεροντα και τιμητικα για τους βιολογικους ελαιωνες Σακελλαροπουλου μιας και είναι τα υψηλοτερα σε ποσοστα ΥΔΡΟΞΥΤΥΡΟΣΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΟΣΟΛΗΣ που εχουν βρεθει μεχρι σημερα, σε οσα εμπορικα δειγματα βρωσιμων ελιων εχουν εξεταστει απο ολον τον κοσμο και μαλιστα με τεραστια διαφορα από τον μεσο ορο ολων των αλλων δειγματων επιτραπεζιων ελιων διαχρονικα που εχουν αναλυθει . (ο μεσος ορος σε τυροσολη είναι 134mg/g και σε υδροξυτυροσολη 244mg/g , όπως δημοσιευτηκε σχετικη μελετη στο Journal of Agricultural and Food Chemistry 2010 ,58 ,46-50).

Τα αποτελεσματα –ευρηματα των αναλυσεων των βιολογικων επιτραπεζιων ελιων από τους ελαιωνες Σακελλαροπουλου εχουν ως εξης
ΤΥΡΟΣΟΛΗ mg/g ΥΔΡΟΞΥΤΥΡΟΣΟΛΗ mg/g
1. ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΕΣ 312 504
2. ΚΑΛΑΜΩΝ 394 869
3. ΤΕΛΙΕΣ 534 610
4. ΜΗΛΕΝΙΕΣ 434 683
5. ΒΑΛΣΑΜΙΚΕΣ 872 1690
6. ΠΙΝΕΛΙΕΣ 434 532
7. ΠΡΑΣΙΝΕΣ 672 1617
8. ΛΕΜΟΝΕΝΙΕΣ 497 571
9. ΑΓΟΥΡΟΕΛΙΕΣ 397 1043

Να σημειωθει ότι οι ελιες μας που αναλυθηκαν είναι πληρως εμπορικα δειγματα ενώ τα αποτελεσματα αυτά είναι εως 7 φορες μεγαλυτερα από τον γενικο μεσο ορο σε περιεκτικοτητα τυροσολης και υδροξυτυροσολης από όλα τα εμπορικα δειγματα ελιων (μεσος ορος σε τυροσολη είναι 134mg/g και σε υδροξυτυροσολη 244mg/g) .
Ταυτοχρονα μια ημερησια καταναλωση 3 – 7 γραμμαριων (1 η 2 ελιες )από τις βιολογικες ελιες μας , παρεχει στον οργανισμο μεγαλυτερο ποσοστο από το οριο των 5 mg υδροξυτυροσολης ,τυροσολης η των παραγωγων τους και αντιστοιχει στην καταναλωση 20 γραμ. λαδιου που ανηκει στην κατηγορια των ελαιολαδων που προστατευουν από την οξειδωση των λιπιδιων του αιματος συμφωνα με τον κανονισμο 432/2012 της Ευρωπαικης Ενωσης.

Γιώργος Σακελλαρόπουλος